forum.Kanu.pl » Strona Główna

 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Lodówka w zabudowie
Autor Wiadomość
drawa 
stary zgrywus


Dołączył: 09 Kwi 2011
Posty: 751
Skąd: Warthegau
Wysłany: 2012-05-25, 05:10   Lodówka w zabudowie

Dwie zamrożone butelki wody jako czynnik chłodzący. Dwa napoje do testu wyjete z lodówki o temperaturze 9 stopni C. Worek metalizowany po granulacie do wtryskarek. Całość umieszczona w luku wypornościowym kanu. Kanu wystawione na działanie promieni słonecznych. Unieszczone kilka minut przed

[ Dodano: 2012-05-25, 15:49 ]
test trwa temperatura na zewnątrz + 25 stopni C

[ Dodano: 2012-05-25, 18:46 ]
PO 12 godzinach jak widać jest jeszcze lód w butelkach ,temperatura na termometrze + 16 stopni C. Pora na badanie organoleptyczne :wink:
_________________
Forum spływy pontony http://splywy-pontony.pho...68&p=1759#p1759
 
 
smutny62

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 03 Sty 2012
Posty: 25
Wysłany: 2012-05-25, 20:01   

Jakie wnioski po degustacji?
 
 
Jack 


Dołączył: 08 Sie 2010
Posty: 128
Skąd: Ontario, Kanada
Wysłany: 2012-05-26, 05:57   

Gdy wyjeżdżam na kilka dni, parę dni przedtem zamrażam kilka plastikowych butelek z wodą w zamrażalniku (wypełnionych ok. 85% wodą). Nawet przy wysokich temperaturach (powyżej +27C) chłodzą przez przynajmniej 2 dni w 'cooler' (tzn. takiej podręcznej plastikowej lodówce)-gdy jest chłodno, nawet przez tydzień. Rozmrożoną wodę używam potem to picia/gotowania. Nota bene, 'kupny' lód zwykle zamienia się w wodę dwa-trzy razy szybciej.
_________________
http://ontario-nature-polish.blogspot.com/ (Blog po polsku)
http://ontario-nature.blogspot.com/ (Blog po angielsku)
http://www.flickr.com/photos/jack_1962/sets/ (Zdjęcia)
 
 
ManaT 


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 08 Paź 2012
Posty: 647
Skąd: Leszno
Wysłany: 2012-10-12, 15:28   

Bardzo fajny pomysł! Będę stosował. Do tej pory używałem linki, siatki wędkarskiej, kamienia i Baniaczka po wodzie 5l. Baniak to bojka a obciążona kamieniem siatka to komora lodówki. W naszych jeziorach termoklina jest na 7-10m, tam temperatura rzadko przekracza kilkanaście °C. Masło nie da się rozsmarować, mięsko nie zmienia barwy na siną nawet przez kilka dni a piwko w ząbki łupie aż miło. Po rozmrożeniu się butelek z wodą można je tak chłodzić i w bakistę!
_________________
trzeba spływać
 
 
ELTECH 


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 15 Lis 2012
Posty: 531
Skąd: Ząbki koło Wawki
Wysłany: 2012-11-19, 20:11   

muszę przetestować
_________________
NASZA MAPA szczegóły w dziale "Uwagi do forum > Mapa Google"

Pozdrowionka
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku


Skocz do:  

Aktywności propagowane w tym forum mogą być niebezpieczne dla życia lub zdrowia.
Administrator nie bierze odpowiedzialności za ewentualne wypadki zaistniałe podczas ich uprawiania.
Pływaj zawsze w kamizelce asekuracyjnej. 90% (!) utonięć można by uniknąć gdyby ofiara miała ją założoną!

Korzystanie z Forum.Kanu.pl i www.Kanu.pl oznacza akceptację Regulaminu oraz zgodę na wykorzystywanie plików "cookies".

Administratorem www.Kanu.pl i forum.Kanu.pl jest Piotrek "Myszoor" Kaleta.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group