To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
forum.Kanu.pl »
Pośród trzcin i kamieni

Kanu - inne konstrukcje - Kanu z łosiej skóry

Myszoor - 2014-04-18, 09:42
Temat postu: Kanu z łosiej skóry
Serio :) A z narzędzi tylko siekiera, nóż i gwoździe. Łosia trochę żal, ale materiały (w przeciwieństwie do niedostępnej w PL brzozy w odpowiednim gatunku) jak najbardziej do odtworzenia nad Wisłą ;)

Swoją drogą około 9:20 widać, że chłopaki wiosełka mają jednak za długie ;)

Gabriello - 2014-04-18, 13:46

Przepadam za takimi filmami o kanu z dziczy. :grin:

To jest prawdziwe SOF :smile:
Ładowność 2000 funtów, czyli można wozić spore ładunki.
Wiosła nie dość, że długie to i grube jak drzewa :razz: a ja się pieszczę i robię takie delikatne :lol:

Mbober1 - 2014-04-23, 08:47

Klasyka :D

a tutaj wersja modern :D

https://lh6.googleusercontent.com/-hy2bixLzE6Q/TUgNEH93gOI/AAAAAAAABOQ/2RrI1YR3HB8/w1006-h671-no/IMG_1608.JPG

Myszoor - 2014-04-23, 16:29

i jak się nim pływa? tak z perspektywy? bo ze dwa lata już go masz jeżeli dobrze pamiętam ;)
Mbober1 - 2014-05-01, 08:24

Bardzo dobrze się pływa. Było nawet testowane na białej wodzie i przeżyło w zaskakująco dobrym stanie.

Mam już zaprojektowane nowe kanu w tej samej technologii. Trochę mniejsże bo 14 stopowe i węższe.

W nowym projekcie wyeliminowałem wady konstrukcyjne porzednika. Zmiejszyłem gróbość wręgów z 20mm do 12mm a wzdłużniki pogróbiłem do 20mm. Zostały też wyeliminowane połączenia z wkrętów na rzecz połączeń wiązanych. Dodtakowo zostały zaprojektowane gnizada na wzdłużniki co by przyśpieszyć budowę.

Planuję w tym roku zrobić nową wersję dla siebie i po przetestowaniu zorganizwoać kurs na, którym moża by sobie zbudować taką jednostkę. W teori powinno zająć to 3 dni.

Kanu bardzo lekkie, przez co pływanie w pojedynke bardzo przyjemne, jedakże przy silnym wietrze zachowuje się jak żagiel. W zależności od kieryunku może mocno utrudniać bądz bardzo pomogać. Lekkość pomaga też przy transporcie załadunek rozładynek, prznoski.

Nylon sprawił się bardzo dobrze, jedyny mankamęt to przetarcia przy łbach śrób które też powychodziły (ewidentny błąd konstrukcyjno projektowy weliminowany w nowej konstrukcj).

Elastyczność konstrukcji została potwierdzona podczas wywrotki, następnie oparciu się kanu na dużym kamieniu nabraniu wody, wygięciu w odwrotną stronę (tzn stępką do dołu). Nurt napierał na kanu przez jakieś dobre 10 minut zamin je zdjeliśmy. Po zdjęciu popłynęliśmy dalej :D
Mam też nowe farby, łatwiejsze w użyciu i kolorowe.

Dodatkowo kanu cechuje łatowść napraw w terenie poniżej łaty na przetarciach (narazie najlesze są taśmy do łatania żagl) oraz prowizoryczne naprawy wzdłużników.

Linie teoretyczne i wspomniane naprawy wstawię wieczorem.

Radek - 2014-05-01, 16:10

Mbober1 napisał/a:
Bardzo dobrze się pływa. Było nawet testowane na białej wodzie i przeżyło w zaskakująco dobrym stanie.

Fajnie że wytrzymało. :)
Czytam Twoje posty też na forum żeglarskim ;)
Czekamy na zdjęcia.

horizon - 2014-05-01, 19:24

Marcinie a mniej więcej kiedy ten kurs byś planował i jaki byłby jego koszt?
Podaj chociaż informację "z grubsza" bo bardzo jestem ciekawy!

Mbober1 - 2014-05-01, 21:00

Obiecane zdjęcia

Canoe/kanu Soroka SOF
Długość: 4,32m
Szerokość: 0,86m / 86cm
Wysokość: 0,38m / 38cm
Zanurzenie: 0,02m / 2 cm
Rocket: 3 cm / 1,2"

Krytyka mile widziana.

oraz zdjęcia szybkiego cerowania

i prowizorycznej naprawy

Co do kursu, termin prawdopodobnie gdzieś w sierpniu, może koniec lipca.

O kosztach trudno mi teraz mówić. Jak zrobię wersję dla siebie będę dokładnie wiedział. Na razie z budżetem krucho więc budowa mi się przesuwa. Chyba, że uda mi się coś sprzedać z tych rzeczy :D

https://www.etsy.com/shop...h_shop_redirect

W za klika dni wrzucę nowe produkty z ceną zawsze możemy się dogadać :D