To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
forum.Kanu.pl »
Pośród trzcin i kamieni

Wczoraj byłem ... - Kanał Gliwicki na majówkę

mawlakowski - 2014-05-06, 08:51
Temat postu: Kanał Gliwicki na majówkę
Prognozy pogodowe nie były dobre na cały weekend, więc postanowiłem pokręcić się po okolicy. W Marinie Gliwice dowiedziałem się, że od 1-go maja otwarte są wszystkie śluzy Kanału Gliwickiego i można przepłynąć od Gliwic do Kędzierzyna.
Postanowiłem popłynąć 1-go maja, gdyż pogoda była murowana. Nie będę pisał o logistyce z Mariny Gliwice do Mariny Lasoki. Sama podróż kanałem nie powala niczym jeśli idzie o wodę i przyrodę, ale... śluzy !! POTĘGA ! Kanał był budowany w tym samym czasie co Kanał Mazurski, który jest nieczynny i zdemolowany. Kto chce zobaczyć jak wyglądają śluzy ze swoją mechaniką z Kanału Mazurskiego, niech popłynie Kanałem Gliwickim. Tu parę zdjęć .
Tu jeszcze filmik z otwierania bramy piekieł w śluzie Dzierżno.

Całego zamierzonego odcinka ( 38 km) nie przepłynęliśmy, gdyż śluzowanie na 6 śluzach w tym jedna z powodu remontu obsługiwana ręcznie, zabiera zbyt dużo czasu i obliczony koniec w Lasokach wypadał na godz 22gą. Mimo to wyprawa była udana !

Myszoor - 2014-05-07, 21:38
Temat postu: Re: Kanał Gliwicki na majówkę
mawlakowski napisał/a:
... Sama podróż kanałem nie powala niczym jeśli idzie o wodę i przyrodę, ale... śluzy !! POTĘGA ! ...

Widzę, że to tak mocno industrialne pływanie było ;)

kuna - 2014-05-17, 09:51

Jakoś tak, jak w przepisach dotyczących żółtego czepka, gdzie wyraźnie stoi, że pływać wpław, nie wolno mi w kanałach typu przemysłowego, portowych. Zdarzyło się koledze, wyjść z wody, oblepionym grudkami, które po próbie wytarcia, okazały się być smółką pogazową. Jacyś debilni, spuszczali wody pogazowe, do rzeki. W czasach demoludów, oczywiście. W takich wodach bałbym się jakkolwiek taplać, aby nie musieć myć sprzętu benzyną, z niewiadomym skutkiem. Ale słyszałem, że Kanał Mazurski jest w remoncie i kto wie, czy nie uruchomią, już na sezon 2014.
A zwiad, polecam rowerkiem. Także samo zdrowie i równowaga dla organizmu, w kontekście padlowania.