Kanu - konstrukcje listewkowe (Wood Strip) - Moje kanu
Bartek B - 2015-10-21, 20:54 Temat postu: Moje kanu No to zaczynam , na razie od pytań do doświadczonych kolegów.
Jaki model polecilibyście biorąc pod uwagę następujące założenia:
1. Kanu 2osobowe - nieduże, 80% będę pływał solo, ale z opcją zabierania czasami mojej lepszej połowy.
2. Główny akwen do pływania to jezioro, czasami rzeka.
3. Kompletny brak doświadczenia budowniczego
Po sezonie u mnie na przystani pusto i nudnawo, więc wymyśliłem sobie, że zamiast przysypiać z nudów zbuduję kanu
Radek - 2015-10-22, 07:12
Bartek, biorąc pod uwagę Twoje lekkie zacięcie sportowe to może warto zbudować takiego Explorerka:
Długość: 480 cm;
Maksymalna szerokość: 82 cm;
Wysokość dziobu i ryfy: 60 cm;
Wysokość w środku: 36 cm;
Łódka ta ma dobrą ładowność mimo że zachowuje lekką linię stępki. Jest łatwa w wiosłowaniu zarówno na wodzie spokojnej jak i wzburzonej. Linia górnej krawędzi nadburcia jest prostsza w tym modelu i obniżona przy dziobie i rufie, co pozwala na mniejszy opór wiatru. Zaokrąglony kształt dna pooduje że wioślarz może oczekiwać szybkiej i dobrze reagującej łódki.
Bartek B - 2015-10-22, 14:36
Ok, podoba mi się Ciekawe ile waży? No i skąd zdobyć plany? W poniedziałek zabieram się za ławę montażową, mam nadzieję że do wiosny skończę - łódkę nie ławę
Radek - 2015-10-22, 18:15
Zerknij na prywatną wiadomość
Bartek B - 2015-10-22, 19:57
Zerkam, ale nic nie widzę
forestranger - 2015-10-26, 19:48
Ha, Bartek łyknąłeś bakcyla na maratonie? Czułem, że się wkręcisz. Powodzenia w budowie.
Pozdrawiam
- Henas - - 2015-10-26, 19:57
Wytrwałości życzę i trzymam kciuki abyś ukończył dzieło.
Gabriello - 2015-10-26, 20:25
Miałem ten model i przyznam, że strzała do pływania jeziorowego.
Ale dla początkującej osoby, dno jest półokrągłe, przez co łatwiej o wywrotkę.
Jeśli będziesz więcej pływał sam to wersja z odjętymi 2 środkowymi stacjami byłaby fajna.
|
|
|