To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
forum.Kanu.pl »
Pośród trzcin i kamieni

Kanu - konstrukcje ze sklejki (Plywood) - Pytanie o zagęszczacz do żywicy

ludwik - 2021-05-03, 11:22
Temat postu: Pytanie o zagęszczacz do żywicy
Witam.
Planuję zrobienie canoe sklejkowego (na początek quick canoe), mam już zamówione większość materialów poza jakimś wypełniaczem do żywicy (w instrukcji polecają mączkę drewnianą - wood flour).

Mam w związku z tym pytanie - gdzie mogę zamówić 'wood flour' i jak to się po polsku nazywa. Znalazłem różne inne wypełniacze (mączka kwarcowa np.) - może któryś byłby dobrym zamiennikiem drewnanego.

Dziękuję za podpowiedź.

Radek - 2021-05-04, 18:00

Sam zagęszczam żywicę pyłem od szlifowania z dodatkiem mikrobalonów.
Jak będziesz miał pył z tego samego gatunku co sklejka i dodasz około połowy mikrobalonów, nie będzie prawie widać różnicy w kolorze.

ludwik - 2021-05-06, 11:31

Zastanawiam się ile takiego pyłu drzewnego bym potrzebował. Czy ze szlifowania drewna miałbym go wystarczająco (będę robił pagaj do kanu i trochę szlifowania tutaj będzie)

Nie robiłem jeszcze nigdy kanu ze sklejki (ani żadnego innego) więc nie wiem jakie ilości materiałów będą potrzebne.

Gdzie można kupić taki pył drzewny (mączkę drzewną) - google tutaj nic nie pomogło...

Z drugiej strony. Gdzieś na amerykańskich stronach budowniczych łodzi znalazłem informacje o użyciu zwykłej mąki pszennej jako zagęszczacza do żywicy.

Myszoor - 2021-05-07, 20:35

ludwik napisał/a:
Gdzie można kupić taki pył drzewny (mączkę drzewną) - google tutaj nic nie pomogło...

najbliższy zakład stolarski? zapewne w gratisie ;)