Wiosła, siedziska, yoki, żagle i inne takie - Rozmiar/dobór długości wiosła
Thialf - 2010-08-09, 07:53 Temat postu: Rozmiar/dobór długości wiosłaWitam
Ja mam zaś pytanie dotyczące rozmiaru pagaja. Jak wymierzyć, pod siebie takie wiosło, czy to kupne czy przy produkcji własnej?
PozdrawiamMyszoor - 2010-08-09, 09:36 Temat postu: Re: Rozmiar
Thialf napisał/a:
Ja mam zaś pytanie dotyczące rozmiaru pagaja. Jak wymierzyć, pod siebie takie wiosło, czy to kupne czy przy produkcji własnej?
Jak kupowałem swoje kanu, to sprzedawca (i swoją drogą właściciel wypożyczalni kanu) zasugerował mi metodę "pod pachę". Czyli wiosło ja ma mieć dobrą długość ma się dać włożyć pod pachę. To w sumie pokrywa się z tym co potem widziałem na "Ken Stone - A Guide to Canoeing" (wygooglaj sobie gdzie można go zobaczyć) - tam Ken demonstrował to tak, że ręka była nieco pochylona, ale wiosło "optycznie" i tak wtedy znajdowało się na wysokości pachy.
ale chyba powyższa metoda jest najjaśniejsza. W każdym razie niedawno skracałem żonce wiosło wg. niej i po pierwszym pływaniu dla niej też jest OK.Thialf - 2010-08-09, 12:09 Dzięki za odpowiedź.
Po przeczytaniu wypowiedzi ludzi z Twoich linków oraz uwzględniając Twoją metodę to powoli klaruje mi się jakaś metoda, może jakiś mały kompromis w mierzeniu.
Czy ktoś zna inną metodęm mierzenia?
P.S. no i te nazwy drewnaRadek - 2010-09-15, 09:34 Długości wiosła zależy od kilku czynników:
1. Upodobanie wioślarza
2. Długości jego rąk;
3. Wysokości ławek;
Dobierając wiosło, powinniśmy najpierw podzielić je na dwie podstawowe części: kopyść (drążek od uchwytu do pióra) oraz pióro. Te dwa parametry mają wpływ na całkowitą długość wiosła.
Łatwiejsze do wyboru to jest pióro.
Pływając po płytkich wodach potrzebujemy pióra krótkiego ale w miarę szerokiego. Czym szersze wiosło to jest trudniejsze manewrowanie. Tradycyjny Boberek ma długość 75 cm, Algonquin to 78 cm, Sugar Island 61 cm. Podczas wiosłowania pióro powinno być całe zanurzone w wodzie. Na bardzo płytkich wodach to raczej tyczka a nie wiosło.
Dobieramy kopyść.
1. Uchwyt – dopasowany do dłoni wioślarza, najczęściej „gruszka” lub T. Ja przyjmuję zasadę, że uchwyt powinien być tak wystrugany by móc trzymając wiosło za uchwyt jedną ręką wiosło podnieść do poziomu i je utrzymać. Z drugiej strony, wioślarz powinien mieć możliwość położyć rękę na uchwycie tak by odpoczywała dłoń podczas wiosłowania..
2. Przekrój drążka – powinien być eliptyczny. Złączenie kciuka i palca środkowego daje nam właściwy przekrój drążka. Zawsze można zrobić trochę mniejszy ale jak jest z czego zbierać to można poprawić po kilku pływaniach.
3. Długość kopyści – bierzemy kij od szczotki, stajemy przed lustrem i unosimy go nad głowę. Ramię i przedramię lewej i prawej ręki musi tworzyć kąt prosty. To jest właściwa długość. Możemy dodać 5 cm dla sternika. Długość ta powinna być skorygowana z wysokością tułowia, czyli siadamy na ławce stawiamy wiosło (piórem do góry) lub kij obok siebie i mierzymy od ławki do wysokości oka.
Ja przy wzroście 182 cm wiosła mam o długości 165 do 172 cm.
Pytanie: Czy kula i okrągły drążek jest dobra do pełnej kontroli położenia pióra w wodzie?
Strugam obecnie parę wioseł i robię fotorelację na stronę. Więc do tego opisu będą zdjęcia po niedzieli i wyjaśnienie jak wystrugać i zabezpieczyć wiosło.
RadekMyszoor - 2010-09-15, 11:07
radekkanu napisał/a:
Czym szersze wiosło to jest trudniejsze manewrowanie.
manewrowanie samym wiosłem czy manewrowanie kanu? do tej pory używałem wyłącznie Contry by Moll i Allround by TNP, a więc piór o podobnej powierzchni i obrysie i sorki za głupie pytanie, ale nie mam odniesienia i doświadczenia by to wyłapać) :]
PS
setny post, niech ktoś mi zabierze klawiaturę Radek - 2010-09-15, 11:18 Piotr, aby sterować kanu trzeba w odpowiedni sposób wykonać skręt piórem w wodzie. Właściwie to wiosło nadaje kierunek dla kanu. Mając na myśli dobór wiosła to napisałem o manewrowaniu piórem w wodzie. Wykonując manewr samochodem - skręcasz kierownicą . To są takie drobaizgi.
RadekMyszoor - 2010-09-15, 11:54
radekkanu napisał/a:
Piotr, aby sterować kanu trzeba w odpowiedni sposób wykonać skręt piórem w wodzie. Właściwie to wiosło nadaje kierunek dla kanu. Mając na myśli dobór wiosła to napisałem o manewrowaniu piórem w wodzie.
chwila, powiedzmy, że mamy takie pióra:
.||
.||
|..|
|..|
|..|
|..|
|..|
|..|
i
...||
...||
...||
|......|
|......|
|......|
|......|
zakładam ich równą powierzchnię "nośną", wodę stojącą jako środowisko "robocze" oraz taki sam uchwyt. z tego co piszesz wynika że to górne będzie łatwiejsze w operowaniu. Why?
radekkanu napisał/a:
Wykonując manewr samochodem - skręcasz kierownicą . To są takie drobaizgi.
niektóre kierownice mają wspomaganie Thialf - 2010-09-15, 13:01 Mogę się mylić, ale wydaje mi się, biorąc na logikę), że pióro węższe stawia w wodzie mniejszy opór, więc łatwiej nim obracać a przez to łatwiej sterować całą łódką. No i mniejszy wysiłek potrzebny przy wiosłowaniu.
No chyba, że się mylę....madrivercanoe - 2011-04-27, 19:00 Do prawidłowej techniki prowadzenia pagaja potrzebna jest jego odpowiednia długość dobrana według tej tabelki http://www.wernerpaddles...._and_raft_l.jpgZirkau - 2011-04-27, 20:04 dłuższe pióro łatwiej się obraca, bo droga krótsza do obrotu.
Siła oporu po przylożeniu pełnej płaszczyzny teoretycznie ta sama bo ta sama powierzchnia, ale:
- zmienia się długość krawędzi powodującej zawirowania
- ze względu na zmianę stosunku dł pióra do szerokości zmiania się jego sztywność.
- dłuższe pióro wymaga głebszego zanurzenia, co nie zawsze jest możliwe ::)
- dluzszym łatwiej wykonać skręt, bo jak wiadomo ramię dźwigni większe, ale wymaga znów więcej przestrzeni wolnej ....
Więc zmiana zależności i odczuwalnych róznic nei jest taka prosta, bo zmienia się nam długość wiosła. Bo jeśli rozpiętość uchwytu górnej i dolnej ręki jest stała, to zmienić się musi długość wiosla lub odwrotnie.Radek - 2011-04-27, 20:17 A ja zawsze dobieram:
http://home.cc.umanitoba....addle_size.html
Przy wiośle zawsze chodzi o długość drążka od uchwytu do pióra.JUKA2000 - 2011-04-27, 21:32
Nie całkiem pojmuję ten rysunek, wg. niego wyznacznikiem długości pagaja jest płeć?
Czyli mężczyzna powinien mieć (pagaj )do kołnierzyka a kobieta nieco powyżej ucha.madrivercanoe - 2011-04-28, 01:41 Ja na rysunku widzę ludzi , a jak Ty rozróżniasz płeć ? ( http://images30.fotosik.pl/80/3fce506ae5fab682.jpg )Gdyby to jeszcze były zdjęcia to można by było rozpoznać rasę i rasiści dopiero mieli by co pisać . Skoro widzisz kołnierzyk i ucho to już wiesz jakiej długości ma być pagajmadrivercanoe - 2011-04-28, 01:57 Dodam jeszcze taką poradę http://translate.google.p...6%26prmd%3Divnsmadrivercanoe - 2011-04-28, 02:28 Pam Boteler ze swoim pagajem http://www.kanadyjkarze.n...ce2CameronD.jpg