Inne tematy - Zanurzenie kanadyjki
NumLock - 2011-10-01, 18:59 Temat postu: Zanurzenie kanadyjki Jak wysoko powinno wystawać kanu nad linię wody, by pływanie było komfortowe? Zależy mi na określeniu optymalnej ładowności łódki.
Pozdrawiam Kamil.
kakt00s - 2012-06-17, 16:57 Temat postu: no wlasnie... Wlasnie... to sie nawet przyda tym ktorzy chca sobie lodke zbudowac, wie ktos cos na temat ksztaltu dna, a zarazem wywrotnosci, zanurzenia itp?
Ja znalazlem cos takiego:
Jakim kajakiem
Myszoor - 2012-06-17, 20:21 Temat postu: Re: no wlasnie...
| NumLock napisał/a: | | Jak wysoko powinno wystawać kanu nad linię wody, by pływanie było komfortowe? Zależy mi na określeniu optymalnej ładowności łódki. |
zaryzykuję stwierdzenie, że im bardziej wystaje ponad wodę tym lżej się płynie (bo mniejsza powierzchnia zanurzenia = mniejszy opór stawiany przez kadłub). Co do maksymalnej ładowności - tu zaryzykuję, że to zależy od konkretnej konstrukcji. W Yoho nieźle załadowanym przy ca. 20cm wolnej burty kanu miało zwrotność walca drogowego. W Dumoine przy większej ilości zabieranych rzeczy na Piławie nie dobijałem do 25cm a zwrotność była dla mnie bez zarzutu. Z kolei jak za bardzo wstaje nad wodę to jest podatne na wiatr - czyli przeważnie trzeba więcej siły włożyć w utrzymanie kursu.
| kakt00s napisał/a: | | Wlasnie... to sie nawet przyda tym ktorzy chca sobie lodke zbudowac, wie ktos cos na temat ksztaltu dna, a zarazem wywrotnosci, zanurzenia itp? |
znów zaryzykuję: w miarę płaskie dno = duża stabilność poprzeczna - co jest +'sem w spokojnych warunkach, ale = też temu, że w sytuacji jakiegoś skrajnego przechyłu (biała woda albo duża fala na jeziorze) możesz nie być w stanie tego przechyłu wyrównać ....
A teraz niech Siacho, Malutki czy Radek pojadą po mnie
|
|
|