To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
forum.Kanu.pl »
Pośród trzcin i kamieni

Jutro płynę ... - Mapa Pojezierza Fińskiego potrzebna.

irish - 2012-01-17, 11:52
Temat postu: Mapa Pojezierza Fińskiego potrzebna.
Witam
Wybieram się we wrześniu na miesięczną włóczęgę moim kanu po pojezierzu fińskim (poł-wsch. część Finlandii). Chciałbym już teraz sobie poustalać trasy lecz na przeszkodzie stoi brak dobrej mapy tego terenu. Może ktoś był i przywiózł taką i zechce pożyczyć/sprzedać? Mile też widziane będą porady wszelakie :)

Jacek

Radek - 2012-01-17, 20:18

Jacek, zobacz:
MAPA

Myszoor - 2012-01-17, 22:47
Temat postu: Re: Mapa Pojezierza Fińskiego potrzebna.
irish napisał/a:
Wybieram się we wrześniu na miesięczną włóczęgę moim kanu po pojezierzu fińskim (poł-wsch. część Finlandii). Chciałbym już teraz sobie poustalać trasy lecz na przeszkodzie stoi brak dobrej mapy tego terenu.

http://kansalaisen.kartta...ku.html?lang=en
http://www.karttaikkuna.fi/Norppakartta.html

będzie?

irish - 2012-02-06, 11:25

Dziękuję wam za informację. Poszedłem tym tropem i niewykluczone że mi się to przyda, choć tylko w drodze robienia screenów i drukowania ich, choć to dosyć droga zabawa (1m^2 ok. 80zł) W tzw. międzyczasie odkryłem ostatni egzemplarz mapy Finlandii 1:500tys w księgarni i zaraz kupiłem. Więc pewną podstawę już mam. Ale braknie mi papierowych map zorientowanych turystycznie, np. z zaznaczonymi szlakami spływów czy miejscami atrakcyjnymi turystycznie, w skali 1:100tys z regionu parków Kolovesi i Linnasari oraz jez. Saimaa. Może się kupi w Helsinkach jak będę przejeżdżał ale wolałbym już mieć :)
bosman - 2012-02-07, 13:29

We wrześniu w Finladii, jest koniec pażdziernika. Pełno tam skał (kamieni) ukrytych, choć w większości zaznaczonych, czerwonymi tyczkami, zwłaszcza przy szlakach. Nie zapomnij o niepotrzebnej mamie, firance. Która będzie "robiła" za moskitierę Komary tam dorodne, rodem z Laplandu. Zupełnie mutanty. Wielkie i atakujące rojami. Nie pojedyńczo. Płyny i maście, skuteczne na b. krótki czas. Nie posmaruj tylko powiek!
Na noc, ustawiaj taką pułapkę na ryby, siatka z wlotem, trudnym do pokonania przez rybę, w kierunku z pułapki. Jeśli rybki żerują, to zawsze będziesz miał śniadanko.
ITD mała książeczka, jeszcze nie napisałem.