Inne tematy - Royalex + Kevlar - jaki klej? (Skid Plate)
Matusz - 2013-01-08, 10:54 Temat postu: Royalex + Kevlar - jaki klej? (Skid Plate)Mam kanu z royalexu. Muszę w nim wzmocnić przód i tył (poniżej linii wodnej). W USA można dostać specjalny zestaw do tego przeznaczony. Składa się on z kleju i łaty kewlarowej.
Materiał kewlarowy można u nas spokojnie dostać, tylko jakim klejem można go przykleić do royalexu?
MatuszRadek - 2013-01-08, 11:10 Zerknij na ten ZESTAW NAPRAWCZYMyszoor - 2013-01-08, 12:03 Temat postu: Re: royalex+kewlar - jaki klej?
Matusz napisał/a:
Materiał kewlarowy można u nas spokojnie dostać, tylko jakim klejem można go przykleić do royalexu?
Poczytaj specyfikację - jeżeli Ci się nada to mogę odstąpić zestaw "4 fl. oz. G/flex 650 resin + 4 fl. oz. G/flex 650 hardener" z którego do tej pory zużyłem może 10% objętości. Kleiłem tkaninę taką jak plandeka na przyczepach samochodowych do royalexu.Matusz - 2013-01-08, 12:05 Radekkanu: Toś mi brat . Tegom szukał. Jednakowoż inne pomysły też są mile widziane.
MatuszMyszoor - 2013-01-08, 12:41
Matusz napisał/a:
... Jednakowoż inne pomysły też są mile widziane.
Jak patrzę na to:
to zaczynam mieć poważne wątpliwości, co do G/flex bo primo: schnie cholernie szybko, z naciskiem na cholernie (30 sekund na mieszanie + max. 2 minuty na naniesienie i dociśnięcie - po tym czasie jest pozamiatane), secundo: ilość - mam wrażenie, że te dwie buteleczki to może być za za mało w sytuacji w której w pory tkaniny o tak dużej powierzchni wchodzi klej.
PS
Lekka korekta tytułu wątku Matusz - 2013-01-08, 18:35 To co proponował Radekkanu jest dobre, ale jednak może się okazać niewystarczające. Potrzebne mi raczej coś takiego: http://store.oldtowncanoe...0030d974e7c0619 a tego w Polsce raczej nie dostanę.
MatuszMalutki - 2013-01-10, 13:10 Żywica jest ta sama. Rużnica jest tylko w tkaninie. Możesz spokojnie kupić zestaw proponowany przez Radka i dokupić aramid gdzieś indziej.
Kupujęc aramid nie kupuj tkaniny bo dostaniesz ciężkiej nerwicy starając się ładnie zrobić krawędzie. Kup diagonalnie tkaną taśmę lub jeśli znajdziesz filc (felt).
Ostrzeżenie:
cytowane fimiki pokazują wykonanie skidplate'ów na kanadyjkach różnej konstrukcji:
Typowa żywica epoksydowa będzie dobra na kadłubie kompozytowym, kiepska na PCV (rojalex) i całkiem do niczego na politylenie (Triple tough, lt9000 i inne).
Żywica jest ta sama. Rużnica jest tylko w tkaninie. Możesz spokojnie kupić zestaw proponowany przez Radka i dokupić aramid gdzieś indziej.
Obawiam się jednak, że może być tej żywicy za mało. W zestawie Skid Plates jest jej dwa razy więcej. Do zrobienia mam i dziób, i rufę.
MatuszMalutki - 2013-01-13, 17:15 Patrząc po wielkości puszek starczy na kilka łódek.
MalutkiMatusz - 2013-01-13, 17:41 W innym miejscu poradzono mi by użyć pasów kevlarowych i żywicy epoksydowej.
MatuszMatusz - 2013-05-06, 22:12 No i stało się. Przykleiłem dziś dwa pasy kevlarowe żywicą epoksydową. Jeszcze schną, ale wydaję się że dobrze trzymają.
Mam zagwozdkę. Kevlar wystaje jakieś 3 mm nad poszycie. Czy mam go jakoś zeszlifować, czy też dokleić jakiś skos? Jeśli dokleić, to czym?
MatuszMyszoor - 2013-07-22, 09:40 Podepnę się pod wątek :) Czy ktoś z was szkolił temat Kevlar + żywica epoksydowa?
Bo przy przeciąganiu przez zwałki kora działa na włókno jak paper ścierny :( Podklejanie kolejnymi warstwami nie pomaga i chodzi za mną poważnie ten kevlar. Pytanie: czym go skutecznie przykleić?Żółtodziób - 2013-07-22, 10:02 Tym samym co szkło...Myszoor - 2013-07-22, 10:15
Żółtodziób napisał/a:
Tym samym co szkło...
po prostu zalać żywicą? praktykowałeś?Żółtodziób - 2013-07-22, 10:58 Nie do końca zalać. To sie przesącza pędzlem (tepując) albo wałkiem futrzanym wyciskając powietrze.
Sory ale ty chyba o Royalexie? Z tym nie mam doświadczenia. I napewno nie żywica epoksydowa.