To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
forum.Kanu.pl »
Pośród trzcin i kamieni

Wczoraj byłem ... - wiosenna Łobżonka

grzegorz - 2013-04-16, 10:28
Temat postu: wiosenna Łobżonka
Sezon 2013 otwarty :) Osiem godzin w kanu jak na pierwszy raz to sporu. Płynęliśmy od mostu w Zaleśniaku do mostu w Adamowie. Ostatni raz byłem tam w roku 2006 czyli 7 lat temu. Od tego czasu bobry zmieniły okupowany teren, przeniosły się 5 km w górę rzeki. Na pierwszych 3 km około 10 tam bobrowych. Po połączeniu z rzeką Stołunią Łobżona wylała na łąki zalewając również pobliski las olchowy. Pływania po lesie między drzewami nie odpuściliśmy.
Łobżonka jak zwykle zachwyca urokiem..., a kanu to najlepszy pojazd wodny na taką wyprawę - znów się o tym przekonałem.
Pozdrawiam.

TIM - 2013-04-16, 11:55

świetne foto,zazdroszczę pływania po olsie.
grzegorz - 2013-04-17, 14:01

Po lesie olchowym pływałem drugi raz. Wcześniej w roku 2006, również na Łobżonce, pływałem miedzy suchymi drzewami. Suchy las był efektem odnowienia zapory w Witrogoszczy, co dało wyższy poziom wody. Szkoda tylko, że przed zalaniem nie wycięto drzew.

drawa - 2013-04-17, 18:21

Grzegorzu bardzo ładnie - gratuluje tylko daj jakiś sztafaż z ludzką twarzą :cool:
grzegorz - 2013-04-17, 19:21

Drawa. Czy taki sztafaż może być?

Łobżonka 2006 - wiosenne słońce może osłabić :wink:

ewa - 2013-04-18, 10:50

Fajna ta rzeczka :mrgreen: A jak z poziomem wody w ciepłym czasie?
grzegorz - 2013-04-18, 11:13

W ciepłym czasie ten fragment Łobżonki to tylko pieszo z wiosłem na ramieniu :mrgreen: Trzeba wpasować się we wczesną wiosnę, najlepiej roztopy. Łobżonka generalnie jest dostępna przez cały letni sezon od Werskiego Mostu po połączeniu z rzeczką Stołunią i stamtąd własnie ruszają czasami kajakowe spływy. Większość zdjęć była zrobiona na odcinku przed Werskim Mostem i tam jest najładniej - strome zbocza porośnięte mieszanym lasem, wąwozy, cisza spokój.
A tak na marginesie. Nie wiem jak w innych częściach Polski, ale na moich lokalnych rzeczkach od paru lat pojawiły się zimorodki. Mają takie intensywne barwy, ze nie sposób je pomylić z innymi ptakami. Na Łobżonce widzieliśmy jednego, lecz nie sposób zrobić zdjęcie - są bardzo płochliwe.

Gabriello - 2013-04-18, 20:16

Ten las jest super!
W okolicach Lubania też zaczynają zadomowiać się bobry
a wcześniej ich tu nie widywałem.

ps. pokręć coś w aparacie bo chyba lekko Ci prześwietla zdjęcia albo kontrast za duży.

grzegorz - 2013-04-19, 11:45

Bobry to temat rzeka. Jeszcze 20 lat temu bardzo rzadkie zwierzę na moich terenach, teraz można je spotkać przy najmniejszym strumyku. Jeśli chodzi o ich pozytywne oddziaływanie na środowisko to mam mieszane uczucia. Dla leśników to wielka udręka. Potrafią wyrąbać w pień całe połacie młodników.
PS. rzeczywiście kontrast w aparacie mam przesterowany - zrobiłem to celowo