To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
forum.Kanu.pl »
Pośród trzcin i kamieni

Hyde Park - Łapać wiatr.

drawa - 2013-07-25, 10:12
Temat postu: Łapać wiatr.
Jakiś czas temu kupiłem spadochron[1,7 metra średnicy] aby go zastosować do napędu kanu. Dziwne ale trzy miesiące nie miałem u siebie silnego wiatru by przeprowadzić próby! Odbyły się one dopiero nad zalewem. Niestety sam spadochron nie łapał wiatru i nie układał się. Po -próbie zastosowania do niego drewnianej obręczy co się nie udało. Postanowiłem spadochron założyć na parasol ogrodowy[ 1;8 metra średnicy]. Dopiero ten zespół dał efekty co zobaczyłem na pływaku jak ładnie odkładał wode. Ide w tym kierunku . Należy trwale połączyc- zeszyć tkanine parasola z spadochronem , dorobić trzymak do linek[ 8 linek tyle ile żeber parasola ] Całoś zamocowac na maszcie na przegubie kulowym. Łapać wiatr i płynąć tam gd :lol: zie zaniesie.
tonieja - 2013-07-25, 10:36

Oj oj, żebyś nie przekombinował, o ile już tego nie zrobiłeś :lol:
piwkes - 2013-07-25, 19:58

Powiem Ci że idziesz w złym kierunku. Do kanu jako pednika (zagla) lepiej użyc latawca, takiego jak do kitesurfingu tu masz przykład https://www.youtube.com/watch?v=ueBIMOq58WU Spadochron sie nie nadaje, a po połączeniu z parasaole tu juz wogule :mrgreen:
drawa - 2013-08-11, 16:42

Czy chciałeś powiedzieć że płyne w złym kierunku :?: Zapewniam Cie że prace trwają :razz:
ManaT - 2013-08-11, 17:30

Parasol ma już swoją tkaninę to po co na to jeszcze spadochron? Poza tym całość wyjdzie ciężka. Szedłbym w tym kierunku: żagielek
drawa - 2013-08-12, 18:57

Spadochron na parasolu zapobiegnie odwróceniu parasola na drugą strone :idea: Sam pomysł z zagielkiem jest sensowny. Ale skoro mam i parasol i spadochron dla czego nie połaczyć ich razem i spróbować łapać wiatr, tym bardziej że próba na wodzie wypadła zachęcająco :wink:
ManaT - 2013-08-12, 19:45

Dobra, dopóki nie próbujesz połączyć tlenu z wodorem jesteśmy spokojni.
drawa - 2013-08-13, 18:20

Oj niedobrze panie bobrze niedobrze :neutral: iskre mam w sobie :lol: Zestaw przygotowany do połączenia- szycie maszynowe
drawa - 2013-08-29, 06:01

Parasolo-spadochron gotów :arrow:
drawa - 2013-09-06, 18:57

Próby parasola jako pędnika zakończone pomyślnie :!: :idea: Aż boje się myśleć jak złape 6B :razz: