To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
forum.Kanu.pl »
Pośród trzcin i kamieni

Wiosła, siedziska, yoki, żagle i inne takie - Nowa beczka

radorz - 2012-07-19, 19:02

Ja tez nigdy beczki nie wiązałem, w przypadku kabiny nie chciałbym się zaplątać w tę linkę. W beczce raczej zawsze jest trochę powietrza i będzie pływać
Grad - 2012-07-20, 09:21

radorz napisał/a:
Ja tez nigdy beczki nie wiązałem, w przypadku kabiny nie chciałbym się zaplątać w tę linkę. W beczce raczej zawsze jest trochę powietrza i będzie pływać

radorz - Drawa żartował z tymi zawodowcami ;-) On chciał powiedziedzieć przez to, że prawdziwi zawodowcy tak dobierają długość liny asekuracyjnej sprzętu, by w razie akcji "w" - umocowany do jednostki sprzęt nie stanowił zagrożenia dla człowieka.
A poza tym - głupio by było szukać beczek kilometr niżej :)

Ka-Nu!

ra_dek - 2012-07-20, 12:57

My zawsze wszystko wiązaliśmy. Nie wiem jak to będzie teraz, ale na np. Dunajcu wiązane miałem także wiosła. Trochę to upierdliwe, jednak po chwili się człowiek przyzwyczaja a w razie czego łatwo przyciągnąć.

A w temacie beczek: napisałem wczoraj do gościa od tych 30l co by się zorientował w wysyłce - jak na razie cisza.

Myszoor - 2012-07-24, 10:38

ra_dek napisał/a:
My zawsze wszystko wiązaliśmy. Nie wiem jak to będzie teraz, ale na np. Dunajcu wiązane miałem także wiosła. Trochę to upierdliwe, jednak po chwili się człowiek przyzwyczaja a w razie czego łatwo przyciągnąć.

upierdliwość ta przestaje przeszkadzać w chwili gdy po wywrotce wiosło jest nadal na swoim miejscu a nie odpłynęło w silną dal ;)

tonieja - 2012-07-24, 13:19

Wiązałeś do łodzi pagaje? Tak myślę, że najwygodniej i praktycznie by było do nadgarstka.
Myszoor - 2012-07-24, 13:31

tonieja napisał/a:
Wiązałeś do łodzi pagaje? Tak myślę, że najwygodniej i praktycznie by było do nadgarstka.

hmmm, jak by co to ja miałem na myśli zapasowe wiosło :)

ra_dek - 2012-07-24, 13:37

A ja miałem na myśli do nadgarstka :grin:
Sylwek - 2013-05-13, 14:50

Chyba tutaj ?
Jak chcę mieć dwie beczki na pokładzie , to jaką pojemność lepiej wybrać ? 20l ,30l ,a może 40 ??wiekszej raczej nie chcę ,a dodam ,że prowiant to raczej w mniejszej jakiejś bym pewnie i tak trzymał . No to proszę o pomoc

ManaT - 2013-05-13, 15:24

Ja bym dopasowywał rozmiarem, tak żeby ładnie się ułożyły i nie wystawały na wysokość ponad łódkę.
Sylwek - 2013-05-13, 17:38

ManaT, to chyba 30 będą w sam raz , trzeba na Allezuo oblukać coś :wink:
ManaT - 2013-05-13, 18:07

Ja na A. kupiłem 3 sztuki po 15zeta (jeden kurier) 35x47 cm, z obliczeń wychodzi, że pojemność to około 45l Zamykane na metalową klamrę. Jesteśmy zadowoleni. Leżą tak:
Wiecej fot o naszych beczkach znajdziesz w relacji z Niedzięgiela tutaj.

Sylwek - 2013-05-13, 18:16

ManaT, problem jest tego typu ,że wolałbym uniknąć metalowych zapięć , wolę te zakręcane,choć zdaję sobie sprawę,że te z pierścieniem zaciskowym mają większy otwór wsadowy :roll:
ManaT - 2013-05-13, 18:19

Tu też miałem dylemat bo te blachy piękne nie są, nie wiem czy to norma ale koledze zakleszczył się gwint w zakręcanej, było co robić :D
Sylwek - 2013-05-13, 18:22

ManaT, uniknąć zakleszczenia gwintu mozna w prosty sposób , służy do tego preparat silikonowy w spray-u,dokładnie taki sam jak do smarowania uszczelek w drzwiach samochodów :mrgreen:
ManaT - 2013-05-13, 18:27

Wkładamy w nie spore graty, namiot, śpiwory więc i otwór się liczy, pozostaje szukać ideału - duży dekiel na gwint.