Kanu - konstrukcje listewkowe (Wood Strip) - budowa 'żurawia'
Radek - 2013-06-25, 12:07 Spokojnie wystarczy tyle mieszaniny Gabriello - 2013-06-28, 21:10 Skorupa sklejona, wystrugana i wyszlifowana wraz ze stewami.
Czas na artystyczną część programu, na którą najbardziej czekałem
i która mnie najbardziej cieszy.
Wybaczcie jakość zdjęć bo są z telefona.
Kawałek orzecha włoskiego uratowanego przed spaleniem.
Czekał prawie 10 lat aż "na coś" się przyda, no i masz!
Drewienko ponacinałem z uwzględnieniem grubości brzeszczotu piłki.
Potem ścinałem dłutem poszczególne kwadraciki 25x25mm.
Przestruganie powierzchni dla wyrównania, pogłębienie nacięć i znów podcinanie kolejnych.
Radek - 2013-06-29, 05:09 Już wygląda super .ManaT - 2013-06-29, 07:27 Ojojoj, szykuje się cudeńko.Gabriello - 2013-06-29, 22:19
To jedyna skucha jaka mi niestety wyszła, na szczęście tylko na tych łukach.
Bejca podsiąkła pod spód taśmy. Trzeba było docisnąć ją czymś twardym.
Ale z doświadczenia też wiem jak iglaste drewno pije na sztorcach usłojenia.
Teraz pozostaje pocienić pasek albo maziać akwarelką.ManaT - 2013-06-30, 09:47 nie pocieniaj, maziajewa - 2013-07-01, 09:22 fajnie ciekawe co Cię zainspirowało Gabriello - 2013-07-01, 09:45 Haha. Nie trudno się domyślić
Mam nadzieję, że Tawine się nie obrazi Szajba - 2013-07-01, 10:48 Trzeba przyznać że bardzo ładnie Ci to wyszło
Drobnymi "zaciekami" się nie przejmuj. Nadają łódce bardziej indywidualnego charakteru Gabriello - 2013-07-01, 12:46 Z całości jestem bardzo zadowolony ale te zacieki mnie załamały
Dobrałem zły pędzel bo kumulował za dużo bejcy, której zostawało za dużo na powierzchni.
No cóż... to moja 1 taka kombinacją z bejcami dlatego nie wszystko przewidziałem.
Zaraz będą testy akwarelkowe , może choć trochę zniweluję te podcieki.Szajba - 2013-07-01, 14:55 Spróbuj nakleić taśmę z zapasem na obie strony. Na taśmie wyrysuj kształt docelowy i pelikatnie przetnij nożykiem tapicerskim. Uzyskasz w ten sposób dokładne dociśnięcie na lini przecięcia, dodatkowo delikatne nacięcie struktury drewna, co w pewnym stopniu zapobieże podciekaniu bejcy.
Bejcę przy krawędzi nakładaj przez pocieranie zwilżoną gąbką lub szmatką.Gabriello - 2013-07-01, 20:51 Jakoś się udało wybrnąć.
Tym razem nakleiłem taśmę na pomalowaną część a zacieki ścierałem drobnym papierem.
Zostało jakieś 30% w porównaniu z poprzednim efektem, więc już nie będzie się tak źle.
Następnym razem kupię lepszą taśmę.
Dzisiaj jeszcze raz przemalowałem zielony obszar bo żonka mówi, że za jasny
i faktycznie teraz jest lepiej. Malowałem tanim pędzlem z włosia i było dużo łatwiej
niż za pierwszym razem.
Pomysł z gąbką na pewno bezpieczniejszy bo bejca się tak nie leje.
Używałem ale jakoś mi nie podchodzi ale przy kolejnej takiej operacji chyba będę zmuszony.
Dzięki za pomysł Rafał ewa - 2013-07-02, 08:38 Tomek maluje pędzlami. Trochę czasu to zajmuje.
Dasz nowe zdjęcia? Gabriello - 2013-07-03, 12:48 Zdjęcia będą ale pod koniec tyg. bo laminowanie za 2 dni.
Aż mnie nosi bo chciałbym już ale z przyczyn niezależnych jestem przyblokowany
Skorupa czaka przykryta kocami bo dzień po bejcowaniu znalazłem na niej
"broszkę" z jaskółczego bobka
Na szczęście nie wypaliło bladej plamki
Przy okazji.
Możecie napisać czy warto dodawać tę dodatkową rozpórkę
między yokiem a ławeczką? Jakie są plusy a jakie minusy?Szajba - 2013-07-03, 13:44 Plusy dodatkowej rozpóki:
- sternik może sobie na nią nogi zarzucić celem krótkotrwałego wytchnienia
- można coś do niej przytroczyć
- dodatkowo usztywnia konstrukcję
Minusy:
- utrudnienie przy spacerach z jednego końca kanu na drugi
Tyle mogę dodać jako użytkownik dodatkowej rozpórki