Kanu - inne konstrukcje - Jak "skopać" połącznie kanu i silnika
drawa - 2013-05-14, 19:15 Za przeproszeniem szanownego pana merytorycznie to znaczy dobrze czy żle ? Nie da się rzeczowo rozmawiać o silniku spalinowym do kanu ,pontonu i podobnych . Zaraz znajdzie się tzw. zna wca tematu co zapropnuje - a m o ż e l e p s z y b y ł b y s i l n i k e l e k t r y c z n y ?Gabriello - 2013-05-14, 19:23 To słowo po prostu do Ciebie nie pasuje.
A jeśli się mylę to liczba postów powinna wynosić 61 zamiast 610.
Oczywiście mam na myśli 61 merytorycznych do forum KANUdrawa - 2013-05-14, 19:35 Tak bedzie jak ty będziesz rozdawał karty; wreszcie Cie mam
Cytat:
Na Forum jest 14 użytkowników :: 0 Zarejestrowanych, 2 Ukrytych i 12 Gości
Gabriello - 2013-05-14, 19:46 Znów nie wiem o co Ci kaman ale to nic.
Czekam aż Myszoor pociągnie za sznurek. Sylwek - 2013-05-14, 20:09 Cały czas nie pasuje mi ,że w temacie listewkowych znajduje się cały wywód o canoe z silnikiem
proszę o przesunięcie ,albo coś ..
zaznaczam,że idea silnika w canoe nie powoduje u mnie torsji ,czy innych odczuć negatywnychELTECH - 2013-05-14, 22:37 Sylwek - małe sprostowanie - kanu o którym rozmawiamy czyli kanu Mariusza to właśnie kanu zbudowane w technologi listewkowej.
Tak więc usytuowanie jest jak najbardziej w porządku.
Drawa - parę postów wyżej piszesz że nie da się gadać o silniku do kanu, pontonów i takich tam.
Otóż da się bo zauważ że większość pontonów ma właśnie zabudowane potężne wielokonne silniki. Ponton jaki mi się kojarzy z tym słowem to Zodiac z dwoma wielkimi silnikami Merkury który wiezie na akcję załogę komandosów, albo straż wybrzeża albo policję - Można ???
Ja osobiście stanę w obronie Mariusza. Tak naprawdę to śledzę ten wątek od początku i o ile na początku było w miarę merytorycznie to od jakiegoś czasu jest paplanina o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiej Nocy.
Nie dziwcie się więc że w odpowiedzi dostajecie zdjęcia flaszki.
Panowie wróćmy do tematu.
Jeżeli Mariusz ma potrzebę pływania w kanu z silnikiem - jego wola - widać ma taką potrzebę.
Moim zdaniem należy się cieszyć że zamontował silnik właśnie do kanu a nie do kajaka bo dzięki temu miałem okazję przyjrzeć się budowie innego kanu niż zwykle,
Ja czuję potrzebę założenia do kanu żagla i pływaków. Czy to też źle ???
Bo może w kanu wolno pływać tylko na pagajach.
Ludzie - ogarnijcie się - niech każdy pływa jak chce i na czym chce byle było to kanu i byle nie śmiecił nie niszczył przyrody itd, itp.
Bądźmy jednak bardziej tolerancyjni.
Jeśli tak nie będzie to zaraz okaże się że powstanie 20 innych forum kanu i każde będzie dla innych ortodoksów - a to dla kanu z brzozy a to dla plastików a to dla tych co tylko boberkiem wiosłują,
To moim zdaniem ma być forum dla wszystkich i ważne żeby wszyscy czuli się tu dobrze a ostatnio jak ten wątek czytam to zaczyna robić mi sie niedobrze nie wspominając już jak daleko od głównego wątku znalazła się dyskusja
Pozdrawiam wszystkich Was serdecznie i mam nadzieję że nikogo nie uraziłem bo nie miałem takiego zamiaruMalutki - 2013-05-15, 08:01 Lechu to co napisałeś to sama prawda, ale problem jest gdzie indziej.
Nie jest nim silnik w kanu, a ilość nieprawdziwych informacji które Mariusz tu rozpowszechnia. To czy niechcący dezinformuje czy celowo kłamie nie zostanie tu rozstrzygnięte, ale bzdura pozostaje bzdurą. Zwłaszcza jeśli chcemy żeby to forum było też źródłem informacji o szeroko rozumianym kanuingu, a nie tylko internetowym zapisem naszych pogaduszek przy piwie.
To że Mariusz sprzedaje te silniki budzi dodatkowe wątpliwości, a jego temperament polemiczny też nie poprawia klimatu.
MalutkiManaT - 2013-05-15, 08:16 Malutki, lepiej bym tego nie ujął.ELTECH - 2013-05-15, 09:51 Problemem jest tylko to że cały czas toczy się polemika o tym że silnik jest be
A potrzeba fachowych argumentów.
Z resztą Mariusz nie tak dawno pisał że cieszy się że ktoś doświadczony w tej sprawie będzie mógł się wypowiedzieć.
Ja na tym się nie znam i jakoś za silnikami szczególnie nie przepadam ale Jeśli ktokolwiek z nas pisząc cos popełnia jakiś błąd to liczę że ktoś kto się na tym zna od razu dorzuci "merytoryczne " sprostowanie.
I dyskusja się będzie toczyć na temat a nie tak jak parę postów wyżej że nie da się rozmawiać na temat silnika do kanu
Oczekuję na forum pozytywnego nastawienia oraz pomocy a nie "wieszania psów " na kimś bo ma inny pogląd na pewne sprawySylwek - 2013-05-15, 09:57 ELTECH, jak już wcześniej pisałem,nie mam nic do silników , po prostu mnie nie rajcują,a jak kogokolwiek rajcują ,to niech ich używa .
Z tym canoe "nielistewkowym" to zasugerowałem się fotkami nazwanymi przez Mariusza "pierwowzorami"
mea culpa ELTECH - 2013-05-15, 10:00 Spoko to tylko w kwestii wyjaśnienia było
Mnie osobiście też silniki nie ciągną - wolę ciszę
Ale o gustach dyskutować nie zamierzam.
Jak pisałem wyżej - nieważne czym jest napędzane i z czego zbudowane - ważne że kanu ewa - 2013-05-15, 12:56
Malutki napisał/a:
ilość nieprawdziwych informacji które Mariusz tu rozpowszechnia.
ale jakich? przecież opisywał to co robi dla niego Strzałka. I widać było, że kanu pływa. To gdzie te kłamstwa?
Dla jasności. Nie dla mnie kanu z silnikiem.
I chyba parę osób do Mariusza jest nastawionych negatywnie. A czy on Wam coś zrobił? Kota zabił? Dajcie na luz. Jedni się lubią inni nie. Tak było i pewnie będzie.
ELTECH, zgadzam się z Tobą. Tylko chyba jesteśmy w wielkiej mniejszości.ELTECH - 2013-05-15, 18:24 Ewa ale kropla drąży skałę
Bądźmy dobrej myśli i może się zmieni na plusZirkau - 2013-05-15, 19:10 ja tam silniki lubię, ale nie w kanadyjce. Jendnakże z ciekawością patrzę na rozwój projektu. Zawsze to poszerza horyzonty.drawa - 2013-05-15, 19:24
ELTECH napisał/a:
Drawa - parę postów wyżej piszesz że nie da się gadać o silniku do kanu, pontonów i takich tam
nic nie zrozumiałeś napisałem
Cytat:
Nie da się rzeczowo rozmawiać o silniku spalinowym do kanu ,pontonu i podobnych . Zaraz znajdzie się tzw. zna wca tematu co zapropnuje - a m o ż e l e p s z y b y ł b y s i l n i k e l e k t r y c z n y ?
i kto miał by o tym pisać Ci którym przeszkadza hałas tegoż silnika Ci którzy znają temat [ tak im sie wydaje ] z innych forum i publikacji. Ci co nawet nie pomacali fizycznie tegoż silnika i mogą godzinami rozprawiać o wyższości silnika spalinowego nad elektrycznym i odwrotnie.