To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
forum.Kanu.pl »
Pośród trzcin i kamieni

Kanu - inne konstrukcje - Jak "skopać" połącznie kanu i silnika

Sylwek - 2013-05-18, 18:32

SCHWIMMWANNEN, na komary czeremcha i zupa chmielowa :mrgreen:
sam szukam jakiejś łąki nad rzeką u siebie i pewnie znajdę niebawem , to może i swoją kładkę zmajstruję ,a do Ciebie żeby tak sobie wpadać to ciut daleko

SCHWIMMWANNEN - 2013-05-18, 22:16

Daleko ? :smile:
Jak mieszkasz w górze Wisły to do mnie cały czas prosto i na skrzyżowaniu z Pilicą w lewo a jak mieszkasz bliżej ujścia Wisły do Baltyku to tak samo tylko potem w prawo :mrgreen:
Pomoscik skonczony :mrgreen: 10 metrow wyszło za 150 zł to za metr bieżący wyszło 15zl.
Kurde to dotarło do mnie że za chodnik na przedpokój wiecej płaciłem :lol:

Sylwek - 2013-05-19, 20:20

SCHWIMMWANNEN, w najlepszym wypadku 320 kilo, :roll: no to blisko nie jest zwłaszcza po Polsce :cool: a na jednego browca zwalał się nie będę , :grin:

pomostek świetny i w rozsądnych piniendzach w dodatku z takiego pomostka ,to i z jedno canoe by wyszło :mrgreen: może jakąś dywersję obmyślę :twisted:

SCHWIMMWANNEN - 2013-05-20, 13:43

Z braku na Polskim fynku technorattanu o szerokości 2.5mm na razie będę miał laweczki tego typu a jak dojdzie do hurtowni technorattan to będą wyplecione. :roll:

A tu próba calkiem udana oklejenia kanunistra fornirem.
Były problemy bo żywica byla nakladana metodą próżniową i mimo że kanunister był zalany wodą to przez nieszczelny korek troche rozsadziło kanunister :mrgreen: .
Jakby nie było lata świetności kanister miał za sobą a będzie tego z 50 wiosenek.
Teraz dzięki zabiegom Strzałki awansował na Kanunister i uszlachetniona stal drewnianym fornirem może przetrwa następne 50 wiosenek. :lol:
Teraz trzeba go będzie lutować i ponownie oblozyc fornirem ale tym razem dużo jaśniejszym.
[/b]

Zirkau - 2013-05-20, 19:11

Schwimwannen, jak skończysz ten kanisterek tez daj zdjęcie. Zaczyna wyglądać obiecująco.
SCHWIMMWANNEN - 2013-05-20, 20:17

Noooo o.k :grin: mi też się on podoba a jeszcze będzie wykonczony drewnem od dołu i od góry razem z drewnianą rączka.
Ale to nie będzie już kanister tylko kanunister :lol:
Znalazlem fajne logo indiańskiej stancji benzynowej w usa z lat 50-tych :mrgreen: które mam już wydrukowane na papierze ryżowym.

SCHWIMMWANNEN - 2013-05-21, 09:43

Zdjęcia surowego jeszcze steru - materiał Samba i Tatajuba.

SCHWIMMWANNEN - 2013-05-23, 10:26

A to jest mocowanie mieszka gumowego który jest przykrecany do rufy (stewy).
Będą wstawione szpilki i przykrecany będzie nakretkami zwyklymi albo motylkami.

SCHWIMMWANNEN - 2013-05-23, 14:46

Lakierowanie.
Zdjęcia kanu symetrycznego robione od dziobu lub rufy dają efekt asymetryczności kanu.
Na tym zdjęciu jest asymetryczne kanu które na zdjęciu wygląda na symetryczne :lol:

SCHWIMMWANNEN - 2013-05-25, 10:44

Wentylacja komory silnika od strony long taila.

SCHWIMMWANNEN - 2013-05-27, 11:27

Nawiązując do tego co napisał Malutki chciałbym pokazać jak zanurzone są śruby napędowe w innych typach silników.
Nie mogłem nigdzie znaleźć rysunku z napędem w tunelu ale tak jak napisał Malutki śruba przy tego typu rozwiązaniu jest zanurzona bardzo płytko tak jak w Long Tailu.
Niestety przy rozwiązaniu napędu tunelowym moim skromnym zdaniem oprócz ryzyka zawieszenia się napędem na jakiejś przeszkodzie jest jeszcze jedna wada: przy chęci pływania na wiosłach niema możliwości tak jak w moim rozwiązaniu odpięcia Long Taila a co za tym idzie gorsze właściwości nautyczne i śruba napędowa stawia opór.
Silnik przy rozwiązaniu tunelowym musi być zamontowany bliżej środka łodzi (na środku pokładu)
zaleta – lepsze wyważenie kanu.
Wada – odgłosy silnika są bardziej słyszalne i utrudnienie komunikacyjne na pokładzie kanu.

SCHWIMMWANNEN - 2013-05-28, 19:44

Skrzynka na akumulator i stacyjka.

Ster już zamocowany :wink:

Otwór na wyprowadzenie spalin jeszcze czeka na odpowiednią rozetę.

SCHWIMMWANNEN - 2013-05-29, 14:21

A tak ptezentuje się Orle Pióro z lotu ptaka.
Zdjecia w większej rozdzielczości niebawem :mrgreen:
ManaT napisał/a:
i łódka coraz brzydsza.

Naprawdę jest taka brzydka przez listewkową zabudowę silnika i long tail który jest demontowalny lub jak jest w wodzie to go prawie nie widać :?:
Nie pytam o kwestię zmotoryzowania kanu tylko o estetykę :wink:

Sylwek - 2013-05-29, 14:24

SCHWIMMWANNEN, pikne to to , ciekawe czy i mnie uda się kiedyś takie ładne coś z drewna zrobić :mrgreen:
SCHWIMMWANNEN - 2013-05-29, 14:27

Dzięki :mrgreen:
Gadaj ze Strzałką daje cenne i proste uwagi albo wpadnij do Niego na praktykę, pozamiatasz, poszlifujesz i zrobisz przy okazji swoje.
Potrzebuje pomocnika więc może każdy skorzysta :mrgreen: