To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
forum.Kanu.pl »
Pośród trzcin i kamieni

Kanu - konstrukcje listewkowe (Wood Strip) - Tajemniczy projekt Sylwka

SCHWIMMWANNEN - 2013-05-06, 19:48

Pytając o symetrie nie chcialem znaleźć jakiegoś bledu tylko bylem ciekaw czy jest też trochę rozdęte jak moje i bylem ciekaw czy to z założenia jakiegoś czy z przypadku.
Ale jak jest prawie równe to przecież to nie to samo jak prawie nierówne :wink:

Laik - 2013-05-06, 23:23

Cytat:
skróciłem oryginał do 4,5 m, bo moje auto ma 4,1 i nie chciałem aby za dużo wystawało

Miałem te same obawy przy przewożeniu mojego „dzieła”. Zajrzyj tu:

http://www.v10.pl/prawo/W...dunkow,317.html

Cytat:
zakup desek, zakup frezarki ,zakup frezów ,zakup sklejki na blacik 500 pln + transport desek 100 ,czyli 600 pln ,
frezarka , frezy, stolik zostają (około 400 pln)

czyżby to znaczyło, że za tego świerka zapłaciłeś stówę? Gdzie tak tanio można kupić drewno?
A tak w ogóle to kibicuję Ci z zachwytem i czekam na wrażenia z pierwszego pływania, bo moje wrażenia (też pierwszy raz na kanu to było to zrobione własnoręcznie) mówiąc delikatnie; nie były optymistyczne. Dlatego przerabiam kanu na trimarana.
W ramach luzów możesz zajrzeć na "Cinderella"

Sylwek - 2013-05-07, 05:57

Laik, Jeśli chodzi o drewno ,to dokładnie kosztowało 158,00 pln brutto ,było to 20 sztuk desek ,które dały mi 120 listewek o wymiarach 6 x 20 x 2700 i trochę krótszych z powodu złamania dzięki sęczkom , zostało z tego w sumie coś z 12 listewek całych , odpadu niewiele ,bo starałem się wykorzystać na maksa... :mrgreen:

frezarka wyszła 120, frezy 240 ,sklejka chyba z 5 dyszek , blacha była free od kolegi ,to łącznie ciut więcej od 600 ,ale mniej niz 700,
"Cinderellę" widziałem i oczytałem zanim zarejestrowałem się na forum i powiem Ci ,że całkiem fajna jest :wink: co do mojego pływania na canoe ,to myślę ,że dam radę , jak to się mówi ? "jak się nie ma co się lubi ,to się lubi co się ma " :mrgreen: zresztą popływam ze 2 lata na tej ,jak nie będzie mi pasowała ,to zbuduję drugą , może w bardziej profesjonalny sposób .
Dlatego ważne jest dla mnie to,że zostają narzędzia .
.SCHWIMMWANNEN, jakby Kolega czytał uważnie wątek ,to wiedziałby o modyfikacjach wymiarów ,więc nie lenimy się :mrgreen:

SCHWIMMWANNEN - 2013-05-07, 08:15

Czytalem uwaznie i wiem że skrociles kanu ale nie wiedzialem czy tą asymetrie ktora widzę na zdjeciach to mi sie wydaje ze widzę czy jest ona spowodowana zmianą ustawień szablonow czy może oryginalnie to kanu miało mieć taką asymetrie.
Myślę że przy takim kształcie dna wzgledem burt gdyby było asymetrycznie to z korzyścią dla stabilności poprzecznej ale ze stratą na prędkości.
Sam przed takim dylematem stanąłem i bylem ciekaw jakie założenie zdominuje ten projekt oprócz finansowego i tego że własnoręcznie zrobione.
Moje kanu ma zastosowania rodzinno zoologiczne a twoje raczej uwzględnia inną ilość pasażerów ale dylemat zostaje- szybkie czy stabilne.
Zastanawiam się też żeby zrobić pływak do naszego kanu na tyle mały żeby nie robić zbyt dużych oporow na wodzie ale ta tyle duży żeby mógł robić za oddzielne kanu które po odpieciu może być wykorzystywane jako jedynka.
Śledzę z uwaga i radością obserwuje twoja radość z budowania.
Gdybym miał gdzie budować i miał wiecej czasu to pewnie poszedł bym twoja drogą aleeeee pozostaje mi czerpanie radości z patrzenia na cudzą radość :wink:
Na Allegro chyba Bosman z tego forum wystawia kanu jezeli dobrze pamietam swierkowe które kupił od Strzalki w ilosci kilku sztuk w cenie (kup teraz) 2800 Pisze ze jest nowe i tak wygląda.
Jakby ktoś był zainteresowany tanim kanu drewnianym listewkowym a nie mógł sobie zrobić to jest to chyba dobra oferta w stosunku do szklakow w niewiele niższej cenie.
Mam nadzieje ze tej informacji nie potraktuje moderator jako komercji.

Sylwek - 2013-05-07, 15:56

SCHWIMMWANNEN, w całej robocie nie było żadnego założenia finansowego , pokazując pewne koszty chcę tylko wykazać innym laikom,że wcale nie musi być tak drogo jak myślą,lub jak planują :mrgreen:

po drugie jak ktoś ma miejsce na budowę ,oraz późniejsze przechowywanie,to nie powinien się zastanawiać i budować

szklaków mam dosyć ,zwłaszcza kajaków , nie wrócę do nich ,bo nawet jeśli nie nauczę się pływać canoe ,to przesiądę się na dmuchany pontonik :mrgreen:

co do asymetrii na foto ,to powtórzę raz jeszcze :
jest to efekt robienia zdjęć pod kątami różnymi od 90 stopni , oraz ułożeniem dziobów względem podłogi , do tego fotografie oddają tylko 2 wymiary ,a rzeczywiste krzywizny kadłuba robia swoje na takiej fotce
moje canoe jest skrócone,poszerzone i podwyższone na środku , o tym równiez pisałem

SCHWIMMWANNEN - 2013-05-07, 16:09

Spokojnie :roll: ja za pierwszym przeczytaniem zrozumiałem że ta asymetria którą widzę jest złudzeniem ale jak napisałeś:
SCHWIMMWANNEN, jakby Kolega czytał uważnie wątek ,to wiedziałby o modyfikacjach wymiarów ,więc nie lenimy się
No to odpisałem na twój post nie z powodu że nadal nie rozumiem tego co czytam tylko po prostu chciałem sprostować że: nie szukam dziury w całym tylko interesuje mnie ten temat osobiście i wyjasniłem dlaczego.
Czytając o przestawionych szablonach i widząc pewne złudzenie nie byłem pewien czy dobrze widzę czy poddaje się informacji o przestawianych szablonach które mogły tak właśnie zmienić geometrię.

Sylwek - 2013-05-07, 16:21

Ale ja tam nigdzie nie widzę ,żebym napisał o .."przestawianiu" szablonów , bo ich nie przestawiałem , ustawiłem zgodnie ze sztuką , najszerszy z nr 7 na środku ławy i dalej po obu stronach symetrycznie do najwęższego , a z racji poprawki w szerokości do 3 -ego od końca włącznie , dwa skrajne musiałem wywalić całkowicie , ale żebym :"przestawiał"

to słowa nie ma wcześniej :mrgreen:

nie licytujmy się więcej ,bo nie warto , będzie gotowa na all ,to zrobię foty na zewnątrz ,aby w całości objąć i wtedy może wyjdzie to inaczej

ELTECH - 2013-05-07, 16:45

no to czekam na foty
Gabriello - 2013-05-07, 19:26

Sylwek napisałeś,że poszerzyłeś kanu o jakieś 2 cale o ile pamiętam.
od środka w kierunku dziobów to poszerzenie powinno się zmniejszać
aby zachować ładne przejście owalu.
Kombinowałeś w ten sposób czy dodałeś 2 cale do wszystkich stacji z wyjątkiem
tych ostatnich?
Szukam przyczyny tego wybulenia.
Samo to, że zabrałeś się za budowę i będziesz pływał swoim kanu = jesteś gość :smile:

Sylwek - 2013-05-07, 20:10

gabriello, dokładnie tak jak mówisz , dodałem 2 cale ,czyli po calu z każdej strony na każdej stacji z wyjątkiem ostatnich poprzecznych , przez to , oraz przez skrócenie canoe o 70-80 cm mogłem wyrzucić skrajne poprzeczne szablony ,bo na burcie listewki nie miały szans do nich dojść :roll:
to jeśli chodzi o szerokość

wysokość burty podniosłem ,ale też tylko na środku , o 1 cal ,

zmiany wprowadziłem na etapie przenoszenia rysunku na kalkę techniczną ,więc sam wydrukowany rysunek 1:1 jest wierny oryginałowi , resztę można doczytać w całej instrukcji budowy ..

nie mam pojęcia o jakim wybuleniu piszecie ,bo ja się nie znam na canoe :razz:

jak będę znowu na "strychu" to spróbuję wykonać pomiary rzeczywiste , i zamieszczę tu jakiś obrazek :mrgreen:

zresztą ,skoro dało się pływać na balii ,to i na tym canoe się da

Sylwek - 2013-05-07, 20:16

Zresztą ,jeśli Ray Mears mógł zbudować ze swoim Indiańskim przyjacielem canoe bez użycia linijki :

http://www.youtube.com/watch?v=LbZH23-vvsM
no i dalsze części

to co ja się będę przejmował laboratoryjną dokładnością :mrgreen:

Szajba - 2013-05-07, 21:14

Fajnie że podjąłeś się budowy kanu, cieszę się razem z Tobą że cieszy Cię ta robota, przeraża mnie tylko Twoje podejście do Twojej własnej włożonej pracy :)
No, ale to twój wysilek został włożony w powstanie Twojego kanu i nic mi do tego.

Kanu na pewno będzie pływać, na 100% będzie ładnie się prezentowało i na pewno Cię usatysfakcjonuje.

Czekam na zdjęcia z dalszej perspektywy, bo w tej perspektywie kanu zawsze będzie wyglądało jak rozdęte. Zresztą w kanu najładniej wygląda linia boczna :)

Sylwek - 2013-05-07, 21:40

Szajba, a cóż w tym przerażającego?? ten eksperyment nie dorasta do pięt swym rozmachem do tego co robił dr Mengele , więc ??? Panie Rafale , ja zamierzam dojść do kolejnego poziomu wiedzy empirycznie , a dopóki nie giną przy tym istoty żywe , to trzeba próbować :mrgreen:
Gabriello - 2013-05-07, 22:09

Mi chodziło o to,że jeśli poszerzam stację "0" o 2"
to stacja "1" będzie miała + 1" i 6/8,
stacja "2" będzie miała + 1" i 2/8,
stacja "3" będzie miała + 6/8"
stacja "4" będzie miała + 2/8"
(pomniejszałem o 4/8")
To tylko przykład z tymi liczbami bo trzeba przeliczyć ile mam stacji
i co ile zmniejszać poszerzenie.
Poszerzając wszystkie stacje o 2" w miejscu tej najmniejszej stacji powstanie
zbyt nagłe zakrzywienie (o to wybulenie mi chodzi) kiedy dociągniemy listwy do stewy.
Poszerzając wg ww zasady uzyskuje się szersze kanu ale dalej będzie ostre a nie obłe na dziobie.
Przez takie niezgrabne przejście kanu traci na opływowości i stawia większy opór.
Plusem jest to iż będzie ładowniejsza :mrgreen:
Do wewnątrz również użyłem szlifierki kątowej z tarczą lamelkową
ale na zewnątrz zwykły strug ze strychu podostrzony dałby więcej estetyki.
Szlifierka z jej obrotami na pewno narobiła wgłębień co w świetle dziennym
a szczególnie słonecznym będzie kiepsko wyglądało.
Jak nie zrobisz to i tak ludzie będą zachwyceni i stwierdzą żeś maxtalencior :o
Nasze uwagi mają na celu ulepszenie efektów a nie gaszenie zapału więc nie odbieraj tych
porad jako to drugie :wink:
Również czekam na fotorelację z wodowania :grin:

Sylwek - 2013-05-07, 22:27

gabriello, mojego zapału nie jest w stanie zgasić już nic , bo płomień strasznie się rozszalał ..

obecnych efektów już też nie zmienię ,bo musiałbym wyciąć trochę i wstawić trochę ,,,

w momencie ,kiedy zostały tzw wykończeniówki ,to nie ma co zmieniać , prace należy doprowadzić do końca ,czyli zrealizować zamysł , później zwodować ,później popłynąć , później dać popływać komuś,co pływał na innych canoe ,samemu popływać na innych canoe ... i wtedy dopiero wyrobić sobie samemu opinię , czyli jakieś 2 lata prób ,, przecież samoloty się oblatuje ,to canoe należy opływać :mrgreen:

dla mnie jest to logiczne

zresztą zgodnie z zasadą ,która kieruje całym moim życiem :
jak mój twór ma pływać ,to bedzie pływał , a jak nie ma pływać ,to nie będzie i tyle