Spotkania forumowe / zloty - XVI Zlot Kanu. Obra - 21-23 Sierpnia 2015
Radek - 2015-06-25, 18:53 Jak zwykle pod górkę Halny - 2015-07-01, 12:56 Czy to oznacza, że zlotu nie będzie? cano(n)ick - 2015-07-01, 19:11 Też tak to poczułemRadek - 2015-07-01, 20:02 Zlot będzie w tym miejscu i w tym czasie .
Czemu miałoby go nie być?
Z moich wieści spora grupa już się wybiera.Halny - 2015-07-02, 09:06 Czy jakieś zmiany organizacyjne się szykują?Myszoor - 2015-07-02, 16:41
Halny napisał/a:
Czy to oznacza, że zlotu nie będzie?
rany ... skąd to czarnowidztwo? jeżeli nic się u mnie nie zmieni na lepsze to oznacza jedynie _wyłącznie_ zmianę koordynatora. U nas sytuacja jest teraz bardzo dynamiczna.
cano(n)ick napisał/a:
Też tak to poczułem
ręce opadają : )cano(n)ick - 2015-07-03, 07:06
Myszoor napisał/a:
ręce opadają
:foch:
Tomekzlasu - 2015-07-13, 15:14 my dojedziemy tzn 1 kanu + pływajaca
gitara pozdrawiamyManaT - 2015-07-14, 23:26 Też się postaramy +1kanuTadek - 2015-07-25, 07:31 Witam
Dzwoniłem do AWF Poznań w Chycinie. Możemy zostawić samochody na parkingu 5 zł za dobę. W zależności od ilości załóg samochody na mecie proponuję zostawić na parkingu Zajazdu nad Obrą w Skwierzynie ( dobre miejsce na metę ).
Pierwszy nocleg z piątku na sobotę (start zlotu) proponuję na polu namiotowym na północnym brzegu jeziora Chycińskiego. Pole to ok 1 km od AWF drogą przy samym brzegu jeziora. ( Łatwo będzie trafić dla tych co dojadą po ciemku).
Radek i ja (oraz wszyscy chętni) mamy plany płynąć od wtorku z Międzyrzecza Obrą na miejsce startu więc pewnie będziemy wcześniej.
To jest propozycja !!
Tadek
[ Dodano: 2015-07-25, 09:24 ]
Lokalizacja pola namiotowego na start http://www.czaswlas.pl/obiekty/chycina-i-478Tomekzlasu - 2015-07-27, 13:16 zaraz sprawdzę grafik w pracy i kto wie czy nie dołączę wczesniej pomysł ok Myszoor - 2015-07-27, 16:54 Tadek - dziękuję, że zgodziłeś się na przejęcie pałeczki : )Tadek - 2015-07-27, 20:05 Nie ma sprawy nie takie imprezy się kładło .
Znam trochę tamte okolice ,ale Obrą nigdy nie pływałem więc liczymy na pomoc tych co tą trasą spływali.ManaT - 2015-07-28, 21:17 Tadek, spłynąłem w zeszły weekend z Bledzewa do Skwierzyny. Pogoda mimo deszczu dopisała, ale to akurat do planowania zlotu niewiele Ci się przyda
Zatem konkrety:
Czystość wody za elektrownią lekko mnie załamała, nie wyglądało to dobrze. Jednak w Bledzewie woda już sporo lepsza, dużo kapelonów, trzciny. Zadziwiające jak szybko rzeka sobie radzi jak jej nie przeszkadzać
Płynęliśmy w 2 canoe.
Start w Bledzewie z pola biwakowego zaraz za mostem, przy boisku. Toitoi, duży śmietnik, mała wiatka, miejsce na ognisko i na dużo namiotów. Opłat nie stwierdziłem. Myślę, że to teren gminy. Zostawiłem tam samochód na noc bez opieki i przeżył.
Stan wody na Obrze w Bledzewie podczas naszego spływu wahał się w okolicach 140cm.
Im dalej tym rzeka bardziej zawalona i coraz bardziej czysta. Zwałki w większości z wyciętym przejściem. Co jakiś czas trafi się przecisk lub nieprzecięty gruby pień na który można wyjść i przeciągnąć kanułkę. Nie musieliśmy nigdzie nosić brzegiem. Z nowych zwałek to mieliśmy dwie takie co trzeba było przez liście się przedzierać jak wróble. Sporo bobrów, pływają ostentacyjnie w biały dzień nie robiąc sobie nic z tego, że meliorować bez zgody nie można. Wieczorem, na znak swoich racji spuściły spore drzewo nieopodal naszego biwaku.
Skończyliśmy w Skwierzynie, tuż za drugim mostem, niedaleko zajazdu z parkingiem na którym zostawiliśmy drugi samochód.
Łącznie przepłynęliśmy ok 22,5 km. Całość zajęła nam na spokojnie z przerwami na kawki i popasy jakieś 9godzin.
Rzeka mocno godna polecenia. Z każdym kilometrem bardziej czysta. Zadziwiająco mało śmieci przy zatorach czy na brzegach!
Nie wiedziałem, że mam pod nosem tak piękną rzekę, kolejną perełkę, PERŁĘ!
Sami popatrzcie:
Więcej foto i obszerniejsza relacja wkrótce...Zirkau - 2015-07-29, 06:14 Wot technika. Zlot dopiero będzie, a już zdjęcia są