Kanu - inne konstrukcje - Jak "skopać" połącznie kanu i silnika
SCHWIMMWANNEN - 2013-04-15, 12:59 pływak z miejscem dla Norka
I Kanuistyczny Kanister (Kanuister) blaszany który będzie zalaminowany drewnem żeby wpasować się bardziej w klimat kanu listewkowego
I wcześniej opisywane przez Dr.Awa kanu z dupka jak galeon do podłączenia silnika.
ewa - 2013-04-15, 13:50 Nie przemawiają do mnie te siedzenia na kanu SCHWIMMWANNEN - 2013-04-15, 14:08 Do mnie też one nie przemawiają ale to kanu ma przeznaczenie wędkarskie więc chyba to nie jest głupi pomysł.
My z żona z powodu problemów z kregosłupami też zdecydowaliśmy się na oparcia wyplatane które można złożyć do pływania.
Przy pływaniu na silniku to jest dobre rozwiązanie ale podczas wiosłowania to tego nie widzę jakoś SCHWIMMWANNEN - 2013-04-15, 18:28 Następny owocny dzień pracy Strzałki Gabriello - 2013-04-15, 20:35 Kanuister Orle(n) Pióro przejdzie do historii SCHWIMMWANNEN - 2013-04-16, 14:39 Może przejdzie też do historii jak będę wołał do Norka: Oddaj fartucha !!! TIM - 2013-04-16, 16:51 Moim zdaniem ta rufa z wałem wygląda fatalnie i będzie to mało praktyczne,jeżeli łódka miała być kanupodobna,to może trzeba było pomyśleć o czymś takim,też byłbyś pionierem,takiej łódki jeszcze w kraju nie zbudowano.
http://www.buckhorncanoes...t-lazy-days.phpSCHWIMMWANNEN - 2013-04-16, 17:02 Tu nie chodzi o to żeby być pionierem tylko spełnic swoje potrzeby i swoja wizję.
Kanu z obcięta rufą które pokazałes ładnie wyglada ale jak doczepi sie silnik nie będzie tak ładnie wyglądała przynajmiej dla mnie.
A jak może wczesniej przeczytałeś tego rodzaju napęd który pokazałem umożliwia pływanie na płyciznach a tradycyjny silnik takiej możliwości nie da.
I jeszcze jedna ważna sprawa o której nie pomyslałeś że nawet gdybym wypuścił long taila przez tak obcięta rufę to wał albo musiałby byc jeszcze dłuższy żeby kawitację i wiry przy pawęży nie przeszkadzały albo musiałbym wał ze śrubą wpuścić niżej do wody poniżej dna kanu.
A takie rozwiązanie nie daje mozliwości pływania na płyciznach.
Jestem ciekaw jak twoim zdaniem miałbym wypuścić wał przy tak obcietej rufie lub jaki inny napęd podłaczyć zeby pływac na płyciznach ?TIM - 2013-04-16, 17:10 Moim zdaniem do takiej rufy wał zupełnie nie pasuje, oczywiście wszystko wyjdzie podczas prób na wodzie,jeżeli taka konstrukcja spełni Twoje oczekiwania,to nic, tylko pływać.ManaT - 2013-04-16, 17:12
Cytat:
jeszcze jedna ważna sprawa o której nie pomyslałeś że nawet gdybym wypuścił long taila przez tak obcięta rufę to wał albo musiałby byc jeszcze dłuższy
Dłuższy ale w każdej chwili wyciągasz z wody na 45° albo i lepiej w górę, i łódź swobodnie slipujesz na stromy brzeg lub przechodzisz przez zwałkę bez zająknięcia.
Cytat:
jaki inny napęd podłaczyć zeby pływac na płyciznach ?
A słyszałeś o poduszkowcach? SCHWIMMWANNEN - 2013-04-16, 17:52 Kanu robie na rodzinne plywanie wiec zwalki nie zamierzam zaliczać.
Wyciaganie kanu z wody na stromy brzeg tez raczej nie jest brany pod uwage bo zrobilem betonowy slip i dodatkowo drwniane prowadnice ciagnace sie do wody.
Wciagarka reczna zabetonowana na dzialce też jest ale to raczej dla motorowki z ktora pewnie się rozstane.
Priorytetem było to zeby bylo jak najciszej a naped zabudowany i nizej umieszczony da mi taką możliwość.
Sterowanie jeszcze dluzszym wałem przy pozycji siedzacej jaka chce mieć jest nie wygodne.
Tak bym zrobil przy pychowce ale problem z glosnoscia by pozostal.
Przy poduszkowcach jest jedna bardzo powazna dla plywania rodzinnego wada- jak coś widzisz to napewno w to przywalisz że już o tym wspanialym halasie nie wspomne.
TIm - A dlaczego taka rufa nie pasuje ?
To scieta bylaby lepsza do long taila?Zirkau - 2013-04-16, 18:53
SCHWIMMWANNEN napisał/a:
Przy poduszkowcach jest jedna bardzo powazna dla plywania rodzinnego wada- jak coś widzisz to napewno w to przywalisz
? nie rozumiem? To dotyczy każdego pojazdu. Przy łodzi, motorówce często przywalisz w to, co nie widać, bo pod powierzchnią. a to co widać można ominąć. Przy poduszkowcu, to co pod powierzchnią schowane, w ogóle Cię nie interesuje.
Ta rufa tak zostanie? Z tym zaczepem?SCHWIMMWANNEN - 2013-04-16, 19:23 Ster kierunku jest podobnie jak w odrzutowcu i promien skretu tez podobny.
Oczywiscie troche przesadzam ale jakby pomniejszyc predkosc odrzutowca do predkosci poduszkowca i tak samo zmniejszyc proporcjonalnie promien skretu to pewnie wyjdą podobne promienie skretu.
Calosc utrzymuje sie na poduszcze powietrznej wiec tarcia zero.
To jak pijany pingwin z napedem odrzutowym po grochowce pedzacy po lodzie.
Reakcja na ster jest z takim opoznieniem ze napewno przywali sie w to co widac bo to co pod woda nam nie grozi.
Mialem okazje rozmawiać z wlascicielem tego wynalazku podczas inwentu organixowanego dla jednej firmy na zalewie zegrzynskim.
Warto zobaczyc jak w programie top gear radzili sobie z tym latawcem.
To jest dobre na otwarte szerokie tereny na przyklad na lodzie lub bagnach.
Na krętą rzekę to porażka.
Ten zaczep to nie zaczep tylko tunel przez ktory wychodz wał.
Bedzie troche oszlifowany ale tak taki bedzie.
Nie jest piekny ale jest piekniejszy dla mnie niz wiszacy tradycyjny silnik ktory wiszac za rufa podnosi dziob kanu a śruba pracujaca w takim tradycyjnym napędzie robi taką sciane wody ze jak die zatrzymasz to napewno cie dogoni i wleje ci die do srodka.
No chyba że bedziesz mial kanu odcięte z wysoką rufa ale tego wlasnie ucinania chcialem uniknąć.
To bylloby najprostsze rozwiązanie ale to dla mjie ostateczność.
W tym ukladzie fala doganiajaca zatrzymujacego sie kanu rozbije sie o szpiczasta rurę a nie o pawez.SCHWIMMWANNEN - 2013-04-17, 14:18 Drobne podsumowanie w postaci filmu.
Film na Youtube https://www.dropbox.com/s...wayj/sRL1PIspxkManaT - 2013-04-17, 18:00 Hmmm , kolejna reklama...
Nie sądzę żebyś na tym forum zbił fortunę na silnikach.