To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
forum.Kanu.pl »
Pośród trzcin i kamieni

Kanu - inne konstrukcje - Jak "skopać" połącznie kanu i silnika

drawa - 2013-04-17, 18:17

TAK mi się skojarzył dłuuugi wał :wink: Musimy pamiętać że lina okrętu podwodnego jest rozwinieciem lini kanu
SCHWIMMWANNEN - 2013-04-17, 18:37

Też tak myślę ale nie będę robił oddzielnego filmiku na forum i oddzielnego komercyjnego.
Wogóle to nie widzę fortuny na handlu long tailami w Polsce ale przez laczenie przesylek redukuje sobie koszta transportu rzeczy ktore chce sobie przy okazji ściągnąć z tamtych rejonów świata.

Zirkau - 2013-04-17, 18:38

SCHWIMMWANNEN napisał/a:
Ster kierunku jest podobnie jak w odrzutowcu i promien skretu tez podobny.

pilotowałem kiedyś Anakonde w straży pożarnej.
http://www.hovertech.com....bfa566ff2dd.jpg
Nie jest tak źle. Potrafi być bardzo zwrotna. Oczywiście masa, brak hamulców robi swoje przy prędkości, ale nikt nie każe latać na pełnej prędkości wąską rzeką. Bez najmniejszego problemu idzie pod prąd, obraca się w miejscu. Opóźnienia w reakcji na ster też nie ma jakoś dużego (trzeba umieć operować gazem i mieć zapas mocy do dyspozycji)- konieczne jest zrozumienie fizyki ruchu tym urządzeniem. Wówczas nie narzekasz że przy dużej prędkości potrzebujesz miejsca do zatrzymania. Można zredukować na max prędkość aż do "siednięcia" na wodzie.
Im większa prędkość, tym trzeba się liczyć zwrotność maleje. Głowna wada - hałas i mało miejsca w środku.

Cytat:
Bedzie troche oszlifowany ale tak taki bedzie..

nie podklejasz nic, by było płynne przejście z kila ? Ja uzupełniłbym ten dzyndzel.

SCHWIMMWANNEN - 2013-04-17, 21:33

Ten dzyndzel :lol: jest surówka do oszlifowania.
Bedzie obrabiany po testach na wodzie, ma spory nadmiar ktory bedzie zebrany.

SCHWIMMWANNEN - 2013-04-17, 22:46

drawa napisał/a:
TAK mi się skojarzył dłuuugi wał :wink: Musimy pamiętać że lina okrętu podwodnego jest rozwinieciem lini kanu Obrazek

No Dr.Awa i nawet ten koleś w środku tej skorupki podobny jest do mnie.
Nawet takie same skarpetki mam do gry w kosza jak on :lol:

SCHWIMMWANNEN - 2013-04-20, 12:28

Mialem kiedys jako dziecko takiego mercedesa który posiadał taki czujnik i ze stolu nie spadal jak kończyła sie krawędź a trafiajac na sviane zmieniał kierunek jazdy.
Zobacze w piwnicy jak go mam to se zamontuje na przedzie kanu . :lol:

ManaT - 2013-04-20, 20:48

A miałem Cię za bystrzaka :mrgreen: Grzybek na widelcu a on nie widzi.
Skup się na tym czerwonym "S" poniżej i będzie grało.

I nie zapomnij kliknąć "pomógł" :D

SCHWIMMWANNEN - 2013-04-21, 08:04

Mam nadzieję że nasze Duże Pióro nie będzie tak sterowne jak to poniżej :lol:

Malutki - 2013-04-22, 09:42

Mam nadzieje że będzie lepiej, ale na zbyt wiele bym nie liczył. Stery położone przed śrubą są mało skuteczne, a u Ciebie odległość będzie spora.

Malutki
www.hobbo.net

SCHWIMMWANNEN - 2013-04-22, 10:03

Nie zgodzę się bo ster co prawda będzie przed śrubą ale z boku odsunięty od kanu.
Będzie między pływakiem a kanu a to zmienia wszystko.
Gdyby był w tym samym wektorze - (osi) co śruba napędowa to tak by było jak piszesz ale przy katamaranowym układzie kadłuba i pływaka to nie powinno tak źle działać jak piszesz.
Będzie inny problem lub dyskomfort - Inny promień skretu bedzie w lewo a inny w prawo (tak podejrzewam) bo inne są opory pływaka a inne kanu.

ELTECH - 2013-04-23, 19:50

Filmik bardzo fajny.
Mariusz widziałem dziś Twoje cacuszko.
Robi wrażenie. Kawał łodzi - normalnie taxi bagażowe możesz zrobić :mrgreen:
Ale i tak mi się podoba.
Jeszcze raz dzięki Tobie i STRZAŁCE za szablony. W tym roku się tylko przymierzę ale budować będę pewnie dopiero za rok.

strzałka - 2013-04-28, 09:47

Film z wczorajszego wodowania i pierwszych prób na silniku.

Kanu jeszcze przed lakierowaniem, brak siedzeń, silnik zablokowany w położeniu do pracy (longtail w wodzie) bez zabudowy, śruba napędowa jest za szybka.

Generalnie po pierwszych próbach można stwierdzić, że wszystkie początkowe założenia projektowe zostały spełnione. Kanu jest stabilne, na wodzie zachowuje się prawidłowo i wbrew początkowym przewidywaniom trzyma kurs i nie skręca w stronę pływaka.

Pozdrawiam.

ELTECH - 2013-04-28, 10:15

Wyraźnie jednak brakuje przy wodowaniu tego mechanizmu podnoszenia silnika.
No a druga sprawa to wydaje mi się że tylna belka podtrzymująca pływak troszkę przy wiosłowaniu przeszkadzała . Wydaje mi się, że jednak brakuje tam płetwy sterowej bo przy pływaniu na silniku jest chyba mała manewrowość - czyli to czym rozmawialiśmy jak u Ciebie byłem po szablony.
STRZAŁKA popraw mnie jeśli się mylę.
Widzę że brak jeszcze ławeczek a oprócz tego zabrakło pilota Norka :!: :mrgreen: i przez to nie wiadomo czy trafiliście z powrotem do domu :mrgreen: :mrgreen:
Generalnie bardzo mi się podoba i nabieram coraz większej ochoty na budowę.
STRZAŁKA wysłałem Ci na priva prośbę o te plany.
Zdaje się że na tym szablonie będzie zrobionych jeszcze kilka skorup bo już brat i paru znajomych deklaruje się że też takie coś chce mieć ( tylko bez silnika ) :mrgreen:
Także Twoje szablony będą w dobrych rękach. Aby tylko czas pozwolił zabrać się do roboty w przyszłym roku. Pozdrawiam Was - może się spotkamy na wodzie

strzałka - 2013-04-28, 13:18

Faktycznie, w końcowej fazie wodowania longtail zahaczył o dno, gdy zamontujemy mechanizm podnoszenia wodowanie powinno przebiegać bez problemów.
Podczas prób siedziałem na belce, docelowo będzie tam ławeczka przesunięta nieco do przodu więc belka nie będzie przeszkadzała w wiosłowaniu. Ster istnieje na razie w formie elektronicznej, lecz niebawem zostanie przeniesiony do rzeczywistości :wink:

O planach pamiętam, podeśle Ci je jak tylko wrócę z urlopu.

Pozdrawiam.

ELTECH - 2013-04-28, 19:19

Ponieważ SCHWIMMWANNEN ma boka na forum to zamieszczam w Jego imieniu odpowiedź na moje pytanie.

Cześć, mam bloka na forum wiec odpisze tutaj.
Mozesz tę oodpowiedź wsadzić na forum.
Strzalka jest w drodze na Chorwacje więc odpisuje młody strzalka.
Co do przeszkadzania w wioslowaniu przez mocowanie plywaka z tyłu to nie bedzie tak źle bo siedzenie będzie przesunięte do przodu a na filmie Piotrek siedział na desce i dopiero ustaliliśmy gdzie maja być siedziska.
Peruwianska hostessa robila za balast a że waga jej jest sluszna bo ponad setkę to uwzględniała tez dodatkowy bagaż.
Promien skrętu na za szybkiej ślubie ktora nie dala nam mozliwosci płynąć z mała prędkością pozwoliła nam bez żadnego wysiłku, wioslem uzyskać około 10 -11m.
Zaznaczam ze to wynik z plywakiem, bez steru i z za wysoką prędkością.
Kanu miało być wielozadaniowe i uważam że założenia zostaly spelnione.
Po cichu liczyłem ze uda sie jeszcze mieć możliwość założenia żagla i wychodz na to że w nastepnym sezonie zajmę sie nam.
Możliwość szybkiego demontażu plywaka daje większą mobilność kanu i nastepne testy już skończonym kanu będą bez plywaka na wioslach i na silniku ze sterowaniem pagajem lub teleflexem zamocowanym na końcu long taila.
Projektowane kanu miało być baza do wielu zadań i jestem osobiscie bardzo zawodolony ze współpracy z Strzałką Seniorem i Juniorem .

Ja mam tylko do Was taką prośbę - jak będziecie planować jeszcze teraz jakieś testy na wodzie to proszę o podanie terminu i ja bym chętnie się do Was dołączył - o ile nie będziecie mieć nic przeciwko. Mam w sumie niedaleko do Nowego Miasta więc nie powinno być problemu :mrgreen:

STRZAŁKA - kiedy wracasz :?:
bo mam sporo pytań do Ciebie co do materiałów i technologii w jakiej budujesz. Poważnie szykuję się do budowy więc takich samych kanu jak SCHWIMMWANNENA będzie pływać więcej