Na biwaku: odpoczynek / kuchnia itp. - Świerze pieczywo z rana.
Myszoor - 2011-06-15, 19:05 Wojtek - przetestuj: http://www.blazingpaddles...ector/index.htmThialf - 2011-06-15, 19:57 Powiem szczerze to już wcześniej się zastanawiałem nad tym urządzeniem. Może pokuszę się o zrobienie czegoś takiego lub zmodyfikowanej wersji.madrivercanoe - 2011-08-18, 22:55 To by trzeba było przetostować Jack - 2011-10-16, 18:37 Aż się głodny zrobiłem, czytając te posty! Nie próbowałem nigdy robić bułeczek na biwaku, ale za to często stosuję następujący prosty sposób przygotowywania mięsa: zawijam je w foli aluminiowej i ją lekko dziurkuję, aby powietrze miało dostęp (lepiej jeszcze zawinąć w liście, ale muszą być duże i grube, aby nie zostały przepalone), a następnie zakopuję w gorącym popiele ogniska, kładę jeszcze na to kilka kamieni (w nocy pojawiają się szopy pracze) i tak zostawiam na noc. Rano wykopuję (o ile nie zrobiły tego wcześniej szopy) i mam ciepłe, aromatyczne i (dosłownie) rozpływające się w ustach śniadanie!
Czasami jeszcze zawijam z mięsem cebulę, czosnek, marchew, paprykę, etc. i wtedy to już w ogóle wychodzi bardzo pożywny i zdrowy posiłek.drawa - 2011-12-02, 20:14 Temat postu: WYNNSTER ALU KETTLE Czajnik Turystyczny
Cytat:
Czajnik posiada przykrywkę, oraz sitko, w ktorym możemy parzyć herbatę, po zagotowaniu wody.
można również odświeżyć kluske parową.Thialf - 2011-12-03, 10:44 drawa a to nie jest aluminium?drawa - 2011-12-03, 15:07
Cytat:
ALU KETTLE - Wynnster.
Wykonany z lekkiego stopu aluminium czajnik turystyczny,
Thialf - 2011-12-03, 20:34 fakt drawa - 2012-01-18, 20:25 waliza turystyczno gastronomicznabosman - 2012-02-26, 19:43 Rybka. Zwłaszcza okoń, którego nie brakuje, zwłaszcza gdy żerują. Zawsze rankiem, wyciągałem 5 do 8 sztuk, z żaka (jest składany, z kółek drucianych, to taka pułapka, w którą rybki same wchodzą i nie potrafią wyjść. Stawiamy żaczka wieczorkiem, z bojką na sznurku, zrobioną z plastbutelki, na 1 lub 2 metry w głąb). Miejscowi nauczyli mnie, że okonia nie skrobiemy. Sprawiamy, solimy od wewnątrz i zielimy. Układamy, na już rozpalony od spodu ruszcie i przykrywamy pokrywą, z regulacją odpływu spalin na wierzchu (od spodu, jest identyczna regulacja). Znalazłem u nas nożyki monterskie, idealne na wyprawy, ze Szwecji, po niewiele 14 zł/szt.:
http://domtechniczny24.pl...skie-c-338.html
[ Dodano: 2012-02-26, 19:48 ]
P.s. Można tak, jak napisał nam Jack. Po sprawieniu i doprawieniu, owinąć w folię aluminiową i włożyć w gorący popiół. Ale gorący, nie rozpalony żar. Zresztą, jak spalisz, to będziesz uważał! Następnym razem.ELTECH - 2012-11-19, 03:02 Walizka - rewelacja Halny - 2012-11-19, 19:48 Ja zaś najbardziej lubię ŚWIEŻE pieczywo, lecz gdy po długim wiosłowaniu zgłodnieję troszeczkę to i ŚWIERZYM, a nawet CZERSTWYM nie pogardzę ELTECH - 2012-11-19, 19:50 wtedy to już będzie mokre pieczywo
a kiełbaskę z wody wyciągniesz, otrząśniesz i smakuje wybornie
[ Dodano: 2012-11-19, 19:52 ]
Bosman z Twojego któregoś opisu wynika że mieszkasz pomiędzy Legią a basenem Narodowym
Czyli w Wiśle tak ??? Halny - 2012-11-19, 19:53 No tak, głód jest najlepszym kucharzem...ewa - 2012-11-21, 17:21 Halny a czerninkę byś zjadł?