To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
forum.Kanu.pl »
Pośród trzcin i kamieni

Kanu - konstrukcje listewkowe (Wood Strip) - Fantazje mężusia

Mysia - 2013-08-08, 21:58
Temat postu: Fantazje mężusia
Witam wszystkich serdecznie.
Mój mąż napalił się na kanu :http://allegro.pl/kanu-canoe-kanu-drewniane-i3433339519.html
ja nie jestem do tego przekonana, więc się pytam tego zacnego grona co sądzicie o tej łódce?
Pozdrawiam.

Myszoor - 2013-08-09, 06:32
Temat postu: Re: Fantazje mężusia
Mysia napisał/a:
Witam wszystkich serdecznie.

hej nowa forumko ;)

Mysia napisał/a:
Mój mąż napalił się na kanu :http://allegro.pl/kanu-canoe-kanu-drewniane-i3433339519.html
ja nie jestem do tego przekonana, więc się pytam tego zacnego grona co sądzicie o tej łódce?

Primo - jeżeli Twój facet po prostu chce mieć drewniane i klimatyczne kanu to zakup zapewne spełni jego oczekiwania ;)

Secundo - jeżeli natomiast poważnie myśli o machaniu wiosłem, to już niekoniecznie. To nie tak, że coś i się w tym konkretnym modelu nie podoba, ale z własnej praktyki wiem, że nie ma kanu uniwersalnego i w zależności od tego czy będzie pływał solo czy w będziecie pływać razem, od tego czy to będzie rzeka czy jezioro, czy weekend czy miesiąc na wodzie to potrzebna będzie nieco inna konstrukcja i wielkość. Przerabiałem to na własnej skórze, bo sam jestem po wyminie kanu ze względu na to, że po zakupie zmieniły się moje oczekiwania co do tego co chcę z tym kanu robić (wymiana podstawowego kanu + zakup konstrukcji specjalistycznej na górskie rzeki do pływania solo). I to nawet teraz nie będzie koniec ;)

Natomiast technologicznie nie odpowiem, bo za cienki w uszach jestem i zostawiam to Radkowi lub/i Malutkiemu, niemniej może moje "filozofowanie" na coś się przyda ;)

Mysia - 2013-08-10, 11:05

Dzięki za przydatne informacje.
Drewniane kanu to chyba trzeba konserwować po sezonie a i trzymać w jakimś murowanym pomieszczeniu a nie blaszaku

Grzsk - 2013-08-10, 14:59

co do typu kanu - nie mam pojęcia :oops:
natomiast jeśli chodzi o technologię, to nie sądzę, aby trzeba je było przechowywać w murowanym. jeśli kanu jest zalaminowane od zewnątrz i od wewnątrz, to znaczy, że ma "plastikową" a precyzyjniej pisząc epoksydową skorupkę, która została polakierowana. wystarczy jakiś rodzaj dachu i ochrona przed wandalami

ewa - 2013-08-12, 10:34

Nasza jest zimą podwieszone pod wiatą przed domem. Nic się złego nie dzieje.
ELTECH - 2013-09-11, 23:29

moja stoi zimą nawet nie nakryta ale to 100%laminat
Żółtodziób - 2013-09-12, 06:08

Mimo, że laminat to nie powinna leżeć pod chmurką.
Laminat - szczególnie poliestrowy chłonie wilgoć która się na włóknach szklanych i w porach utrzymuje. Jeśli w takim stanie doczeka mrozu to zamarzająca woda osłabia spójność żywicy z włóknem szklanym zmniejszając jego wytrzymałość. Z czasem robi się on coraz mniej sztywny. W skrajnych przypadkach może dojść do jego zniszczenia bezpośrednio pod wpływem mrozu.

ELTECH - 2013-09-12, 11:19

będę od teraz na zimę nakrywał :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: