Wiosła, siedziska, yoki, żagle i inne takie - Ławeczka - jak wyplatać
Zirkau - 2013-11-19, 09:32 Temat postu: Ławeczka - jak wyplatać Witam.
Kolejny temat, ale kolejny problem do rozwiązania.
ławeczka. ma 4 strony: liczba otworów na każdej stronie w ilości identycznej. Liczba ma być parzysta czy po prostu równa by uzyskać ładny splot ?
Rafia - jest z metra? Jak wyplatamy ławeczkę, to jak długi odcinek będzie potrzebny? Istnieją jakieś wzory do przeliczenia?
Kupuję 1/2kg. Jak słyszałem, to winno mi starczyć na 4 standardowe ławeczki. Zgadza się ?
Jakieś sztuczki na wyplatanie można poznać?
Radek - 2013-11-19, 12:59
Zirkau,
Odległości między otworami muszą być takie same (taka kratka).
Osobiście polecam odstępy 18 lub 16 mm.
1,2,3 warstwa to może być i po 5-8 m, przy kolejnych to długość już tylko 4-5 szerokości ławki. Podczas przeciągania można naciąć już położoną rafię.
0,5 kg rafii spokojnie wystarczy na 4 ławki
http://www.radekkanu.com/porady/laweczka.html
Zirkau - 2013-11-19, 13:18
Ta płaska igła jest potrzebna, czy da się bez niej przeplatać ?
Radek - 2013-11-19, 14:33
Ja wyplatam bez igły.
Trzeba pamiętać, by rafia w otworach nie skręcała się tylko układała się jedna na drugiej.
Gabriello - 2013-11-19, 15:41
Ostatnio robiłem na odległościach 15,5-16 (było ciasno bo przęsełka były blisko siebie) 17-18 jest bardziej komfortowe do przeplatania. Za 1 razem pierwszą dziurkę robiłem pełny dystans od wewnętrznej krawędzi i wychodziła mi tam taka pusta przestrzeń między dziurką a 1 przęsęłkiem. Tym razem dziurkę wywierciłem połowę odległości od krawędzi czyli np. 18mm/2=9mm i było ładnie. Przy owalnych siedzeniach to chyba jeszcze inna bajka . Rafia ma wklęsłą i wypukła stronę, dawać wypukłą do góry. Najbardziej pilnować przy przeciąganiu żeby nie skręcać prawo-lewo bo to właśnie ostatnie przęsełko się podrzyna
Z natury mam tak, że jak chcę skończyć coś tego samego dnia to tak dążę
Wyplatanie pierwszej ławki było jedną z niewielu, które musiałem zostawić na drugi dzień zanim "się złamie" tym bardziej, że zacząłem po południu. Nie da się też pominąć uczucia kiedy widać jak ta pajęczyna nabiera piękności... serce rośnie chociaż paluchi też się czuje.
|
|
|