To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
forum.Kanu.pl »
Pośród trzcin i kamieni

Kanu - konstrukcje listewkowe (Wood Strip) - "Nowa skórka" - wymiana laminatu

Gabriello - 2014-06-14, 13:16
Temat postu: "Nowa skórka" - wymiana laminatu
Gruntowanie bejcowanej skorupy przed przesączaniem tkaniny stworzyło zbyt 'szklistą' powierzchnię. Tkanina nie związała się zbyt dobrze z drewnem i przy pływaniu po płyciznach, w miejscach uderzeń o kamienie, laminat odchodził zaciągając jakby powietrze. Szczelność i ochrona drewna dopisywały ale estetyka i na dłuższą metę nie było wyjścia... zrywać i laminować od nowa. Przy okazji rzucił się nowy kolorek i nowe wiosełka 'fat beaver'.

Kilka fotek z przebiegu prac. Resztę dorzucę po montażu burt i lakierowaniu.

https://plus.google.com/108102961702278229642/posts/LGC3inBqUiR

ManaT - 2014-06-14, 15:51

O cholera, narobiło Ci się trochę pracy i to w sezonie :(
Myszoor - 2014-06-14, 22:25

no masakra :( jakby wyliniało. to 4 zdjęcie - znaczy szlifujesz je do czystego drewna czy to coś innego?
Radek - 2014-06-15, 06:55

Sporo pracy, ale efekt będzie, czekamy na fotki.
Gabriello - 2014-06-15, 15:33

Wcześniej łudziłem się, że wystarczy zerwać laminat, dobrze zmatowić, ewentualnie zagruntować podkładem krzemowym i zalaminować. Niestety w większości laminat trzymał się całkiem dobrze a tam gdzie bardzo dobrze, odchodziło z kolorem.
Szlifowanie szlifierką mimośrodową było powolne i męczące. Najpierw ścierało się warstwę żywicy, która szybko tępiła krążki a potem cienką warstwę zabarwionego drewna. W połowie szlifowania przeszedłem na szlifirkę kontową z tarczą lamelkową (też macie deja vu? :razz: ) i szlifowałem do momentu aż kolor robił się bardzo blady, uważając też z głębokością szlifowania. Póżniej wróciłem z mimorodówką, papier o gradacji 40, 80, 240.
Kolor taki jaki jest, bo niektóre listewki dość głęboko przesiąkły i był lekki odcień zieleni. Poza tym lubię taki brąz.
Tym razem lamitat pięknie związał z drewnem. Jutro szlifowanie na mokro i montaż burt.
Ogólnie cała akcja dość dołująca... ale potraktuję to jako nabycie zdolności do renowacji uszkodzonych łódek. :razz:

Zirkau - 2014-06-15, 17:23

No, ładnie. Ty już kończysz kolejną a ja jeszcze swojej dobrze złożyłem.
Radek - 2014-06-15, 20:20

Gabriello napisał/a:
potraktuję to jako nabycie zdolności do renowacji uszkodzonych łódek
Oby jak najmniej swoich ;)
Gabriello - 2014-06-19, 21:17

Już gotowe. Do albumu dołączyłem kilka fotek.
Burty i pokłady trzeba było poczyścić do drewna ale dzięki temu liść klonu i ciemne pory lepiej kontrastują.
Muszę jeszcze lepiej zgłębić tajniki malowania pistoletem albo przejść na wałek.