To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
forum.Kanu.pl »
Pośród trzcin i kamieni

Na kanapie: książki / czasopisma / filmy - Książki o pływaniu kanu

Myszoor - 2010-08-09, 09:38
Temat postu: Książki o pływaniu kanu
Jack napisał/a:
A na marginesie: Bill Mason, twórca wspomnianych wyżej filmów, również napisał dwie książki, "Path of the Paddle" and "Song of the Paddle", klasyki z dziedziny canoe.

na razie płyną do mnie inne pozycje, ale pewnie i na te dwie przyjdzie pora. rozumiem że je polecasz?

Jack - 2010-08-09, 15:19

Tak, są to książki na temat wszelkich technik pływania na canoe oraz biwakowania. Przedmowę do jednej z nich napisał b. premier Kanady, Pierre Trudeau, też zapalony kanuista.
Thialf - 2010-08-09, 16:49

Mam jakieś dziwne podejrzenia, że te książki nigdy nie zostały przetłumaczone na Nasz język.
Coś w tej tematyce lecz tłumaczone możecie polecić?

Myszoor - 2010-08-10, 06:34

Thialf napisał/a:
Mam jakieś dziwne podejrzenia, że te książki nigdy nie zostały przetłumaczone na Nasz język.
Coś w tej tematyce lecz tłumaczone możecie polecić?

Albo mnie Google okłamują, albo faktycznie jest bardzo bidnie. "Historia kanu" Andrzeja Sałaciaka na Allegro nie pojawiła się od kwietnia, w antykwariatach też jej nie namierzyłem.

Pozostaje więc ''K jak Kanu" Andrzeja - ale ją pewnie masz no i jest jeszcze "Kajaki i kanadyjki" Billa Mattosa do dorwania na Allegro w sympatycznej cenie na dodatek.

Thialf - 2010-08-10, 07:23

Mattosa mam, lecz jakoś nigdy nie udało mi sie namierzyć książki Pana Andrzeja. Poszukam po jakiś internetowych księgarniach i pewnie znajdę. Pytanie tylko czy wniesie coś nowego do mojej wiedzy teoretycznej? :P Zresztą teoria to nie wszystko czas by było wkońcu podejść do sprawy bardziej technicznie. Zastanawiam się czy Pan Stanisław Smerecki nie zechciał by mi pokazać na żywo o co dokładnie chodzi, mieszka wmiarę nie daleko. No ale to jeszcze się zobaczy.
Thialf - 2010-10-21, 17:18

Dziś trafiłem na taką pozycję:

http://www.blazingpaddles.ca/books/index.htm

puchalsw - 2010-12-30, 12:49

W Empik.com można zamawiać zagraniczne pozycje. Ceny są przystępne. Przynajmniej porównując do cen na Amazonie.co.uk z kosztami transportu.
Chociaż, czytałem że Amazon UK wysyła już do PL bez kosztów transportu, jeśli wartość zamówienia przekroczy 120PLN.
W Empik.com kupiłem te dwie pozycje:

Canoe Camping
http://www.empik.com/cano...19281,ksiazka-p

i Canoeing
http://www.empik.com/cano...64680,ksiazka-p

Ponieważ jestem początkujący, szczególnie druga pozycja jest mi bardzo przydatna. W komplecie dołączone jest DVD. Trudno mi jednak stwierdzić, czy książka może być przydatna osobie z dużym doświadczeniem w pływaniu kanu.

Jeśli chodzi o pozycję pierwszą to jak najbardziej polecam. Znajdziecie tam nie tylko opis potrzebnego sprzętu na wyprawy, ale listy ekwipunku, przepisy kuchenne, i wiele ciekawych porad. Ja mimo iż uważam siebie za średnio-zaawansowanego w leśnych wędrówkach, znalazłem w tej książce sporo interesujących, i nowych dla mnie informacji.
Pozdrawiam