To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
forum.Kanu.pl »
Pośród trzcin i kamieni

Na wodzie: technika pływania / bezpieczństwo - zasady bezpieczeństwa

zawadzkimi - 2012-04-19, 08:18

No dobra... zostawmy już tą dysputę o nazewnictwie. Mamy na to inne zapatrywanie i nikt już nikogo do swojego zdania nie przekona. A nie o to wszak chodzi na forach, aby się wykłócać o swoje.
Jak wstawiłeś zdjęcie 'Węgorza', chciałem zaznaczyć, że nie jest to pas którego używa się do auto-ratownictwa. Teoretycznie mogłaby się zdarzyć sytuacja, że ktoś przeglądając wątek o wszelkiego rodzaju kamizelkach, zapamiętałby sobie 'Węgorza' i kupił go po to, aby go zakładać na siebie w łódce...

drawa - 2012-05-24, 21:26
Temat postu: Każda łódz jest, w rozumieniu przepisów, jest statkiem.
Link do rozporządzenia w sprawie wyposażenia statków żeglugi śródlądowej z 5 listopada 2010. http://isap.sejm.gov.pl/D...02161423&type=2 żródło
Zirkau - 2012-05-26, 20:55

kajak ani kanu nie jest statkiem - w innym wypadku musiałbyś mieć uprawnienia do kierowania statkiem, obowiązkowe przeglądy i oczywiście musiałyby byc rejestrowanym.
drawa - 2012-05-26, 21:38

Uprawnienia nabyłem przez zasiedzenie. Obowiązkowe przeglądy robie sam i to bardzo skrupulatne. A zarejestrowanym jestem TU na naszym forum. :wink:

[ Dodano: 2012-05-28, 20:20 ]

[ Dodano: 2012-10-03, 21:59 ]
Jeden z najszybszych i najbardziej utalentowanych wspinaczy na Bałkanach Adnan Catic (wiek 26) utonął dziś w rzece w Miljacka śródmieścia Sarajewie. Wraz ze swoim przyjacielem Emir Murga, Adnan planuje zrobić kilka spływ rzeką Miljacka. Niestety łódź odwracana i obaj zaczęli tonąć w wodzie szybko i mroczne. Emir Murga został uratowany i następuje poprawa w jednym z szpitali w Sarajewie, Adnan został wyciągnięty z wody bez impulsu i reanimacja nie powiodła się.

Zirkau - 2013-08-07, 14:39

Zirkau napisał/a:
kajak ani kanu nie jest statkiem

Niestety wg prawa, są tak traktowane