|
Pasy transportowe z napinaczem? Jakie? |
| Autor |
Wiadomość |
Marshall

|
Wysłany: 2013-08-12, 21:27 Pasy transportowe z napinaczem? Jakie?
|
|
|
Kanu mam, bagażnik dachowy mam (belki), pytanie:
- czym "przymocować" kanu do belek?
Pasami transportowymi z napinaczami chyba, nie?
Czy możecie pomóc mi w zakupie odpowiednich? Wiem, że muszą być z atestem ale:
- jakiej szerokości wybrać? Czy 25mm, atest do 1 tony, made in Poland mogą być?? |
_________________ I don't believe in God, but I believe in WI-FI! It's all around us!
Adam Marshall Marczak | Bushcraft&Survival - sklep. |
|
|
|
 |
Myszoor
Miłośnik Myszek :)

Pomógł: 8 razy Dołączył: 23 Kwi 2010 Posty: 1407 Skąd: zDolny Śląsk
|
Wysłany: 2013-08-12, 22:02 Re: Pasy transportowe z napinaczem? Jakie?
|
|
|
| Marshall napisał/a: | | Pasami transportowymi z napinaczami chyba, nie? |
chyba niekoniecznie ;)
Każdy w stylu: http://www.nrs.com/catego...kayaking/straps da radę. Z europejskich to polecam zainwestować pasy Priona ( http://www.prokajak.pl/21902500.html ) - standard u kajakarzy - mocne jak diabli i nie do zdarcia a do czasu zrealizowania inwestycji używać choćby zwykłej linki/cumki z odpowiednim węzłem.
Wbrew pozorom pasy z napinaczami nie są najszczęśliwszym pomysłem bo wygoda ich używania jest (jak dla mnie ofkors) marna. |
_________________ Good judgment comes from experience, and experience comes from bad judgment : ) | Mysia Perć™ : P
Dumoine - zapiski z budowy -> eBook |
| |
|
|
|
 |
Matusz

|
Wysłany: 2013-08-12, 22:04
|
|
|
Ja mam pasy z napinaczami. Takie z supermarketu. Tylko pod napinacz trzeba coś podłożyć -styropian abo cuś takiego.
Matusz |
|
|
|
 |
Żółtodziób
Pomógł: 1 raz Dołączył: 07 Kwi 2012 Posty: 214 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2013-08-13, 06:55
|
|
|
Kiedyś stosowałem linkę jako środek mocujący.
Różne one były. Naturalne i syntetyczne.
Wbrew pozorom montaż przy pomocy linki do łatwych nie nalezy.
Wybranie linki to jedno a utrzymanie naciągu podczs transportu to drugie.
Niestety podczas transportu linka ma tendencje do luzowania sie. Efekt był taki, że przy bocznym wietrze kanu ustawiło sie na bagazniku ukosem. Ani to przyjemne, ani bezpieczne.
Węzły na lince to osobna sprawa. Zwykle każdy wiąże jak umie. A to oznacza potem kłopot z rozplątywaniem.
W efekcie montaż przy pomocy pasow z napinaczami staje się bajką w porównaniu do linki. Ale pod napinacz faktycznie trzeba coś podłożyć żeby nie wygnieśc dziury w burcie.
Po przejściu na pasy nigdy nie było potrzeby ich dociągania w czasie transportu - jak to bylo przy lince. Ze swej strony uważam to za dobry wybór. |
|
|
|
 |
drawa
stary zgrywus

|
|
|
|
 |
ManaT

Pomógł: 3 razy Dołączył: 08 Paź 2012 Posty: 647 Skąd: Leszno
|
Wysłany: 2013-08-13, 16:36
|
|
|
| Ja mocuję dwoma linkami syntetycznymi, które na wodzie są cumami, w 4 minucie tego filmu widać co i jak. Trzymają dobrze i nie luzują się jednak na środku na wszelki wypadek mocuje pasem 25mm z klamrą, pod klamrę wkładam kawałek karimatki. Dziobu i rufy nie mocuję do zderzaków. Temat transportu na dachu wałkowaliśmy tutaj tutaj |
_________________ trzeba spływać |
|
|
|
 |
Marshall

|
Wysłany: 2013-08-13, 17:53
|
|
|
Drawa, wimjeojcaisyna! Co Ty wyprawiasz na tej wodzie????
| ManaT napisał/a: | | (...)Temat transportu na dachu wałkowaliśmy tutaj tutaj |
O, dzięki za link, zabieram się za lekturę.
I informacja: Kupiłem!
35mm/4m/2 tony, atest, made in Poland.
Mam nadzieję, że nie chłam. Koszt - niecałe 70 PLN z wysyłką.
|
_________________ I don't believe in God, but I believe in WI-FI! It's all around us!
Adam Marshall Marczak | Bushcraft&Survival - sklep. |
|
|
|
 |
|
|