forum.Kanu.pl » Strona Główna

SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Aramid
Autor Wiadomość
Myszoor 
Miłośnik Myszek :)

Wysłany: 2011-04-07, 21:29   Aramid

radekkanu napisał/a:
Piotr, jak chcesz mieć wytrzymałe kanu to idź śladem Malutkiego i linię wodną wzmocnij aramidem.
Sam tak mam zamiar zrobić przy najbliższym wiadomym kanu. :grin:

kurcze - szukajka nie znajduje frazy "aramid*" - idzie o ten post http://forum.kanu.pl/view...&highlight=#909 i to włókno?

radekkanu napisał/a:
Piotr, może warto szukać w sieci

szukałem na forum bo myślałem ze o czymś z forum piszesz ... :]

radekkanu napisał/a:
ale jak kolega potrzebuje to proszę:
[URL=http://www.havel-composites.com/shop/41-Klasyczne/476-Aramidowa-tkanina-173gmspan-stylefont-size-8pxsup2supspan---splot-skośny-22.html?pls=0]ARAMID[/URL]
Pamiętaj, że aramid = kevlar.

teraz to już będę :]

BTW
jakieś sugestie co do gramatury - czy sugestią jest właśnie ta z linka?

Malutki 

Wysłany: 2011-04-08, 06:16   

Dokładnie ta tkanina. Jeśli chcesz naprawdę pancernie to daj ją i na zewnątrz i wewnątrz.

Malutki
www.hobbo.net

Myszoor 

Wysłany: 2011-04-08, 06:54   

Malutki napisał/a:
Dokładnie ta tkanina. Jeśli chcesz naprawdę pancernie to daj ją i na zewnątrz i wewnątrz.

powiem tak: chcieć to sobie mogę, ale koszt na poziomie 65pln za m² zabija. Przy laminowaniu 2-stronnym koszt samej tkaniny to lekko licząc 2200pln więc odpada. do tego żywica - tam zdaje się idzie jakaś inna (i przy okazji droższa - jeszcze się nie wgryzałem w temat) więc robi mi się niezły generator kosztów :\ Na razie mam nad czym myśleć przez dobrych kilka dni :]

Malutki 

Wysłany: 2011-04-08, 08:44   

Cytat:
Przy laminowaniu 2-stronnym koszt samej tkaniny to lekko licząc 2200pln

Coś chyba pomyliłeś w rachunkach. 6m2 polaminujesz dno z zewnątrz i wewnątrz z jedną zakładką w poprzek. Jak nie chcesz mieć zakładki to potrzebujesz 12m2. Nawet jak dodasz 6m taśmy aramidowej na kil
http://www.havel-composit...0-TB.html?pls=0
To ciągle daleko do 2200pln.
Żywica ta sama do aramidu co do szkła.
Oczywiście aramidem laminujesz tylko dno, gdzieś musi być widać że to drewniana łódka.

Malutki
www.hobbo.net

Myszoor 

Wysłany: 2011-04-08, 09:30   

Malutki napisał/a:
Cytat:
Przy laminowaniu 2-stronnym koszt samej tkaniny to lekko licząc 2200pln

Coś chyba pomyliłeś w rachunkach. 6m2 polaminujesz dno z zewnątrz i wewnątrz z jedną zakładką w poprzek. Jak nie chcesz mieć zakładki to potrzebujesz 12m2. Nawet jak dodasz 6m taśmy aramidowej na kil

wiesz - jak patrzę na swojego Yaholca to niezmiennie dochodzę do wniosku, że chcę jednak pokryć go jednorodnie, to raz. poza tym jeżeli najpierw położę włókno a potem aramid to tak na szybko waga wzrośnie przynajmniej o 3-4 kilo - po co mi to?? jeżeli oczywiście ostateczny rachunek kosztów pozwoli na aramid, bo to jest też kwestia przemyślenia tego czy to ma być kanu na lata czy też po dwóch sezonach będę chciał podejść jeszcze raz do tematu bogatszy o doświadczenia i z produkcji i z pływania?? to się chyba zadecyduje na etapie klejenia listewek :]

Malutki napisał/a:
http://www.havel-composites.com/shop/53-Aramidowe/497-Aramidowa-ta%C5%9Bma--szer-30-mm-diagonalnie-tkana-030265321270-TB.html?pls=0
To ciągle daleko do 2200pln.

najtaniej znalazłem tutaj: http://allegro.pl/show_us...php?uid=1982281 a konkretnie tu: http://allegro.pl/tkanina...1535274205.html - 65 PLN za m²

przy 5m długości kanu laminowanie całej powierzchni szacuje na 20m² od środka może faktycznie nie całość tylko powiedzmy linia wody ale to i tak jakieś 6m² = 26*65 = 1700 - dalej za dużo, więc aramid od środka na pewno odpada :\

Malutki napisał/a:
Żywica ta sama do aramidu co do szkła.

no to ufff :] gdzieś trafiłem na jakąś żywicę "dedykowaną" :]

Malutki napisał/a:
Oczywiście aramidem laminujesz tylko dno, gdzieś musi być widać że to drewniana łódka.

no dla mnie nie musi :) ale jak wyżej - od środka będzie widać :)

Malutki 

Wysłany: 2011-04-08, 16:38   

Cytat:
przy 5m długości kanu laminowanie całej powierzchni szacuje na 20m²

Tu jest błąd. Szacując ilość potrzebnej tkaniny mnoży się długość łódki przez długość owręża. Musiałbyś mieć pękatą łódkę by wyszło więcej niż 7,5m2. Rzeczywista powierzchnia 5m kanadyjki waha się w okolicy 4,5m2.

Tyle teoria. A w praktyce jeśli owręże jest krótsze niż szerokość tkaniny (mało prawdopodobne) to kupujesz trochę ponad długość łódki. Jeśli nie to albo też kupujesz trochę ponad długość łódki i braki uzupełniasz tym co utniesz na dziobie i rufie (masz trochę zakładek), lub kupujesz dwie długości łódki zakładkę robisz na kilu i tym co ci zostanie spokojnie wylaminujesz dno w środku. Czyli w rozrzutniejszej wersji przy tkaninie o szerokości 120 cm wychodzi Ci max 13m2

Malutki
www.hobbo.net

Radek 

Wysłany: 2011-04-08, 21:25   

Malutki,
Prospector ma 7 m2. Najszersza owręż ma długość 1,5 m. Zaleca się by dno było zbrojone podwójnie. Tak robię i trochę tej tkaniny pakuję w kanu. U Havla większość tkanin ma 100 cm szerokości więc idzie na warstwę zewnętrzną 10 m2 zaś do środka 7 m2.
Piotrek
Co do aramidu to liczyłem na Prospectora, na linię wodną jedna warstwa - wychodzi makymalnie 3m2

Malutki 

Wysłany: 2011-04-09, 13:26   

Akurat ta tkanina ma 120cm.
Aramidem podwójne laminowanie dna nie ma sensu. Więcej się zyska dając ta drugą warstwę od wewnątrz.

Jeśli owręże na 150 cm to dając na kilu zakładkę po 5cm na stronę zostaną dwa pasy mające w najwęższym miejscu 40cm, a w najszerszym ok 80cm (w zależności od wysokości dziobów) a to wystarczy na wylaminowanie dna od wewnątrz w dwóch kanadyjkach.

Aramidu nie da się szlifować więc wszystkie zakładki muszą być starannie przemyślane i wykonane.

Malutki
www.hobbo.net

Radek 

Wysłany: 2011-04-09, 21:51   

Dzięki za informację Marcin o szerokości - mam chęć zamówić i bym walną gafę.
Wiem że nie da się szlifować aramidu, ale pokryty szkłem jak najbardziej poszycie się wyszlifuje.

Radek

Myszoor 

Wysłany: 2011-04-10, 14:42   

Malutki napisał/a:
Tu jest błąd.

liczyłem na zewnątrz i środek ...

Malutki napisał/a:
Szacując ilość potrzebnej tkaniny mnoży się długość łódki przez długość owręża.

jak mam to sobie w swoim konkretnym przypadku policzyć?

Malutki napisał/a:
Musiałbyś mieć pękatą łódkę by wyszło więcej niż 7,5m2. Rzeczywista powierzchnia 5m kanadyjki waha się w okolicy 4,5m2.

powierzchnia całego kadłuba? hmm :\ - j.w.

Malutki napisał/a:
Tyle teoria. A w praktyce jeśli owręże jest krótsze niż szerokość tkaniny (mało prawdopodobne) to kupujesz trochę ponad długość łódki. Jeśli nie to albo też kupujesz trochę ponad długość łódki i braki uzupełniasz tym co utniesz na dziobie i rufie (masz trochę zakładek), lub kupujesz dwie długości łódki zakładkę robisz na kilu i tym co ci zostanie spokojnie wylaminujesz dno w środku. Czyli w rozrzutniejszej wersji przy tkaninie o szerokości 120 cm wychodzi Ci max 13m2

hmm - wyobraźnia mi nawala :\ chba wrócę do tematu jak już będę miał kadłub na etapie szlifowania ....

radekkanu napisał/a:
Co do aramidu to liczyłem na Prospectora, na linię wodną jedna warstwa - wychodzi makymalnie 3m2

no tak ale już pisałem że nie chcę dawać najpierw WS tylko od razu aramid - jedną warstwę (jeżeli padnie na aramid) - chodzi o redukcję masy.

Malutki napisał/a:
Jeśli owręże na 150 cm to dając na kilu zakładkę po 5cm na stronę zostaną dwa pasy mające w najwęższym miejscu 40cm, a w najszerszym ok 80cm (w zależności od wysokości dziobów) a to wystarczy na wylaminowanie dna od wewnątrz w dwóch kanadyjkach.

kurcze - chyba się na tm wyłożę :\

Odpowiedz do tematu