Dolny Śląsk |
Autor |
Wiadomość |
Łukasz
Pomógł: 1 raz Dołączył: 28 Lip 2015 Posty: 57 Skąd: Jordanów
|
Wysłany: 2016-08-10, 17:24 Dolny Śląsk
|
|
|
jako że będziemy początkiem września na Dolnym Śląsku coś chcielibyśmy tam popływać
w zeszłym roku płynęliśmy Kwisę (bardzo fajna tylko trochę noszenia) a w tym roku co szanowne grono mogło by polecić? i dlaczego?
pozdrawiam
Łukasz |
|
|
|
 |
tonieja
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Maj 2011 Posty: 174 Skąd: Dolny Śląsk
|
Wysłany: 2016-08-11, 10:57
|
|
|
Bystrzycę. Odcinek os Świdnicy do zalewu Mietkowskiego ciągnie się głęboką doliną, mija się kilka malowniczych pałaców, ten odcinek bywa nazywany Dolnośląską Loarą, ale warto sprawdzić, jaki jest stan wody. Zbiornik Mietkowski także warto przepłynąć, biele malowniczych wysepek przy południowej stronie, na brzegu można rozbić biwak. Dalej można popłynąć do Wrocławia. Na całość trzeba pewnie z 3-4 dni. Są też inne piękne rzeki, Kaczawa, Bóbr, Nysa Kłodzka. Myślę że w internecie można znaleźć wiele opisów tras. |
|
|
|
 |
Łukasz
|
Wysłany: 2016-08-11, 11:39
|
|
|
no włąśnie można aż za dużo i w tym problem |
|
|
|
 |
tonieja
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Maj 2011 Posty: 174 Skąd: Dolny Śląsk
|
Wysłany: 2016-08-11, 17:46
|
|
|
Osiołkowi w żłoby dano... |
|
|
|
 |
Myszoor
Miłośnik Myszek :)

Pomógł: 8 razy Dołączył: 23 Kwi 2010 Posty: 1407 Skąd: zDolny Śląsk
|
Wysłany: 2016-08-11, 17:51
|
|
|
tonieja napisał/a: | Bystrzycę. ............ Są też inne piękne rzeki, Kaczawa, Bóbr, Nysa Kłodzka. Myślę że w internecie można znaleźć wiele opisów tras. |
Bóbr jak lubisz nosić i brodzić - jest podobnie jak na Kwisie tylko woda nie tak czysta, choć na tej rzece zaletą będzie to, że na 98% długości poniżej Bolesławca wody nawet tego lata będzie wystarczająco dużo by pływać a nie brodzić i popchać kanu (a na coś takiego załapaliśmy się w ubiegłym roku poniżej kilku elektrowni).
Do tej listy dodałbym Strzegomkę ale na niej i na Bystrzycy trzeba by ogarnąć poziomy wody - bo generalnie tego lata znów jest bidnie. Mam jakieś notatki z tych rzek w tym temacie - jeżeli będziesz serio zainteresowany to daj znać - odgrzebię : ) |
_________________ Good judgment comes from experience, and experience comes from bad judgment : ) | Mysia Perć™ : P
Dumoine - zapiski z budowy -> eBook |
|
|
|
|
 |
Łukasz
|
Wysłany: 2016-08-11, 21:37
|
|
|
dzięki wielkie
@tonieja wiesz klęska urodzaju przy niewelkiej ilości czasu bywa frustrująca mocno
noto w zasadzie zostały tylko 3 do wyboru
Bystrzyca, Kaczawa i Strzegomka
w sumie wszystkie 3 po opisach na lużne pływanie weekendowe się spokojnie nadają w której jest najczystsza woda? bo chyba to przesądzi, opisowo w zasadzie dość podobne rzeki, róznica w długości w zasadzie
@Myszoor troche mnie dziwi to co piszesz o stanie wody, na południu w tym roku w rzekach tragedii nie ma (w porównaniu z zeszłym rokiem to nawet super jest), leje co chwila przynajmniej raz w tygodniu |
|
|
|
 |
Myszoor

|
Wysłany: 2016-08-12, 17:08
|
|
|
Łukasz napisał/a: | noto w zasadzie zostały tylko 3 do wyboru
Bystrzyca, Kaczawa i Strzegomka
w sumie wszystkie 3 po opisach na lużne pływanie weekendowe się spokojnie nadają w której jest najczystsza woda? bo chyba to przesądzi, opisowo w zasadzie dość podobne rzeki, róznica w długości w zasadzie |
Kaczawy nie znam (choć mam blisko) a Strzegomkę w dowolnym zestawieniu dałbym na końcu - nawet jak jest w miarę czysta to do wody filtra wolałbym nie wkładać. Ale pływało mi się nią fajnie : )
Łukasz napisał/a: | @Myszoor troche mnie dziwi to co piszesz o stanie wody, na południu w tym roku w rzekach tragedii nie ma (w porównaniu z zeszłym rokiem to nawet super jest), leje co chwila przynajmniej raz w tygodniu |
tutaj jak by mniej pada Choć może przydała by się uwaga co do Bystrzycy - że trzeba pilnować stanu wody powyżej Mietkowa - poniżej powinno być już spoko |
_________________ Good judgment comes from experience, and experience comes from bad judgment : ) | Mysia Perć™ : P
|
|
|
 |
bstanisz
|
Wysłany: 2020-02-23, 12:22 Dolny Śląsk - okolice Wrocławia
|
|
|
Hej!
Też szukam czegoś na Dolnym Śląsku, najlepiej w okolicach Wrocławia, do spłynięcia w 1-2 dni.
Czy wiecie może jakie są stany wody "zdatne do spłynięcia" dla Bystrzycy, i Strzegomki? Chodzi mi o konkretne stany takie jakie są dostępne na stronie http://instytutmeteo.pl/a...ainer151170050.
Jakieś 2-3 lata temu płynąłem Bystrzyca z Mietkowa w kierunku Wrocławia. Niestety nie zanotowałem stanu wody i nie jestem w stanie odnieść ówczesnych wrażeń do obecnego stanu na wodowaskazach.
Z mojej strony w okolicy Wrocławia mogę polecić Widawe - dopływ Odry. Najciekawszy odcinek dla mnie to Zbytowa - Chrząstawa. Można też to wydłużać, ale akurat ten odcinek jest leśny i zwałkowy, co mi najbardziej odpowiada. Nie jest tego dużo, ale tak z 4 -5 godzin płynięcia można sobie znaleść. Można i dłużej, ale rzeka będzie już monotonna i im bliżej Wrocławia tym więcej śmieci. Jeśli ktoś chciałby więcej info to chętnie pomogę.
No i co do stanów wody to ten odcinek o którym pisałem da nie spłynąć już od 230 cm (albo i mniej) w Zbytowej, ale to będzie raczej mordęga. Dobrze płynie się od około 245-250cm. To takie moje minimum przy jakim się tam wybieram. Ostatnio było i prawie 300 ale akurat nie byłem w okolicy A, no i raczej takich, spływalnych poziomów nie uświadczy się w lecie. Wg. moich obserwacji da nie pływać od października, listopada do wiosny. W zeszłym roku nawet w maju była jeszcze dobra woda. Wszystko zależy tu od spustu i stanu zbiornika powyżej Namysłówa.
Wracając do pytania, mam apetyt na Strzegomkę, ale nie wiem jak czytać wskazania w Chwaliszowie, Łazanach czy Bogdaszowiczach. Jeśli wiec ktoś ma taką wiedzę, to chętnie bym z niej zaczerpnął.
Pzdr,
Stanisz |
|
|
|
 |
Myszoor

|
Wysłany: 2020-02-23, 14:17 Re: Dolny Śląsk - okolice Wrocławia
|
|
|
cze
bstanisz napisał/a: | Wracając do pytania, mam apetyt na Strzegomkę, ale nie wiem jak czytać wskazania w Chwaliszowie, Łazanach czy Bogdaszowiczach. Jeśli wiec ktoś ma taką wiedzę, to chętnie bym z niej zaczerpnął.
|
może pomoże
http://mysiaperc.tk/?p=3016
http://mysiaperc.tk/?p=3061
http://mysiaperc.tk/?p=2889
Obie mają swój klimat choć Strzegomka zdecydowanie płytsza, bardziej zaśmiecona i nie woda pachnie najładniej
Skieruj uwagę na Kwisę - w przeciwieństwie do Bobru warta zamoczenia wiosła |
|
|
|
 |
bstanisz
|
Wysłany: 2020-02-28, 12:56 Re: Dolny Śląsk - okolice Wrocławia
|
|
|
Hej!
Myszoor napisał/a: |
może pomoże
|
Dzięki! Powinno, jakoś odniosę te informacje do obecnych stanów.
A co z Bobrem jest nie tak?
Pzdr,
Stanisz |
|
|
|
 |
Myszoor

|
Wysłany: 2020-03-15, 19:19 Re: Dolny Śląsk - okolice Wrocławia
|
|
|
bstanisz napisał/a: |
A co z Bobrem jest nie tak? |
to król przenosek ... |
|
|
|
 |
|