_________________ Good judgment comes from experience, and experience comes from bad judgment : ) | Mysia Perć™ : P
Dumoine - zapiski z budowy -> eBook
Wysłany: 2011-10-23, 08:56
Dziękuję za zamieszczenie relacji. Masz rację, rzeczywiście jest coś w tej rzece, byłem na niej 8 razy i pewien jestem, że jeszcze będe wiele razy na niej pływał,tym bardziej, że na kilku jej odnogach/kanałach jeszcze nigdy nie byłem. To naprawdę unikalna rzeka!
French River ma wiele zalet--pomimo, że rzeka ta była przez setki lat używana przez eksplorerów i handlarzy skór jako jedna z głównych 'autostrad', a potem przez drwali, obecnie jest stosunkowo dzika i ślady działalności człowieka (domy, fabryki) w większości zniknęły. Dzięki niezwykłym formacjom skalnym, krajobraz jest przepiękny. Liczne rozlewiska, odnogi, zatoczki, wysepki, kanały i skały powodują, że można obrać wiele różnych tras. Także sporo tras albo nie wymaga portaży, albo wystarczy jeden lub dwa. A poza tym jest ona położona stosunkowo blisko Toronto (300-400 km), stanowi park i nie ma problemu ze znalezieniem miejsc biwakowych.
O Czarnej Hańczy wiele słyszałem, ale nigdy nie byłem w jej okolicach. Ciekawy jestem, czy cieszą się powodzeniem u wodniaków rzeki/jeziora na terenach wschodnich przedwojennej Polski? Pamiętam, że czytałem "Księgę Puszczy" Tytusa Karpowicza i byłem zauroczony tamtejszymi terenami.
Wysłany: 2011-12-13, 18:00
Dziękuję za miłe słowa--oraz za wytłumaczenie (bo rzeczywiście, nie wiedziałem). U nas ten slogan się trochę różni.
[ Dodano: 2021-12-19, 02:33 ]
18/12/2021
Dawno już mnie tutaj nie było, ale nadal pływam na kanu-chociaż 2021 rok był pierwszym od ponad 16 lat, w którym nie byłem ani razu na kanu.
Na Rzece Francuskiej (French River) nadal bardzo lubię pływać i od zamieszenia tego blogu byłem na niej kilkakrotnie. Niestety, często jest trudno znaleźć odpowiednie towarzystwo-ludzi mogących pojechać na przynajmniej tydzień, lubiących przyrodę i biwakowanie, nie bojących się niedźwiedzi (a nawet węży!) i chcących popływać na kanu.
Pozdrawiam wszystkich członków tego forum oraz życzę Wesołych Świąt Bożego Narodzenia!