Wysłany: 2012-03-07, 20:17
Witam pięknie grono pasjonatów!
Nie będę się chwalił moimi wodniackimi doświadczeniami, bo mam ich prawie nic.
Ot; kurs żeglarza zrobiłem ok 40 lat temu ( słownie: czterdzieści)
Moim największym doświadczeniem w tej dziedzinie jest stanie na brzegu i zazdrosne spoglądanie na tych szczęśliwców, którzy mają na czym pływać. Acha mam jeszcze kilkadziesiąt minut prób na desce z żaglem. No, nie powiem potrafię już ustać, żeby się nie zmoczyć. Natomiast o stylu lepiej nie pisać. Żyby nie przynudzać; chcę się zmierzyć z budową kanu! Ale, wiem, że na początek trzeba by zacząć od czegoś bardzo prostego i td... ale mi się zamarzyło zrobić coś, żeby mi służyło, a jenocześnie cieszyło oko. Po przejrzeniu sieci i wielu galerii a także opisów budowy innych jednostek, przy uwzględnieniu b. ważnego aspektu tj. darmowych planów, mój wybór padł na ... Cinderella 11. Jest to kanu ze sklejki budowane metodą szycia i klejenia. Tak jakoś mam wrażenie, że z moim co prawda niewielkim, ale zawsze jakimś, doświadczeniem w zabawie z drewnem, powinienem sobie z tym poradzić. Nie kryję, że mam nadzieję, iż w razie każdych problemów będę mógł zapytać o poradę tutejsze grono doświadczonych szkutników. I tu już pierwsze pytanie: na stronie
http://intheboatshed.net/...theboatshednet/
znalazłem darmowe plany tego kanu, ale tak jakby niepełne. Tzn w pliku PDF jest niby 100 stron, ale tylko na pierwszej jest rysunek. Pozostałe są puste. Nie wiem, czy to uszkodzony plik, czy tak już to ma być. Może ktoś z użytkowników tego forum ma te plany w całości? No i na koniec jeszcze jedno pytanie, które pamiętam z mojej młodości: pomożecie?
Pozdrawiam serdecznie!
_________________ ...a co mi szkodzi, zapytam. Najwyżej wyśmieją!
Marek, plik pdf tak został wyeksportowany przez program cadowy. Jak rozpakujesz to masz też pliki pod auto/turbo CAD itp. Wszystkie dane masz podane na pierwszej stronie.
Polecam kupić dobrą miarę z calami.
Opis jest w dokumencie tekstowym, reszta to kunszt, cierpliwość i pytania.
Zostaje Tobie zakup sklejki i wyrysowanie na niej płatów poszycia.
Wysłany: 2012-03-07, 20:58
Dzięki Radku!
Od paru dni szukam dostępu do biura, które ma zainstalowanego ACada. Potem muszę jeszcze namówić kumpla, żeby poświęcił mi trochę swojego cennego czasu. Bo tak mi się właśnie wydawało, że w tym pliku "acadowskim" może być najwięcej informacji. Ale dziękuję za błyskawiczną odpowiedź.
p.s. z zazdrością i podziwem patrzę na Twoje dokonania!
_________________ ...a co mi szkodzi, zapytam. Najwyżej wyśmieją!
cano(n)ick, Posiadam paczkę z planami dla twojego kanu .
Paczka zawiera pliki w formacie dwg i dxf .
DXF obrobisz w dowolnym programie CAD .
Paczkę znajdziesz tutaj ,ewentualnie mogę ci przesłać .
_________________ Po pierwsze: trzeba mieć pasję. Pasja podwaja wartość naszego życia. Bez względu na to, czy pasją jest żeglarstwo, czy zbieranie znaczków.
Piotr Targowski