forum.Kanu.pl » Strona Główna

SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
spływ Jeziorką
Autor Wiadomość
bosman 

Wysłany: 2012-04-23, 13:04   

"Nie zupełnie rozumiem, jak takie plany mogą wyglądać? Czy to wielka rolka papieru o długości kanadyjki, którą się zamawia, lub samemu drukuje na specjalistycznym ploterze, czy coś innego. "
Z odległych czasów, pamiętam, że bodaj w "Przyjaciółce", takiej tygodniówce dla Pań, znajdowały się wykroje. Linje, każedgo detalu, ciągnięte innym wzorkiem, idealnie mieściły się na szpalcie. Jako dzieciak, z zapartym tchem, wodziłem palcem i odgadywałem. "Czysta" oszczędność papieru.
Długo już rozmyślam nad budową, narazie wszystko bardzo mi się podoba, u kolegów. Nie mniej, po głowie "chodzi mi" kadłub, trzy warstwowy. Na kopycie i wcześniej ułożonych wręgach, nakładam pasy koszulki sklejkowej, skośnie. Warstwa szkła w epidianie i jeszcze jedna warstwa j.w. np. cedru.
Zszywacz, w "robocie". Ale ponieważ, nigdy nie budowałem kanu, to rozpoznawał będę, w boju. Moja ostatnia (z sobotniego spływu Jeziorką,2012.04.21) przygoda, podczas pokonywania pnia, uświadomiła mi że dno kajaka którym płynęłem, jest przystosowane do takich wyczynów.

drawa 
stary zgrywus

Wysłany: 2012-04-23, 15:00   

bosman napisał/a:
Moja ostatnia (z sobotniego spływu Jeziorką,2012.04.21) przygoda, podczas pokonywania pnia,
Aż chciałoby sie to zobaczyć :idea:

ewa

Konto: Skasowane
Wysłany: 2012-04-23, 17:14   

jakie piękne widoczki :mrgreen: żal tylko, że pnie ze śladami piły spalinowej :cry: . Gdy w 2003 pierwszy raz byłam na Zlocie Kanu zostałam poinformowana, że wszyscy mówią sobie po imieniu. I ja bardzo proszę, żeby tak zostało :razz: następny plan Kanupływania? Jeziorka!!!

Myszoor 
Miłośnik Myszek :)

Wysłany: 2012-04-23, 17:20   

bosman napisał/a:
COŚ, "wycięło" sporo zdjęć!

1. zablokowałem dodawanie zdjęć na serwer
2. spróbuj trzymać się tematu a nie sadzić offtopy - dasz radę ?

bosman 

Wysłany: 2012-04-23, 18:56   

"Zdzisław Lis burmistrz@piaseczno.eu
16:58 (2 godz. temu)

do mnie

Panie Romanie, Dziękuję za zdjęcia. Wygląda to bardzo fajnie. Gdyby mógł Pan przysłać dokładne namiary miejsca gdzie zauważył Pan rury i śmieci mógłbym wysłać Straż Miejską i może udałoby się namierzyć tych co przeginają. PozdrawiamZdzisław Lis"

To jest podziękowanie Burmistrza Piaseczna. Za zdjęcia. Dziwi mnie Twoja krytyka. Ponieważ taki sam zestaw zdjęć, wysłałem na prywatny adres moderatora. Czyli do Ciebie.

Myszoor 
Miłośnik Myszek :)

Wysłany: 2012-04-23, 19:23   

bosman napisał/a:
Dziwi mnie Twoja krytyka.

zapchałeś na serwer jakieś 10MB plików - po co? wysyłasz zdjęcia "kobyły" - po co ??
Może po prostu zapychaj nimi inne serwery nie ten na którym leży forum.

bosman napisał/a:
Ponieważ taki sam zestaw zdjęć, wysłałem na prywatny adres moderatora. Czyli do Ciebie.

a ja do tej pory zastanawiam się po co?? - czy obowiązkiem moda publikowanie na forum zdjęć za usera?

bosman 

Wysłany: 2012-04-23, 19:35   

Jak sie mod, usera, to nie może.
Podaj gdzie znajdę, krótki kurs o modowaniu.

[ Dodano: 2012-04-23, 20:49 ]
"jakie piękne widoczki żal tylko, że pnie ze śladami piły spalinowej " i już po widoczkach.
Ewo. Następny spływ Jeziorką, będzie na zakończenie Roku Szkolnego. Konkurs świadectw, a spływ będzie nagrodą. Pewnie dla całej czeredy. Dzici z wnukami. Dziesięć osób, plus ja, z moją panią. Teraz, każdy Piasecznin,(mieszkałem na Żabiej w P-cznie, cztery lata) będzie miał za zaszczyt, przepłynąć z Górek Szymona do Konstancina-Jeziornej.
Tak naprawdę, to chciałbym spłynąć, od żródeł, Łaźnej Strugi, Rzeką Ełk. Przenioska na Selment Mały, Wielki, potem Stackie, Rajgrodzkie i do Narwi... Zanim pojadę do Finlandii i spenetruję okolice Vassa. Trochę już spenetrowałem.

JUKA2000 

Wysłany: 2012-04-23, 20:20   

Witaj bosman , co prawda twoich zdjęć jeszcze nie widziałem ,ale widziałem fotki organizatora spływu . I niestety zdaje mi się że cel uświęca środki . Wycięcie drzew zalegających w wodzie do zera to dewastacja a nie sprzątanie.Mam nadzieję że te porządki nie posuną się w górę rzeki bo kiedy Ewa przyjedzie na Jeziorkę to się rozczaruje . :???:

bosman 

Wysłany: 2012-04-23, 20:48   

Mam nadzieję, że Moderator, odpuści i coś wstawi. Choć nie ma obowiązku. Muszę zmniejszyć zdjęcia - krowy. Po czym, ponownie wstawić. Pan Jacek, pracujący na zlecenie Burmistrza Gminy Piaseczno, miał czas , bodaj od lutego. Pnie, wyciągał transporterem WV. Częściowo pozostawił, dla smaczku. Nie wycinał zwisających konarów. Niebawem oblepią się liśćmi. Niewidoczne, a zatopione pnie, wyrzucają kajak w górę. Co stwierdzam, bo osobiście robiłem "chopki", kajakiem polietylinowym i zastanawiam się, jak to znosić będzie kanu. Gdybym miał "trzecią rękę", to coś bym sfotografował. A i tak, aparat, napił się wody. (Ja, piłem mineralną wodę, dzięki uprzejmości P.Jacka) Początkowo "jedzie się" jak w rynnie saneczkowej. Zwalniając przed zaporami, w Chyliczkach i przed Konstancinem-J. Brzegi niczyje, nie tknięte są narzędziem ni ręką. P. Jacek twierdzi, że "Zieloni" ukamienowali by Go, gdyby coś "uporządkował"! Jedzie się, jak na nartach A bobry, przywędrowały już od Wisły i wszędzie widać ich obecność. Żerują w nocy, bo nie widziałem ich. Przewracają spore drzewka. Nadgryzają. Pełno wiórów i leżących drzew. Więcej tego widać, aniżeli śladów piły, pana Jacka. Jak będą się tak rozmnażały, to zrobię sobie z jednego, czapkę traperską, na znak ochrony przyrody.

JUKA2000 

Wysłany: 2012-04-23, 20:59   

Mam nadzieję że się mylę i rzeczka pozostanie dzikawa . Gdyby nie te gruzy i żelastwa w wodzie - żenada .Na dniach szurnę z Żabieńca do K-J to sobie porównam co się zmieniło.

bosman 

Wysłany: 2012-04-23, 21:06   

Super. Weź workowego, z dużym worem, na plastyki. Bo mniemam, że i "Sprzątanie Świata" niewiele tu zrobiło. Ja, niebawem popłynę, w Twoje ślady! Ahoj!

[ Dodano: 2012-04-24, 12:31 ]
No i mam już zdjęcia Jeziorki, zmniejszone. Ale niestedy, mod zablokował. Może zreformuje się...?

[ Dodano: 2012-04-24, 15:08 ]
Z woli Jego wysokości, Moderatora, mogęwysłać zdjęcia prywatnie, lub "do diabła!".

ewa

Wysłany: 2012-04-25, 18:33   

to ja poproszę te z Jeziorki na pw :grin:

bosman 

Wysłany: 2012-04-26, 03:40   

Z przyjemnością. Zdjęcia, słabe. Nic dziwnego, że nie podobały się, moderatorowi.

JUKA2000 

Wysłany: 2012-05-01, 00:58   

No byłem i widziałem i jak dla mnie odcinek od Żabieńca do mostu w Skolimowie to jedno wielkie wysypisko śmieci . Z całym szacunkiem ale mam wrażenie że płynąłeś inną rzeką .
bosman napisał/a:
Pnie, wyciągał transporterem WV. Częściowo pozostawił, dla smaczku. Nie wycinał zwisających konarów

Częściowo tzn. poucinał drzewa przy samej dupie

bosman napisał/a:
Niewidoczne, a zatopione pnie, wyrzucają kajak w górę. Co stwierdzam, bo osobiście robiłem "chopki", kajakiem polietylinowym i zastanawiam się, jak to znosić będzie kanu.

Płynęliśmy kanu i kajakiem kanu przepłynęło bez kłopotu a kajak na konarze zanurzonym w wodzie zatrzymał się raz - ale płynęliśmy zaledwie z Żabieńca . Być może wyżej jest inaczej i masz rację.
bosman napisał/a:
przed Konstancinem-J. Brzegi niczyje, nie tknięte są narzędziem ni ręką. P. Jacek twierdzi, że "Zieloni" ukamienowali by Go, gdyby coś "uporządkował"!

Tu do Pana Jacka trudno mieć pretensje , bo ci ,,Zieloni ''to chyba właściciele działek przyległych do Jeziorki .Kara kamienowania jest nieco ,,passe'' , oni raczej zastosowaliby :
- ucegłowanie
- ugruzowanie
- uluksferowanie (luksfera - szklany pustak dawniej używany do budowy wiat przystankowych )
- udoniczkowanie wraz ukompostowaniem (tą złożoną karę mógłby zastosować właściciel szkółki roślin ogrodowych , która przylega do Jeziorki - ten to dopiero ,,Zielony'')
Dodatkowo kary gratis : ufurtkowanie , utaczkowanie , ubarierkowanie itd .
bosman napisał/a:
A bobry, przywędrowały już od Wisły i wszędzie widać ich obecność. Żerują w nocy, bo nie widziałem ich. Przewracają spore drzewka. Nadgryzają. Pełno wiórów i leżących drzew. Więcej tego widać, aniżeli śladów piły, pana Jacka.

No ja widziałem coś innego , i po mojemu proporcje wynoszą 1 do 20 . Chyba że ślady piły które widziałem pozostawił ktoś inny niż Pan Jacek.
bosman napisał/a:
Weź workowego, z dużym worem, na plastyki.

Może kilka spływów na kilka łódek i damy radę Bosman :lol: , choć to raczej walka z wiatrakami . Bardziej potrzebna jest edukacja , to może efekty będą widoczne za dziesięć piętnaście lat .
bosman napisał/a:
Panie Romanie, Dziękuję za zdjęcia. Wygląda to bardzo fajnie. Gdyby mógł Pan przysłać dokładne namiary miejsca gdzie zauważył Pan rury i śmieci mógłbym wysłać Straż Miejską i może udałoby się namierzyć tych co przeginają. PozdrawiamZdzisław Lis"

Proponowałbym Straży Miejskiej gmin Piaseczno oraz Konstancin-Jeziorna przeprowadzić rekonesans brzegami rzeki ( niestety na pieszo bo samochodem się nie da ) i sprawa załatwiona .
Jeżeli chodzi o gruzy itd.to bardziej niż worki potrzebnych jest kilkanaście wagonów - nie przesadzam .

ewa

Wysłany: 2012-05-01, 21:20   

ło matko, co za ludzie :evil:

Odpowiedz do tematu