forum.Kanu.pl » Strona Główna

 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Sport Tracker'y na Androida
Autor Wiadomość
ManaT 


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 08 Paź 2012
Posty: 647
Skąd: Leszno
Wysłany: 2013-10-02, 11:43   Sport Tracker'y na Androida

Cytat:
https://lh3.googleusercontent.com/-Rm9GmRQ8yY0/UkvWJzAdhgI/AAAAAAAAAo0/fMsf2K_BBSk/w974-h530-no/nida.JPG


Co tak ładnie wykreśliło szlak ma mapce?







__________
dodałem linka by było wiadomo o co chodzi ;) Myszoor
_________________
trzeba spływać
 
 
piwkes 

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 05 Maj 2013
Posty: 13
Skąd: Mazowieckie
Wysłany: 2013-10-02, 16:43   

Taki wykres na mapce można uzyskać dzięki aplikacji np. ENDOMONDO na tel. dostępna jest wersja podstawowej i płatnej pro.. Nie tylko obliczy długość i czas, ale również prędkość średnią i maksymalna lub spalone kalorie. Godna uwagi, polecam.
 
 
ManaT 


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 08 Paź 2012
Posty: 647
Skąd: Leszno
Wysłany: 2013-10-02, 16:55   

Dzięki za info piwkes. Około miesiąca temu szukałem Endomondo na Nokie 500 i nie znalazłem, widziałem na Androida i w związku z tym zamówiłem telefon z Androidem ale utknął gdzieś w Chinach :(
_________________
trzeba spływać
 
 
Myszoor 
Miłośnik Myszek :)


Pomógł: 8 razy
Dołączył: 23 Kwi 2010
Posty: 1379
Skąd: zDolny Śląsk
Wysłany: 2013-10-02, 17:05   

piwkes napisał/a:
Taki wykres na mapce można uzyskać dzięki aplikacji np. ENDOMONDO

A jak jest z trzymaniem sygnału GPS i patrząc tylko pod kątem pływania jakie są plusy w stosunku do na przykład "Moich Tras" Googla ??

I o co chodzi z tymi numerowanymi kropkami?
_________________
Good judgment comes from experience, and experience comes from bad judgment : ) | Mysia Perć™ : P
Dumoine - zapiski z budowy -> eBook
 
 
ManaT 


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 08 Paź 2012
Posty: 647
Skąd: Leszno
Wysłany: 2013-10-02, 17:10   

Też jestem ciekaw. Trzymanie sygnału będzie pewnie zależało głównie od odbiornika. I czy do Endomondo jest konieczne połączenie z Internetem na bieżąco?
_________________
trzeba spływać
 
 
piwkes 

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 05 Maj 2013
Posty: 13
Skąd: Mazowieckie
Wysłany: 2013-10-02, 18:02   

Z zasięgiem ja nie mam żadnych problemów, mam Samsunga SIII i nie narzekam, nie gubi sygnału. Jedynym minusem przy używaniu tej aplikacji to bateria, naładowana na max trzyma mi około 6godz. używając tej aplikacji. Czas może być różny w zależności od modelu tel. Oraz może troszkę oszukiwać w przebytych kilometrach (wersja bez płatna endomondo)
Te kropki to kilometry przebytej trasy.
W endomondo wymagany jest GPS w tel. Jak masz połączony z internetem to przesyła wszystkie inf. na strone www.endomondo.com (logujesz się przy instalacji aplikacji, chyba ze już masz konto to tylko wpisujesz login i nick) a na kompie zobaczyć można wszystko o przebytej trasie
 
 
ManaT 


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 08 Paź 2012
Posty: 647
Skąd: Leszno
Wysłany: 2013-10-02, 18:13   

Jasne, telefon oczywiście będzie z GPSem. Co jak nie będę podłączony do neta? Zapisze trasę w pamięci? Mam w abonamencie tylko 175Mb i jeszcze rok muszę się tak męczyć.
_________________
trzeba spływać
 
 
piwkes 

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 05 Maj 2013
Posty: 13
Skąd: Mazowieckie
Wysłany: 2013-10-02, 18:34   

Zawsze miałem włączony internet, wiec za bardzo nie wiem. Jutro sprawdzę jak działa bez internetu i napisze spostrzeżenia.
 
 
Myszoor 
Miłośnik Myszek :)


Pomógł: 8 razy
Dołączył: 23 Kwi 2010
Posty: 1379
Skąd: zDolny Śląsk
Wysłany: 2013-10-02, 18:59   

piwkes napisał/a:
Jedynym minusem przy używaniu tej aplikacji to bateria, naładowana na max trzyma mi około 6godz. używając tej aplikacji.

trochę słabo, szczególnie na dłuższych wyjazdach :( Dobrze wiedzieć :)

piwkes napisał/a:
Czas może być różny w zależności od modelu tel.

tyle, że jeżeli dwa telefony na swoich katalogowych parametrach trzymają podobnie to zapewne i obciążone przez ten soft będą zasysać prąd podobnie - gdybam, ale mam nadzieję, że z sensem ;)

piwkes napisał/a:
Te kropki to kilometry przebytej trasy.

a to już + w stosunku do Googla : )

Ja do tej pory ze dwa razy odpaliłem "Mojej Trasy" i z tego co widzę to zaletę mają taką ze są zdecydowanie mniej prądożerne - mi po 9 h pływania wsiorbały ca. 25% z Xperii. Kolejna to to, że już podstawowe statystyki są użyteczne (odległość, czas łączny, czas w ruchu, średnia prędkość, średnia prędkość w ruchu). Mapę daje się wyeksportować do Googlowych map, więc w sumie nie jest źle - choć na kolana nie rzuca ;) No i te "Moje Trasy" mają jednego zdecydowanego minusa - to co pokazuje wykres wysokości to totalna bzdura :D
_________________
Good judgment comes from experience, and experience comes from bad judgment : ) | Mysia Perć™ : P
Dumoine - zapiski z budowy -> eBook
 
 
horizon 


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 26 Mar 2013
Posty: 33
Skąd: Mielec
Wysłany: 2013-10-03, 09:55   

O rzesz!
Pół godziny klepania w klawiature i takie coś wyskoczyło :D
"Sesja połączenia wygasła lub numer ID sesji jest nieprawidłowy.
Spróbuj ponownie."

Dzięki ManaT za wskazanie tego tematu.

Jeszcze raz..

Używam Endomondo już od ponad roku.
W poprzednim abonamencie nie miałem internetu i korzystałem z Endo bez szasięgu sieci GPRS (internetu) i działało to tak.
Włączałem odbiornik GPS w komórce, włączałem aplikację Endomondo i zostawiałem na parapecie w celu ustalenie sygnałów satelit GPS.
W tym czasie przygotowywałem się na rowerek (bo zazwyczaj jeżdżę rowerem).

Po wyjściu na rower włączałem Start i jazda. Całą trasa zapisuje się w pamięci telefonu.
Po powrocie klikam Stop co kończy liczenie statystyk (prędkość, czas trwania, kilometraż)
Ciekawą funkcją jest Pauza - możną zatrzymać się pod sklepem gdy braknie picia i pójść zrobić zakupy i po powrocie na rower znów dać Start. Cała trasa zostanie zapisana w jednym kawałku a zapauzowany czas nie będzie liczony do statystyk :)

Jest też funkcja autopauzy po zatrzymaniu się na światłach sama zatrzyma i sama włączy jak z nich ruszymy.

Ale wróćmy do zapisanej trasy w telefonie.
Kończąc jazdę treningową, wciskam Stop i zamykam program. Mogę w tym momencie dodać jakiś komentarz lub zdjęcie do tego treningu.
Po powrocie do domu, włączam w telefonie Wi-Fi i ponownie uruchamiam aplikację.
klikam Odśwież i za chwilę wyłączam.
Telefon widząc zasięg sieci internet automatycznie aktualizuje moją trasę i wgrywa ją na serwer. Już na spokojnie mogę siąść na kompa i podglądnąć sobie statystyki całego treningu - najszybsze odcinki, prędkości, najwolniejsze itp.
Tym właśnie rożni się wersja płatna od darmowej - nie można w telefonie podejrzeć statystyk.

Obecnie mam abonament z netem i nawet go nie wyłączam :D
Ma to też takie zalety że osoby które dodam do znajomych w Endo będą mogły na żywo mnie widzieć gdzie akurat jestem a nawet więcej - mogą mnie dopingować wpisując po angielsku tekst na kompie, a mi głos 'trenera' po angielsku to przeczyta :)
Z funkcji gdzie akurat jestem często korzysta małżonka :) ))

Nic też nie muszę odświeżać bo samo się to robi.

Jak teraz płynąłem Nidą to miałem doskonały zasięg GPS natomiast kompletny brak zasięgu sieci GSM nie mówiąc już o GPRSie. Jednak cała trasa zapisywała się normalnie w pamięci telefonu i musiałem odświeżyć tylko aplikację po powrocie do cywilizacji.
Zrozumiałe to jest dla mnie gdyż telefon cały czas praktycznie był na poziomie wody w rzece a to jak wiemy najniższe miejsce w terenie. Kłopot tylko miałem gdy chciałem dać znać żonie kiedy dopłynę do Wisły bo nie mogłem się dodzwonić ale po dopłynięciu się z wału dodzwoniłem :)

Co do oszukiwania pomiarów długości trasy - nie jest to spowodowane płatną/bezpłatną wersją a samą zasadą pomiaru naszej pozycji. Ona jest zczytywana co jakiś czas (według mnie coś około 20sek.) więc jeśli biegacze biegają po bieżni lub wokół jakiegoś parku to wykonując zakręty pomiędzy punktami pomiaru, tych odcinków im nie zmierzy poprawnie.
Ja zazwyczaj jak jadę na rower 30-60km to mam wszystko pięknie ładnie choć czasami też zobaczę jakiś 'ścięty' zakręt.

Ale nie o to w tym wszystkim chodzi żeby mieć każdy centymetr.
Ja lubię ją za statystyki treningów - bo można różne dyscypliny wybierać (z wodnych niestety jest tylko kajakarstwo).

Mój nowy telefon 8 godzin pomiaru trasy wytrzymuje.
z poprzednim miałem po 3 godzinach kłopot. Trasa zostaje zapamiętana do miejsca wyłączenia się telefonu.
Teraz jako rezerwę wożę ze sobą zapasową baterię na USB i po podpięciu telefonu kable usb do tej baterii ładuje się mi telefon :)
Przydatny bajer. Ale jeszcze nie musiałem z niego korzystać bo na dwa dni bez prądu nie wyruszałem nigdzie.

Jak macie jeszcze pytania - chętnie odpowiem.

Co do bateri USB to jest to coś podobnego do tego http://allegro.pl/ov34-ov...3572701266.html na dwa akumulatory 18650.
 
 
piwkes 

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 05 Maj 2013
Posty: 13
Skąd: Mazowieckie
Wysłany: 2013-10-03, 17:14   

Tak jak opisuje horizon, dziś sprawdziłem aplikacje bez uruchomionego netu, działa, ale nie można zobaczyć na mapie przebytej trasy i w którym miejscu się znajdujemy. Plusem może być to, ze bateria wytrzyma dłużej.
 
 
Gabriello 


Pomógł: 6 razy
Dołączył: 10 Maj 2012
Posty: 523
Skąd: Lubań
Wysłany: 2013-10-03, 17:37   

horizon napisał/a:
O rzesz!
Pół godziny klepania w klawiature i takie coś wyskoczyło
"Sesja połączenia wygasła lub numer ID sesji jest nieprawidłowy.
Spróbuj ponownie."


Haha, skąd to znam :mrgreen:
Zawsze zanim kliknę wyślij robię: Ctrl A potem Ctrl C.
Jeśli sesja wygaśnie to nie giną moje wypociny :razz:
W razie zapomnienia tej czynności klikam strzałkę wsteczną przeglądarki i tekst jeszcze jest.
I wtedy trzeba zaznaczyć go i skopiować a po ponownym zalogowaniu to już tylko Ctrl V i wyślij :smile:
Nie wiem czy każda przeglądarka zachowa tekst po cofnięciu się, ja mam chrome'a.
 
 
ManaT 


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 08 Paź 2012
Posty: 647
Skąd: Leszno
Wysłany: 2013-10-04, 07:14   

Czy podczas działania Endo można używać GPS`a? Chodzi mi o przeglądanie map, nawigację.
_________________
trzeba spływać
 
 
horizon 


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 26 Mar 2013
Posty: 33
Skąd: Mielec
Wysłany: 2013-10-05, 11:37   

Darku nigdy tego nie uzywalem. Mysle ze moze byc klopot bo juz GPS bedzie zajety przez endo. Po komorce poruszac sie mozna swobodnie ale nie wiem jak z innymi programami z GPSem?
 
 
Myszoor 
Miłośnik Myszek :)


Pomógł: 8 razy
Dołączył: 23 Kwi 2010
Posty: 1379
Skąd: zDolny Śląsk
Wysłany: 2014-07-24, 08:35   

forestranger napisał/a:
Piotrze jakiego GPSa używasz lub też aplikacji w telefonie - tak żeby zapisywała trasę i mierzyła odległości a nie tylko lokalizowała miejsce pobytu?

tej najprostszej: "Moje Trasy" wujka Googla, bo: śledzi dobrze, telefon łapie mi sygnał zamknięty w walizce (czego nie mogę powiedzieć o Runtastic'u), daje podstawowe i mi wystarczające statystki. Mapę można wyeksportować do Googlowych map (ściślej na ich dysk) a co w sumie najważniejsze na jednym ładowaniu z włączonym GPSem i tym trakingiem telefon ciągnie mi spokojnie dwa dni :)
_________________
Good judgment comes from experience, and experience comes from bad judgment : ) | Mysia Perć™ : P
Dumoine - zapiski z budowy -> eBook
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku


Skocz do:  

Aktywności propagowane w tym forum mogą być niebezpieczne dla życia lub zdrowia.
Administrator nie bierze odpowiedzialności za ewentualne wypadki zaistniałe podczas ich uprawiania.
Pływaj zawsze w kamizelce asekuracyjnej. 90% (!) utonięć można by uniknąć gdyby ofiara miała ją założoną!

Korzystanie z Forum.Kanu.pl i www.Kanu.pl oznacza akceptację Regulaminu oraz zgodę na wykorzystywanie plików "cookies".

Administratorem www.Kanu.pl i forum.Kanu.pl jest Piotrek "Myszoor" Kaleta.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group