no idea kusi, ale przeglądnąłem sobie wychodzi mi, że ... to w ciąż bajer bo "Charges cell phone in 60-90 minutes. Just as fast as your wall outlet." to może i fast, ale oznacza puste przebiegi kuchenki czyli marnotrawstwo gazu/benzyny My w każdym razie tak długo nie gotujemy w ciągu dnia.
Co prawda tu:
używają tego już rozsądniej bo na wolnym ogniu, ale jeżeli tak można to ja czekam na patent w postaci po prostu jakiejś "patelni" z takim ogniwem do opiekania w wolnym ogniu ruszcie - dokładnie tak jak pisze Zirkau. Na takie ustrojstwo będę klientem : )
_________________ Good judgment comes from experience, and experience comes from bad judgment : ) | Mysia Perć™ : P
Dumoine - zapiski z budowy -> eBook
Wysłany: 2014-01-12, 14:28
Na początek życzenia spełnienia wszystkich planów kanuistycznych i nie tylko w 2014 r.
Co raz pojawiają się na tym forum info o różnych ciekawych urządzeniach do zapewnienia nam tej minimalnej, niezbędnej porcji energii do funkcjonowania telefonów, aparatów, kamer czyli tego co w naszych wyprawach weekendowych "na koniec świata" jest ważne na równi z wiosłem.
Ja wyrobiłem sobie pogląd w tej materii i go nie zmienię; racjonalnym źródłem energii na moje wyprawy jest mały aku żelowy z adapterami. Mam natomiast temat dla weekendowych "cast-a-wayów" i to bynajmniej nie żartobliwy. Chodzi mianowicie o silnik Stirlinga. Ma spore zalety. Do jego pracy potrzebna jest energia cieplna i chłodzenie. Ciepło z palących się drewienek a chłodziwem jest woda. Jednego i drugiego mamy w bród. Osobiście mnie ten silnik interesuje do innych celów, ale do ładowania małych akumulatorków podczas wieczornego ogniska świetnie się nadaje i wcale nie jest ciężki i duży. Tu jest filmik z przykładem takiego urządzenia. Może ktoś z Was już nad czymś takim pracuje ?
Jeśli chodzi o prezentowane tu urządzonko "do garnka lub patelni", to jest to ni mniej ni więcej tylko odwrócona zasada działania ogniwa Peltiera wykorzystywanego w...lodówkach turystycznych. Dla wszystkich, którzy lubią pozostawić w portfelu 140$ jest pole do działania. Przykład w tym filmiku .
Myślę, że już niedługo pojawią się ogniwa fotovoltaiczne na zwijanych foliach i problem wytwarzania energii na nasze potrzeby zniknie.
Zgadzam sie z Tobą w temacie akumulatora żelowego. Jest bogata oferta akumulatorów zelowych-różnej pojemności i co nie bez znaczenia wagi
AKUMULATORY ŻELOWE (JEŚLI NIE SĄ UŻYWANE W UPS-ACH, ALARMACH) MUSZĄ BYĆ ŁADOWANE SPECJALNYMI ŁADOWARKAMI DO AKUMULATORÓW ŻELOWYCH (ODPOWIEDNI PRĄD ŁADOWANIA).
UŻYWANIE DO ŁADOWANIA ZWYKŁYCH PROSTOWNIKÓW SAMOCHODOWYCH NAJCZĘŚCIEJ KOŃCZY SIĘ SZYBKIM USZKODZENIEM AKUMULATORA.