Pomógł: 1 raz Dołączył: 27 Mar 2012 Posty: 65 Skąd: Strzelin (Dolny Śląsk)
Wysłany: 2012-04-01, 12:36
Do Szwecji, ale południowej, wybieramy się już drugi rok. Mam nadzieję, że tym razem się uda, bo większość problemów, które stanęły wcześniej na przeszkodzie, udało się rozwiązać. Chcemy jechać w lipcu (druga połowa). Planujemy od Ystad - Malmo, wybrzeżem w kierunku Sztokholmu. Oczywiście, jak będą okazje, to chętnie odbijemy w głąb lądu, ale raczej nie setki km.
Jedziemy z przyczepą kempingową. Zamierzamy zabrać z sobą masę gratów: ponton z silnikiem (na szkiery), rowery i canoe (jak do tego czasu uda mi się je zrobić, kupić lub pożyczyć). Planujemy łącznie być tam ponad 2 tygodnie. Nasze ekipa to my i dwója dzieciaków. Chętnie byśmy z kimś jakiś plan wodny w kraju Wikingów wspólnie zrealizowali.
No chciałaby "dusza do raju". Jednak północny brzeg Bałtyku, jest piękny widokowo, ale bardzo groźny, gdy wieje. To nie kaszka z mleczkiem, jaku nas. Brzeg klifowy, skalisty. Z olbrzymią ilością podwodnych skał... Ja, z rodzinką, nigdy bym nie zaryzykował. Dużo piękniejszy jest brzeg, od Uddewalla w dół. Czyli na południe. Ale i tam wieją okropne zachodnie wiatry z Morza Pólnocnego. Na początek, zaliczyłbym może Allandy. W razie dostrzeżenia czarnych chmur, może zdążycie do najbliższej wyspy. Zatokę Botnicką, jak wielkie jezioro, pokonują z obydwu brzegów, setki łodzi. Pływają latem z dziećmi, w otwartych łajbach, na zakupy np.
Coś na kształt naszej łodzi rybackiej, z silnikiem z Pucka. (Zapewne, od Volvo-Penta)Taki widok rodzinki, w płaszczach nieprzemakalnych, (jeden dzieciak śpi "w najlepsze", na ławie, bez przykrycia)w sobotnio niedzielny zimny ranek, to napawający optymizmem widok. Że w tym zimnie (dla nas, jednak piecuchów) jest taka rodzina,np. sześcioosobowa, która podjęła walkę z przyrodą. ... Ekspertem do spr. Północnych, jest, moim zdaniem, Piotr.
_________________ "Wesołe jest życie staruszka"...