Świerze pieczywo z rana. |
Autor |
Wiadomość |
Myszoor
Miłośnik Myszek :)
Pomógł: 8 razy Dołączył: 23 Kwi 2010 Posty: 1407 Skąd: zDolny Śląsk
|
|
|
|
|
Thialf
Dołączył: 06 Lip 2010 Posty: 514 Skąd: Wrocław/Brzeg
|
Wysłany: 2011-06-15, 19:57
|
|
|
Powiem szczerze to już wcześniej się zastanawiałem nad tym urządzeniem. Może pokuszę się o zrobienie czegoś takiego lub zmodyfikowanej wersji. |
_________________ "the question is who cares" |
|
|
|
|
madrivercanoe
Dołączył: 15 Kwi 2011 Posty: 315
|
Wysłany: 2011-08-18, 22:55
|
|
|
To by trzeba było przetostować |
|
|
|
|
Jack
Dołączył: 08 Sie 2010 Posty: 128 Skąd: Ontario, Kanada
|
Wysłany: 2011-10-16, 18:37
|
|
|
Aż się głodny zrobiłem, czytając te posty! Nie próbowałem nigdy robić bułeczek na biwaku, ale za to często stosuję następujący prosty sposób przygotowywania mięsa: zawijam je w foli aluminiowej i ją lekko dziurkuję, aby powietrze miało dostęp (lepiej jeszcze zawinąć w liście, ale muszą być duże i grube, aby nie zostały przepalone), a następnie zakopuję w gorącym popiele ogniska, kładę jeszcze na to kilka kamieni (w nocy pojawiają się szopy pracze) i tak zostawiam na noc. Rano wykopuję (o ile nie zrobiły tego wcześniej szopy) i mam ciepłe, aromatyczne i (dosłownie) rozpływające się w ustach śniadanie!
Czasami jeszcze zawijam z mięsem cebulę, czosnek, marchew, paprykę, etc. i wtedy to już w ogóle wychodzi bardzo pożywny i zdrowy posiłek. |
_________________ http://ontario-nature-polish.blogspot.com/ (Blog po polsku)
http://ontario-nature.blogspot.com/ (Blog po angielsku)
http://www.flickr.com/photos/jack_1962/sets/ (Zdjęcia) |
|
|
|
|
drawa
stary zgrywus
Dołączył: 09 Kwi 2011 Posty: 751 Skąd: Warthegau
|
Wysłany: 2011-12-02, 20:14 WYNNSTER ALU KETTLE Czajnik Turystyczny
|
|
|
Cytat: | Czajnik posiada przykrywkę, oraz sitko, w ktorym możemy parzyć herbatę, po zagotowaniu wody. | można również odświeżyć kluske parową. |
_________________ Forum spływy pontony http://splywy-pontony.pho...68&p=1759#p1759 |
|
|
|
|
Thialf
Dołączył: 06 Lip 2010 Posty: 514 Skąd: Wrocław/Brzeg
|
Wysłany: 2011-12-03, 10:44
|
|
|
drawa a to nie jest aluminium? |
_________________ "the question is who cares" |
|
|
|
|
drawa
stary zgrywus
Dołączył: 09 Kwi 2011 Posty: 751 Skąd: Warthegau
|
|
|
|
|
Thialf
Dołączył: 06 Lip 2010 Posty: 514 Skąd: Wrocław/Brzeg
|
Wysłany: 2011-12-03, 20:34
|
|
|
fakt |
_________________ "the question is who cares" |
|
|
|
|
drawa
stary zgrywus
Dołączył: 09 Kwi 2011 Posty: 751 Skąd: Warthegau
|
|
|
|
|
bosman
Dołączył: 02 Maj 2011 Posty: 187 Skąd: Wwa
|
Wysłany: 2012-02-26, 19:43
|
|
|
Rybka. Zwłaszcza okoń, którego nie brakuje, zwłaszcza gdy żerują. Zawsze rankiem, wyciągałem 5 do 8 sztuk, z żaka (jest składany, z kółek drucianych, to taka pułapka, w którą rybki same wchodzą i nie potrafią wyjść. Stawiamy żaczka wieczorkiem, z bojką na sznurku, zrobioną z plastbutelki, na 1 lub 2 metry w głąb). Miejscowi nauczyli mnie, że okonia nie skrobiemy. Sprawiamy, solimy od wewnątrz i zielimy. Układamy, na już rozpalony od spodu ruszcie i przykrywamy pokrywą, z regulacją odpływu spalin na wierzchu (od spodu, jest identyczna regulacja). Znalazłem u nas nożyki monterskie, idealne na wyprawy, ze Szwecji, po niewiele 14 zł/szt.:
http://domtechniczny24.pl...skie-c-338.html
[ Dodano: 2012-02-26, 19:48 ]
P.s. Można tak, jak napisał nam Jack. Po sprawieniu i doprawieniu, owinąć w folię aluminiową i włożyć w gorący popiół. Ale gorący, nie rozpalony żar. Zresztą, jak spalisz, to będziesz uważał! Następnym razem. |
_________________ "Wesołe jest życie staruszka"... |
|
|
|
|
ELTECH
Pomógł: 2 razy Dołączył: 15 Lis 2012 Posty: 531 Skąd: Ząbki koło Wawki
|
Wysłany: 2012-11-19, 03:02
|
|
|
Walizka - rewelacja |
_________________ NASZA MAPA szczegóły w dziale "Uwagi do forum > Mapa Google"
Pozdrowionka |
|
|
|
|
Halny
Dołączył: 05 Lip 2011 Posty: 123 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2012-11-19, 19:48
|
|
|
Ja zaś najbardziej lubię ŚWIEŻE pieczywo, lecz gdy po długim wiosłowaniu zgłodnieję troszeczkę to i ŚWIERZYM, a nawet CZERSTWYM nie pogardzę |
_________________ Michał |
|
|
|
|
ELTECH
Pomógł: 2 razy Dołączył: 15 Lis 2012 Posty: 531 Skąd: Ząbki koło Wawki
|
Wysłany: 2012-11-19, 19:50
|
|
|
wtedy to już będzie mokre pieczywo
a kiełbaskę z wody wyciągniesz, otrząśniesz i smakuje wybornie
[ Dodano: 2012-11-19, 19:52 ]
Bosman z Twojego któregoś opisu wynika że mieszkasz pomiędzy Legią a basenem Narodowym
Czyli w Wiśle tak ??? |
_________________ NASZA MAPA szczegóły w dziale "Uwagi do forum > Mapa Google"
Pozdrowionka |
|
|
|
|
Halny
Dołączył: 05 Lip 2011 Posty: 123 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2012-11-19, 19:53
|
|
|
No tak, głód jest najlepszym kucharzem... |
_________________ Michał |
|
|
|
|
ewa
Konto: Skasowane
Dołączył: 03 Paź 2010 Posty: 237
|
Wysłany: 2012-11-21, 17:21
|
|
|
Halny a czerninkę byś zjadł? |
|
|
|
|
|