|
Kanu Zbyszka |
| Autor |
Wiadomość |
Zbigniew82
|
Wysłany: 2014-10-24, 20:49
|
|
|
Witam
Panowie nie zaczynam nowego tematu , ponieważ ten jest bardzo podobny.
Nie wiem jak zacząć post , więc zacznę od tego ,że od jakiegoś czasu choruje na kanu z drewna.
Znalazłem takie kanu używane o nazwie Prospector na allegro bardzo mi się podoba, link poniżej:
http://allegro.pl/kanu-ca...4702907937.html
Nie znam się na cenach kanu z drewna , ale jak powiem żonie ,że chcę wydać 7 tysi za używkę to chyba mnie powiesi za jaja Żartuję oczywiscie
Dla mnie ona jest warta tej ceny, ale weź tu powiedz to babie:)
Myślę o budowie takiego kanu i nie chodzi tu o oszczędności . Jak wydam na półprodukty tyle samo a jak będzie mniej tym lepiej:D tylko że kwota będzie rozłożona w czasie to na pewno lepiej to przejdzie przez budżet domowy( żonowy )
Osobiście uważam ,że największą satysfakcje daje pływanie na łódce którą się samemu zbudowało.
Dużo informacji mozna znaleźć na forum , ale ciężko mi jest przebrnąć przez rozrysowanie planów dostępnych na forum po prostu nie łapie tych stóp , cali i zapisów punktów do rozrysowania. Czy ktoś mógłby mi w tym pomóc?Czy jest jakaś prostsza metoda? |
|
|
|
 |
Gabriello

Pomógł: 6 razy Dołączył: 10 Maj 2012 Posty: 523 Skąd: Lubań
|
Wysłany: 2014-10-24, 23:54
|
|
|
Zbigniew, łódka jest warta tej ceny, stwierdzam bo wiem ile grzebaniny to kosztuje.
Ale powiem więcej... łodka zbudowana własnoręcznie jest dużo lepsza i dużo tańsza.
Wskazówki są tu na forum, a jeśli trzeba to przełożymy 'z polskiego na nasze'.
Robiąc w świerku czy sośnie, jesteś w stanie zmieścić się w kwocie 1500-2000zł za materiały, albo i mniej. Reszta zależy od tego czy masz sprawne obie ręce.
Osobiście zachęcam do samodzielnego budowania.
Jak masz wątpliwości to zadawaj konkretne pytania. Napewno dostaniesz odpowiedź na tym forum. |
|
|
|
 |
Zbigniew82
|
Wysłany: 2014-10-26, 15:05
|
|
|
Dzięki Gabriello za wstępne info
POMOCY!!
Znalazłem link na forum za planami do budowy kanu:
http://www.wansbeckpaddle...ePlansPart1.pdf
Mam Pytanie czy to są kompletne dane do wycięcia szablonów?Chodzi mi o tabelę z cuttin list.
Jeśli tak to czy ktoś może mi to wyjaśnić na mój chłopski rozum to powinno byc kilka punktów ,aby wykreślić krzywą kanadyjki, chyba,że się mylę
Przykładowy zapis:
1/2" x 12" x 34-1/4" fir plywood (mold 7) ?
Szukałem planów w internecie wiem,że można kupić ze stron amerykańskich , kanadyjskich i etc. ale obawiam się,że nie przebrne przez techniczny angielski, aby skumać to co tam jest napisane. |
|
|
|
 |
Gabriello

Pomógł: 6 razy Dołączył: 10 Maj 2012 Posty: 523 Skąd: Lubań
|
Wysłany: 2014-10-26, 17:13
|
|
|
Jeśli się nie mylę to ten projekt uskuteczniał już jeden z byłych juzerów tego forum.
Siatkę z szabonami powiększał w Gimpie a potem drukował, czy jakoś tak.
Większość samouków, którzy coś sami skecili poleci książkę Canoecraft, gdzie zanajdziesz wszystkie wskazówki jak zbudować fajne kanu. Wbrew pozorom nie ma tragedii.
Ja pierwsze kanu budowałem z takiego darmowego planu i jakoś nie polecam tego innym. |
|
|
|
 |
Zbigniew82
|
Wysłany: 2014-10-26, 20:52
|
|
|
Zrobiłem jak sugerowałeś Biblia kupiona , powinna przyjść w tygodniu
Do sezonu jeszcze duuuużo czasy, tak więc pomału będę kąsał temat.
W razie problemów będę pisał |
|
|
|
 |
Myszoor
Miłośnik Myszek :)

Pomógł: 8 razy Dołączył: 23 Kwi 2010 Posty: 1407 Skąd: zDolny Śląsk
|
Wysłany: 2014-10-27, 07:34
|
|
|
| Zbigniew82 napisał/a: | Zrobiłem jak sugerowałeś Biblia kupiona , powinna przyjść w tygodniu :smile:
Do sezonu jeszcze duuuużo czasy, tak więc pomału będę kąsał temat.
W razie problemów będę pisał :mrgreen: |
Z angielskim to jest tak, że jego znajomość zdecydowanie pomaga w budowie (i nie tylko), ale jego brak nie zamyka przed tobą świata ;) A radę dasz na pewno :)
Ps
Wątek wydzielam, bo to Twoje kanu i Twoja jego budowa ;) |
_________________ Good judgment comes from experience, and experience comes from bad judgment : ) | Mysia Perć™ : P
Dumoine - zapiski z budowy -> eBook |
| |
|
|
|
 |
Zirkau
Zirkau
Pomógł: 2 razy Dołączył: 25 Sie 2007 Posty: 528 Skąd: Zirkau
|
Wysłany: 2014-10-27, 11:10
|
|
|
Zbyszku bez obaw. Na sprzęt wydałem więcej niż na materiał do łódki
Ale sprzęt zostaje u mnie. Postaram się przerzucić plany do CADa, a wówczas będzie tylko trzeba zamówić wydruk w drukarni szablonów od naklejenia. Bo jednak wykryślanie to jeden z bardziej żmudnych elementów podczas przygotowań.
Stół roboczy - nie musi być taki jak w Canoecraft. Następny robiłbym jednak bardziej ażurowy, na szerszej podstawie - bardziej stabilna pozycja i nisko!. by nie potrzebować stołka do klejenia ostatnich planek.
Łódka drogo nie wychodzi - szczególnie że koszt poszczególnych elementów można rozkładasz na "raty", kupując na bieżąco, zależnie od postępu prac. |
|
|
|
 |
Zbigniew82
|
Wysłany: 2014-10-27, 22:22
|
|
|
Dzięki Myszoor za stworzenie mojego wątku:) '' Kanu Zbyszka'' sam bym go lepiej nie nazwał
Zirkau jak dasz radę przesłać mi plany w cad'dzie to bedę wdzięczny, póki co pozostaje mi czekać na książkę i uczyc się kreślić na calówce w sumie może mi to wyjdzie na dobre
Dzięki za wskazówki dotyczące stołu wezmę je pod uwagę jak będę budował:) |
|
|
|
 |
Zirkau
Zirkau
Pomógł: 2 razy Dołączył: 25 Sie 2007 Posty: 528 Skąd: Zirkau
|
Wysłany: 2014-10-31, 17:56
|
|
|
Zobacz, czy z tego jesteś wstanie wydrukować odpowiednią wielkość:
Prospector Nut Miner |
|
|
|
 |
Radek

Pomógł: 20 razy Dołączył: 24 Wrz 2006 Posty: 1226 Skąd: Raciąż
|
Wysłany: 2014-11-01, 09:36
|
|
|
Zbyszek, jak będziesz kupował żywicę i będą ją przysyłać to nie staraj się jej kupować w zimę. Tak by nie przemarzła podczas transportu.
Cierpliwości przy budowie i nie spiesz się podczas prac. |
_________________ Radek
www.radekkanu.com |
|
|
|
 |
|
|