forum.Kanu.pl » Strona Główna

 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Świerze pieczywo z rana.
Autor Wiadomość
Myszoor 
Miłośnik Myszek :)


Pomógł: 8 razy
Dołączył: 23 Kwi 2010
Posty: 1407
Skąd: zDolny Śląsk
Wysłany: 2011-06-15, 19:05   

Wojtek - przetestuj: http://www.blazingpaddles...ector/index.htm
_________________
Good judgment comes from experience, and experience comes from bad judgment : ) | Mysia Perć™ : P
Dumoine - zapiski z budowy -> eBook
 
 
Thialf 


Dołączył: 06 Lip 2010
Posty: 514
Skąd: Wrocław/Brzeg
Wysłany: 2011-06-15, 19:57   

Powiem szczerze to już wcześniej się zastanawiałem nad tym urządzeniem. Może pokuszę się o zrobienie czegoś takiego lub zmodyfikowanej wersji.
_________________
"the question is who cares"
 
 
madrivercanoe 


Dołączył: 15 Kwi 2011
Posty: 315
Wysłany: 2011-08-18, 22:55   

To by trzeba było przetostować ;)
 
 
Jack 


Dołączył: 08 Sie 2010
Posty: 128
Skąd: Ontario, Kanada
Wysłany: 2011-10-16, 18:37   

Aż się głodny zrobiłem, czytając te posty! Nie próbowałem nigdy robić bułeczek na biwaku, ale za to często stosuję następujący prosty sposób przygotowywania mięsa: zawijam je w foli aluminiowej i ją lekko dziurkuję, aby powietrze miało dostęp (lepiej jeszcze zawinąć w liście, ale muszą być duże i grube, aby nie zostały przepalone), a następnie zakopuję w gorącym popiele ogniska, kładę jeszcze na to kilka kamieni (w nocy pojawiają się szopy pracze) i tak zostawiam na noc. Rano wykopuję (o ile nie zrobiły tego wcześniej szopy) i mam ciepłe, aromatyczne i (dosłownie) rozpływające się w ustach śniadanie!
Czasami jeszcze zawijam z mięsem cebulę, czosnek, marchew, paprykę, etc. i wtedy to już w ogóle wychodzi bardzo pożywny i zdrowy posiłek.
_________________
http://ontario-nature-polish.blogspot.com/ (Blog po polsku)
http://ontario-nature.blogspot.com/ (Blog po angielsku)
http://www.flickr.com/photos/jack_1962/sets/ (Zdjęcia)
 
 
drawa 
stary zgrywus


Dołączył: 09 Kwi 2011
Posty: 751
Skąd: Warthegau
Wysłany: 2011-12-02, 20:14   WYNNSTER ALU KETTLE Czajnik Turystyczny

Cytat:
Czajnik posiada przykrywkę, oraz sitko, w ktorym możemy parzyć herbatę, po zagotowaniu wody.
można również odświeżyć kluske parową. :razz:
_________________
Forum spływy pontony http://splywy-pontony.pho...68&p=1759#p1759
 
 
Thialf 


Dołączył: 06 Lip 2010
Posty: 514
Skąd: Wrocław/Brzeg
Wysłany: 2011-12-03, 10:44   

drawa a to nie jest aluminium?
_________________
"the question is who cares"
 
 
drawa 
stary zgrywus


Dołączył: 09 Kwi 2011
Posty: 751
Skąd: Warthegau
Wysłany: 2011-12-03, 15:07   

Cytat:
ALU KETTLE - Wynnster.
Wykonany z lekkiego stopu aluminium czajnik turystyczny,
_________________
Forum spływy pontony http://splywy-pontony.pho...68&p=1759#p1759
 
 
Thialf 


Dołączył: 06 Lip 2010
Posty: 514
Skąd: Wrocław/Brzeg
Wysłany: 2011-12-03, 20:34   

fakt :oops:
_________________
"the question is who cares"
 
 
drawa 
stary zgrywus


Dołączył: 09 Kwi 2011
Posty: 751
Skąd: Warthegau
Wysłany: 2012-01-18, 20:25   

waliza turystyczno gastronomiczna
_________________
Forum spływy pontony http://splywy-pontony.pho...68&p=1759#p1759
 
 
bosman 

Dołączył: 02 Maj 2011
Posty: 187
Skąd: Wwa
Wysłany: 2012-02-26, 19:43   

Rybka. Zwłaszcza okoń, którego nie brakuje, zwłaszcza gdy żerują. Zawsze rankiem, wyciągałem 5 do 8 sztuk, z żaka (jest składany, z kółek drucianych, to taka pułapka, w którą rybki same wchodzą i nie potrafią wyjść. Stawiamy żaczka wieczorkiem, z bojką na sznurku, zrobioną z plastbutelki, na 1 lub 2 metry w głąb). Miejscowi nauczyli mnie, że okonia nie skrobiemy. Sprawiamy, solimy od wewnątrz i zielimy. Układamy, na już rozpalony od spodu ruszcie i przykrywamy pokrywą, z regulacją odpływu spalin na wierzchu (od spodu, jest identyczna regulacja). Znalazłem u nas nożyki monterskie, idealne na wyprawy, ze Szwecji, po niewiele 14 zł/szt.:
http://domtechniczny24.pl...skie-c-338.html

[ Dodano: 2012-02-26, 19:48 ]
P.s. Można tak, jak napisał nam Jack. Po sprawieniu i doprawieniu, owinąć w folię aluminiową i włożyć w gorący popiół. Ale gorący, nie rozpalony żar. Zresztą, jak spalisz, to będziesz uważał! Następnym razem.
_________________
"Wesołe jest życie staruszka"...
 
 
ELTECH 


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 15 Lis 2012
Posty: 531
Skąd: Ząbki koło Wawki
Wysłany: 2012-11-19, 03:02   

Walizka - rewelacja :mrgreen:
_________________
NASZA MAPA szczegóły w dziale "Uwagi do forum > Mapa Google"

Pozdrowionka
 
 
Halny 


Dołączył: 05 Lip 2011
Posty: 123
Skąd: Kraków
Wysłany: 2012-11-19, 19:48   

Ja zaś najbardziej lubię ŚWIEŻE pieczywo, lecz gdy po długim wiosłowaniu zgłodnieję troszeczkę to i ŚWIERZYM, a nawet CZERSTWYM nie pogardzę :grin:
_________________
Michał
 
 
ELTECH 


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 15 Lis 2012
Posty: 531
Skąd: Ząbki koło Wawki
Wysłany: 2012-11-19, 19:50   

wtedy to już będzie mokre pieczywo :)
a kiełbaskę z wody wyciągniesz, otrząśniesz i smakuje wybornie :mrgreen:

[ Dodano: 2012-11-19, 19:52 ]
Bosman z Twojego któregoś opisu wynika że mieszkasz pomiędzy Legią a basenem Narodowym
Czyli w Wiśle tak ??? :mrgreen:
_________________
NASZA MAPA szczegóły w dziale "Uwagi do forum > Mapa Google"

Pozdrowionka
 
 
Halny 


Dołączył: 05 Lip 2011
Posty: 123
Skąd: Kraków
Wysłany: 2012-11-19, 19:53   

No tak, głód jest najlepszym kucharzem...
_________________
Michał
 
 
ewa

Konto: Skasowane
Dołączył: 03 Paź 2010
Posty: 237
Wysłany: 2012-11-21, 17:21   

Halny :mrgreen: a czerninkę byś zjadł? :razz:
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku


Skocz do:  

Aktywności propagowane w tym forum mogą być niebezpieczne dla życia lub zdrowia.
Administrator nie bierze odpowiedzialności za ewentualne wypadki zaistniałe podczas ich uprawiania.
Pływaj zawsze w kamizelce asekuracyjnej. 90% (!) utonięć można by uniknąć gdyby ofiara miała ją założoną!

Korzystanie z Forum.Kanu.pl i www.Kanu.pl oznacza akceptację Regulaminu oraz zgodę na wykorzystywanie plików "cookies".

Administratorem www.Kanu.pl i forum.Kanu.pl jest Piotrek "Myszoor" Kaleta.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group