Lodówka w zabudowie |
Autor |
Wiadomość |
drawa
stary zgrywus
Dołączył: 09 Kwi 2011 Posty: 751 Skąd: Warthegau
|
Wysłany: 2012-05-25, 05:10 Lodówka w zabudowie
|
|
|
Dwie zamrożone butelki wody jako czynnik chłodzący. Dwa napoje do testu wyjete z lodówki o temperaturze 9 stopni C. Worek metalizowany po granulacie do wtryskarek. Całość umieszczona w luku wypornościowym kanu. Kanu wystawione na działanie promieni słonecznych. Unieszczone kilka minut przed
[ Dodano: 2012-05-25, 15:49 ]
test trwa temperatura na zewnątrz + 25 stopni C
[ Dodano: 2012-05-25, 18:46 ]
PO 12 godzinach jak widać jest jeszcze lód w butelkach ,temperatura na termometrze + 16 stopni C. Pora na badanie organoleptyczne |
_________________ Forum spływy pontony http://splywy-pontony.pho...68&p=1759#p1759 |
|
|
|
|
smutny62
Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Sty 2012 Posty: 25
|
Wysłany: 2012-05-25, 20:01
|
|
|
Jakie wnioski po degustacji? |
|
|
|
|
Jack
Dołączył: 08 Sie 2010 Posty: 128 Skąd: Ontario, Kanada
|
Wysłany: 2012-05-26, 05:57
|
|
|
Gdy wyjeżdżam na kilka dni, parę dni przedtem zamrażam kilka plastikowych butelek z wodą w zamrażalniku (wypełnionych ok. 85% wodą). Nawet przy wysokich temperaturach (powyżej +27C) chłodzą przez przynajmniej 2 dni w 'cooler' (tzn. takiej podręcznej plastikowej lodówce)-gdy jest chłodno, nawet przez tydzień. Rozmrożoną wodę używam potem to picia/gotowania. Nota bene, 'kupny' lód zwykle zamienia się w wodę dwa-trzy razy szybciej. |
_________________ http://ontario-nature-polish.blogspot.com/ (Blog po polsku)
http://ontario-nature.blogspot.com/ (Blog po angielsku)
http://www.flickr.com/photos/jack_1962/sets/ (Zdjęcia) |
|
|
|
|
ManaT
Pomógł: 3 razy Dołączył: 08 Paź 2012 Posty: 647 Skąd: Leszno
|
Wysłany: 2012-10-12, 15:28
|
|
|
Bardzo fajny pomysł! Będę stosował. Do tej pory używałem linki, siatki wędkarskiej, kamienia i Baniaczka po wodzie 5l. Baniak to bojka a obciążona kamieniem siatka to komora lodówki. W naszych jeziorach termoklina jest na 7-10m, tam temperatura rzadko przekracza kilkanaście °C. Masło nie da się rozsmarować, mięsko nie zmienia barwy na siną nawet przez kilka dni a piwko w ząbki łupie aż miło. Po rozmrożeniu się butelek z wodą można je tak chłodzić i w bakistę! |
_________________ trzeba spływać |
|
|
|
|
ELTECH
Pomógł: 2 razy Dołączył: 15 Lis 2012 Posty: 531 Skąd: Ząbki koło Wawki
|
Wysłany: 2012-11-19, 20:11
|
|
|
muszę przetestować |
_________________ NASZA MAPA szczegóły w dziale "Uwagi do forum > Mapa Google"
Pozdrowionka |
|
|
|
|
|